Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
asik273
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 wrz 2013, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2

Post »

Witam.

Dziękuje za info, spryskałam i to w deszczu ! przelicznik 1,5 l na 300l wody , czyli w moim przypadku 0,75ml na 15 l opryskiwacza. Radzono mi abym spryskała jeszcze raz za 7 dni ( BO "szkodnik" na pewno jest !!)A czy te maliny co mi "padły" po podgryzieniu już nic nie wypuszczą? jak myślicie?? dosadzić obok nowe?? Czy teraz czymś nawozić?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

asik273 pisze:A czy te maliny co mi "padły" po podgryzieniu już nic nie wypuszczą?
No jak padły to raczej już nic z nich nie będzie.
asik273 pisze:dosadzić obok nowe??
Najpierw wytęp szkodnika
asik273 pisze:Czy teraz czymś nawozić?
Na razie nic nie rusz.
Pozdrawiam Paweł
starywyjadacz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 13:57

Post »

Witam wszystkich,
mam do Was pytanie: jaką odmianę letnią bardziej polecacie: laszkę czy glen ample? Czy są między nimi jakieś znaczące różnice?
Jak szeroką grządkę im zrobić? Co ile cm należy sadzić by nie było ani za gęsto ani za rzadko tych sadzonek?
asik273
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za rady. Zastosuję :) 3majcie kciuki aby to dziadostwo padło :)

Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

starywyjadacz pisze:Witam wszystkich,
mam do Was pytanie: jaką odmianę letnią bardziej polecacie: laszkę czy glen ample? Czy są między nimi jakieś znaczące różnice?
Jak szeroką grządkę im zrobić? Co ile cm należy sadzić by nie było ani za gęsto ani za rzadko tych sadzonek?
Z moich obserwacji odpowiem Ci tak że Laszka rośnie bardzo wysoka, ma kujące pędy, ogromne, wydłużone owoce, jest jedną z najwcześniej owocujących malin, owocuje w drugiej połowie czerwca, wymaga podpór. Glen Ample- pędy gładkie, bez kolców, owoc bardzo duży okrągło-kulisty, owocuje w lipcu, wytwarza dość wysokie pędy, wymaga podpór.
Możesz sadzić co 40-50 cm.
Pozdrawiam Paweł
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

starywyjadacz pisze:Witam wszystkich,
Moje Glen Ample są boskie w smaku i wielkości, na Laszce się zawiodłam - niesmaczna, część drobnieje, słabo przyrastają nowe pędy, nie jest wcześniejsza od Glen Ample a dlatego ją kupiłam. Podjęłam decyzję - po zakończeniu owocowania wyrwałam jak najdokładniej, przez rok tępię odrosty korzeniowe i jesienią 2014 posadzę tam Glen Ample.

Sadziłam sadzonkę co 50 cm, staram się utrzymać maliny w pasie 50 cm szerokości.

*Odnośnie wczesności Laszki: na pędzie pojawiał się jeden dojrzały owoc, potem następowała kilkudniowa przerwa w dojrzewaniu, potem dojrzewała powoli reszta. w czasie tej kilkudniowej przerwy w owocowaniu Laszki, zaowocowały mi masowo Glen Ample.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak widać Laszka Laszce nie równa :;230 .
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj znalazłem w jednym wierzchołku maliny larwę, taką jasnobrązową, niestety nie zrobiłem fotki. Uwagę zwróciły poskręcane listki wierzchołka tej maliny. Uszczknałem ten wierzchołek i wyrzuciłem. Co to mogło być ?
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Co potrzeba moim malinom (poza odchwaszczeniem):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jakieś takie jasne liście mają (aparat dość wiernie oddaje kolor), czyżby brakuje im po prostu azotu?

Aha i te poskręcane wierzchołki-też je zaobserwowałam, widać na zdjęciach...co to może być?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym obstawiał także niedobór fosforu.
Pozdrawiam Paweł
asik273
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

pawelp1320 pisze:Ja bym obstawiał także niedobór fosforu.
Witam.

U mnie też zauważyłam parę krzaków o owym "zabarwieniu" Czym w takim razie mam nawozić maliny aby uzupełnić niedobór fosforu?? I w jakich proporcjach??
Oprysk z Pyrinexu 480 Ec zrobiłam , w rzędach znalazłam parę "nieboszczyków " :wink: więc myślę że działa. Mówiono mi ze po 7 dniach powtórzyć pryskanie aby w 99% być pewnym iż drutowiec padł, jak myślicie pomoże to? pryskać?
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czerwone zabarwienie liści to może być również obok niedoboru fosforu stres rośliny związany z niskimi temperaturami.Podobnie zachowuje się np. borówka. Po ustąpieniu niskich temp. wszystko wraca do normy z kolorem,ale pasowałoby zasilać maliny nawozem zawierającym fosfor. Ja większość roślin zasilam bezchlorkowym YaraMilaComplex.
Trudno ocenić ile potrzeba fosforu nie znając badań gleby,których nigdy nie robię :) Jeśli to uprawa przydomowa dla własnych potrzeb to lepiej niedokarmiać niż przenawozić.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe pisze:Czerwone zabarwienie liści to może być również obok niedoboru fosforu stres rośliny związany z niskimi temperaturami.Podobnie zachowuje się np. borówka. Po ustąpieniu niskich temp. wszystko wraca do normy z kolorem,ale pasowałoby zasilać maliny nawozem zawierającym fosfor. Ja większość roślin zasilam bezchlorkowym YaraMilaComplex.
Trudno ocenić ile potrzeba fosforu nie znając badań gleby,których nigdy nie robię :) Jeśli to uprawa przydomowa dla własnych potrzeb to lepiej niedokarmiać niż przenawozić.
Dobrze mówisz, bo brak fosforu dla rośliny jest spowodowany właśnie niską temperaturą kiedy to staje się nieprzyswajalny. Ja również polecam nawozy wieloskładnikowe typu Yara, Azofoska itp. Możesz także wykonać oprysk dolistny, ale z tego co pamiętam to fosfor jest bardzo wolno przyswajalny przez liście :wink: .
Pozdrawiam Paweł
starywyjadacz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 13:57

Post »

Właśnie a propos nawożenia... Mam na działce troszeczkę polany i polki. Co jakiś czas ich doglądam; dzisiaj przyjrzałem się bliżej. Ich liście są jakieś dziwnie małe (chyba powinny być większe), część tych liści ma kolor zielony przechodzący fragmentami w jasny brąz, inne są w większej części jasnobrązowe. W dodatku kilka sadzonek miało tak jakby ponadgryzane krawędzie (takie półokrągłe wcięcia z czerniejącą krawędzią). Co to może znaczyć? Jak temu zaradzić? Dodam, że niczym nie nawoziłem roślin. Może więc czymś powinienem je poczęstować? Tylko jaki nawóz będzie odpowiedni?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzuć zdjęcia.
Pozdrawiam Paweł
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”