Te czerwone pluskwiaki nazywają się kowale. Ten tu to jakiś inny pluskwiak. Też jestem ciekawa, bo sporo ich było przy moich rurkach w lato.max333 pisze:
oraz ten goguś ?( nie jestem pewien czy to ten ,o którym myślę bo są też takie podobne czerwone z czarnymi plamkami .Żyją w gromadach przy drzewach ale nie wiem jak się nazywają)
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
Witam Serdecznie.
Właśnie zakończyłem wyłuskiwanie moich kokonów. Z 2000 kokonów w tym roku mam 7250 kokonów dobrej jakości. Część kokonów czyli około 300 wyłuskałem około miesiąc temu, są one trzymane w przechowalni, w temperaturze 1.2-2 stopnie. Martwi mnie jedna żęcz, lub to jest normalne. Ich barwa nie jest taka ciemna lecz taka szara, biała, jest to taki nalot.
Czy mam się czym martwić?
Właśnie zakończyłem wyłuskiwanie moich kokonów. Z 2000 kokonów w tym roku mam 7250 kokonów dobrej jakości. Część kokonów czyli około 300 wyłuskałem około miesiąc temu, są one trzymane w przechowalni, w temperaturze 1.2-2 stopnie. Martwi mnie jedna żęcz, lub to jest normalne. Ich barwa nie jest taka ciemna lecz taka szara, biała, jest to taki nalot.
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
karol780
Wrzuć może jakieś zdjęcia tych kokonów.
Wrzuć może jakieś zdjęcia tych kokonów.
Kolego karol780 coś liczby są nie spójne, chyba wkradł się błąd, jeśli już o błędach mówimy, to sporo masz ortografów.
Wrzuć może fotki, wtedy fachowcy się opowiedzą w temacie.
Wrzuć może fotki, wtedy fachowcy się opowiedzą w temacie.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak poprzednik : wstaw fotki , mogą pleśnieć po kontakcie z jakimś grzybem.karol780 pisze: Martwi mnie jedna żęcz, lub to jest normalne. Ich barwa nie jest taka ciemna lecz taka szara, biała, jest to taki nalot.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hejka
przeniosłam dzisiaj moje maleństwa z lodówki do metalowej budy, czas by przygotowały sie do wyjścia powoli, buda skończona w 95% został tylko jeszcze bok przymocowanie papy i zrobienie haczyka i w następnym tygodniu wystawiam na zewnątrz...co do roślin obawiam się że jak tak dalej pójdzie krokusy zdążą przekwitnąć zanim sie pszczoły wybudzą...ale przynajmniej korzystają liczne pszczoły miodne
przeniosłam dzisiaj moje maleństwa z lodówki do metalowej budy, czas by przygotowały sie do wyjścia powoli, buda skończona w 95% został tylko jeszcze bok przymocowanie papy i zrobienie haczyka i w następnym tygodniu wystawiam na zewnątrz...co do roślin obawiam się że jak tak dalej pójdzie krokusy zdążą przekwitnąć zanim sie pszczoły wybudzą...ale przynajmniej korzystają liczne pszczoły miodne
:)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2010, o 20:17
- Kontakt:
Mam u siebie kokony ,,czegoś,, składane jeden obok drugiego bardzo przylegające do siebie, bez przegrody (ścianki). Po rozdzieleniu wyczuwa się płaskie boki jednak po oczyszczeniu z ...chyba pyłku i odchodów podobne są do kokonów murarek ,troszkę tylko pogniecione
Jeśli ktoś może je zidentyfikować proszę pisać.
Na ostatnim zdjęciu jest kilka kokonów oczyszczonych.
Jeśli ktoś może je zidentyfikować proszę pisać.
Na ostatnim zdjęciu jest kilka kokonów oczyszczonych.
max333
Samych murarek latających w Polsce jest 18 gatunków. Niezależnie od tego, to najważniejsze,że są to kokony pszczoły. Tak to jest właśnie w przyrodzie. Nie dasz przecież tabliczki typu np. "Nur fur Deutsche" .....
Samych murarek latających w Polsce jest 18 gatunków. Niezależnie od tego, to najważniejsze,że są to kokony pszczoły. Tak to jest właśnie w przyrodzie. Nie dasz przecież tabliczki typu np. "Nur fur Deutsche" .....
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wolfik, ciekawy sposób z rurkami papierowymi Myślisz, że Ci się ptactwo lub jakieś gryzonie nie dobiorą do rurek?
Dziś wieczorem lub jutro wstawie zdjęcia.
"boggi"- czemu Cie dziwią liczby?
"boggi"- czemu Cie dziwią liczby?
O kurcze przeczytałem bez zrozumienia
Z 2000 kokonów w tym roku mam 7250 kokonów dobrej jakości. to źle odczytałem, przepraszam Cię za zrobienie małego zamieszania.
Z 2000 kokonów w tym roku mam 7250 kokonów dobrej jakości. to źle odczytałem, przepraszam Cię za zrobienie małego zamieszania.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2010, o 20:17
- Kontakt:
Jeśli kogoś to interesuje ....
To u mnie zaczęło się chyba w 2009 roku
Wtedy zobaczyłem w drewutni ,że coś mi się zadomowiło ,ale nie zwracałem uwagi na to to co tam latało .
Przez przypadek natknąłem się na gniazda i larwy z pyłkiem w szparach między deskami (wtedy je prawdopodobnie uszkodziłem a ,że nie wiedziałem co to jest ,zrobiłem fotki)
....
W między czasie natknąłem się na to forum i zacząłem czytać...
Właściwie to chyba szukałem zapylaczy do czereśni. Potem skojarzyłem fakty z tym co latało w budzie-drewutni i się zaczęło.....Murarka.
W 2010r znalazłem w owej budzie kilka kokonów w takim potrójnym wężu ogrodowym (zraszaczu) średnica jednej komory właśnie ok 6-7 mm, wisiał obcięty nie zabezpieczony. Zastanowiło mnie co mogło tak zalepić te wloty ,wtedy jeszcze też za dużo nie wiedziałem. Pogrzebałem no i znalazłem w środku kilka kokonów ,potem jeszcze kilka gdzieś między deskami bo pamiętałem z poprzedniego roku ,że cos tam było. Na szczęście tym razem trafiłem w dobrym okresie z tymi kokonami a nie jak poprzednio zniszczyłem larwy ?po prostu przypadek .Nie wiedziałem wtedy nic o terminach.
Zimę spędziłem na czytaniu forum różnych tematów w tym ten.
W 2011 były dwa małe pęczki trzciny, jeden w budzie a drugi na drzewie.
W 2012 już kilka pęczków trzciny i jakiś ponawiercany klocek sosnowy .
W 2013 "zainwestowałem" w domek , pęczki trzciny oraz kilka klocków Bukowych (Bukowe zajęte w 90% i to bardzo szybko) oraz z poprzedniego roku sosnowe (sosnowe słabo zajmowane) i.... budkę dla trzmieli .
Widziałem jak trzmiel leciał nisko przy ziemi, szybko zrobiłem ową budkę i praktycznie na drugi dzień widziałem jak do niej wleciał .Potem jeszcze przy niej grzebałem (zaglądałem z ciekawości oczywiście) i był ...ONA . Po jakimś czasie trzmieli było pełno.
W tym roku Murarki powinna być już znacząca ilość (o ile wszystko klapnie do wiosny),dokładnie nie wiem ,ale mam obecnie ok 1400 szt. kokonów razem do wylucia (samic nieznacznie więcej niż połowa).
Powinienem chyba dostać parę jabłek od sąsiadów za zapylanie ?
Najpierw były te przypadkowe deski i chyba rekord w kokonach 26-28 szt. w jednej szczelinie (do tej pory u mnie),............ potem nawiercone klocki i trochę trzciny
......
a teraz....HOTEL (zdjęcie z 2013)
w tym roku wdrażam nowinki techniczne.....(podpatrzone z tego forum ) ,bo musiałem klocki rąbać, aby wydostać kokony
..
To u mnie zaczęło się chyba w 2009 roku
Wtedy zobaczyłem w drewutni ,że coś mi się zadomowiło ,ale nie zwracałem uwagi na to to co tam latało .
Przez przypadek natknąłem się na gniazda i larwy z pyłkiem w szparach między deskami (wtedy je prawdopodobnie uszkodziłem a ,że nie wiedziałem co to jest ,zrobiłem fotki)
....
W między czasie natknąłem się na to forum i zacząłem czytać...
Właściwie to chyba szukałem zapylaczy do czereśni. Potem skojarzyłem fakty z tym co latało w budzie-drewutni i się zaczęło.....Murarka.
W 2010r znalazłem w owej budzie kilka kokonów w takim potrójnym wężu ogrodowym (zraszaczu) średnica jednej komory właśnie ok 6-7 mm, wisiał obcięty nie zabezpieczony. Zastanowiło mnie co mogło tak zalepić te wloty ,wtedy jeszcze też za dużo nie wiedziałem. Pogrzebałem no i znalazłem w środku kilka kokonów ,potem jeszcze kilka gdzieś między deskami bo pamiętałem z poprzedniego roku ,że cos tam było. Na szczęście tym razem trafiłem w dobrym okresie z tymi kokonami a nie jak poprzednio zniszczyłem larwy ?po prostu przypadek .Nie wiedziałem wtedy nic o terminach.
Zimę spędziłem na czytaniu forum różnych tematów w tym ten.
W 2011 były dwa małe pęczki trzciny, jeden w budzie a drugi na drzewie.
W 2012 już kilka pęczków trzciny i jakiś ponawiercany klocek sosnowy .
W 2013 "zainwestowałem" w domek , pęczki trzciny oraz kilka klocków Bukowych (Bukowe zajęte w 90% i to bardzo szybko) oraz z poprzedniego roku sosnowe (sosnowe słabo zajmowane) i.... budkę dla trzmieli .
Widziałem jak trzmiel leciał nisko przy ziemi, szybko zrobiłem ową budkę i praktycznie na drugi dzień widziałem jak do niej wleciał .Potem jeszcze przy niej grzebałem (zaglądałem z ciekawości oczywiście) i był ...ONA . Po jakimś czasie trzmieli było pełno.
W tym roku Murarki powinna być już znacząca ilość (o ile wszystko klapnie do wiosny),dokładnie nie wiem ,ale mam obecnie ok 1400 szt. kokonów razem do wylucia (samic nieznacznie więcej niż połowa).
Powinienem chyba dostać parę jabłek od sąsiadów za zapylanie ?
Najpierw były te przypadkowe deski i chyba rekord w kokonach 26-28 szt. w jednej szczelinie (do tej pory u mnie),............ potem nawiercone klocki i trochę trzciny
......
a teraz....HOTEL (zdjęcie z 2013)
w tym roku wdrażam nowinki techniczne.....(podpatrzone z tego forum ) ,bo musiałem klocki rąbać, aby wydostać kokony
..