Storczyki na poddaszu
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki na poddaszu
No cóż powiedziało się "A" trzeba powiedzieć "B". Będę na dniach przy Cattleyi grzebać, bo mi się lekko przechyliła w keramzycie to zrobię jej aktualną fotkę i zrobię fotorelacje
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monte Elegante daje po oczach dużo i mega różowo
Sprzedasz Cleopatre to i miejsce się zrobi na parapecie u mnie też teraz kwitnie i chyba ma trochę więcej kwiatów, ale to pewnie indywiduala sprawa egzemplarza.
A Black Swan Ci się jeszcze rozkręcić. U mnie na maxa miał 30 pąków i teraz po krótkiej przerwie wypuścił nowy pęd
Sprzedasz Cleopatre to i miejsce się zrobi na parapecie u mnie też teraz kwitnie i chyba ma trochę więcej kwiatów, ale to pewnie indywiduala sprawa egzemplarza.
A Black Swan Ci się jeszcze rozkręcić. U mnie na maxa miał 30 pąków i teraz po krótkiej przerwie wypuścił nowy pęd
Cattleya Monte Elegante - zjawiskowa Spodziewałam się formy bukietu kwiatów
'Kleopatra' urocza. Zawsze bardziej mnie urzekały drobniutkie piegi niż duże kleksy.
Phal. Black Swan - nie ważne ile kwiatów. Są ciekawe U mnie aktualnie kwitnie jakaś jej krewniaczka.
Czekam, aż wszystkie kwiaty otworzy.
Mogłabyś pokazać Olciu całą roślinę ?
'Kleopatra' urocza. Zawsze bardziej mnie urzekały drobniutkie piegi niż duże kleksy.
Phal. Black Swan - nie ważne ile kwiatów. Są ciekawe U mnie aktualnie kwitnie jakaś jej krewniaczka.
Czekam, aż wszystkie kwiaty otworzy.
Mogłabyś pokazać Olciu całą roślinę ?
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Asiu chodzi Ci o Black Swan? Co dokładnie chciałabyś zobaczyć?
Olciu, pisałam, że mam prawdopodobnie jakąś 'krewniaczkę' Twojej Phal. Black Swan.
Właśnie kwitnie u mnie Phal. Kaoda Twinkle. Chciałam zobaczyć pokrój rośliny, kształt liści itp. i zobaczyć czy jest jakieś podobieństwo,
wspólne cechy. Nic oczywiście nie musisz
Właśnie kwitnie u mnie Phal. Kaoda Twinkle. Chciałam zobaczyć pokrój rośliny, kształt liści itp. i zobaczyć czy jest jakieś podobieństwo,
wspólne cechy. Nic oczywiście nie musisz
Pozdrawiam, Joanna
Postaram sie cyknac fotke w domu. Niestety na poddaszu mam po poludniu slabe swiatlo. Dlatego wrzucam zazwyczaj zdjecia w weekendy rano. Zobacze co da sie zrobic
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cattleya mnie powaliła , super wygląda i ta ilość kwiatów Gratuluję .
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
Monte Elegante obłędna! Pąki wstawiłaś tydzień wcześniej- tak szybko się kwiaty rozwinęły?
Luisa - gdy wstawiałam zdjęcie tydzień temu, to pąki już się minimalnie otwierały. Widać na przybliżeniu
I zgadzam się co do tego ze pięknie zakwitła. Mam ja już ze 2-3 lata, a dopiero teraz pokazała na co ja stać. Z moich obserwacji wynika ze tyle właśnie czasu storczyki potrzebują na zaaklimatyzowanie się i pokazanie całego swojego potencjału. Mysle ze po tym czasie dopiero można wyciągać wnioski co do swojego sposobu pielęgnacji/ nawożenia itp.. oczywiście przy błędach w pielęgnacji skutki będą widoczne dużo szybciej ;: ale ja daje właśnie mniej więcej 2-3 lata żeby się upewnić czy dana roślina będzie współpracować czy nie
I zgadzam się co do tego ze pięknie zakwitła. Mam ja już ze 2-3 lata, a dopiero teraz pokazała na co ja stać. Z moich obserwacji wynika ze tyle właśnie czasu storczyki potrzebują na zaaklimatyzowanie się i pokazanie całego swojego potencjału. Mysle ze po tym czasie dopiero można wyciągać wnioski co do swojego sposobu pielęgnacji/ nawożenia itp.. oczywiście przy błędach w pielęgnacji skutki będą widoczne dużo szybciej ;: ale ja daje właśnie mniej więcej 2-3 lata żeby się upewnić czy dana roślina będzie współpracować czy nie
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli miałbym coś wtrącić w kwestii katlei, to u mnie ponowi kwitnienie po roku od zakupu. A co ciekawe, może to przypadek, ale akurat tą jedną w lecie na parę tygodni wystawiłem na balkon.
Wiem, że w przyszłym sezonie wszystkie na wiosnę tam trafią i jestem ciekawy czy podobnie się stanie w przypadku pozostałych.
Wiem, że w przyszłym sezonie wszystkie na wiosnę tam trafią i jestem ciekawy czy podobnie się stanie w przypadku pozostałych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Norbert - ależ oczywiście ze możesz coś wtrącić noi witaj w moim wątku bo chyba Cię jeszcze u mnie nie było
I zgadzam się co do wystawiania na zewnątrz. One bardzo to lubią. Szczególnie dobrze to wpływa na samo wypuszczanie nowych przyrostów.Puszczaja ich na pewno więcej.. Moje katleje w sumie zakwitły wszystkie dość szybko i nie kazały wcale na siebie czekać, ale być może ma to również wpływ na kwitnienie. Ja jednak nie mam balkonu wiec jak widać tez można sobie radzić bez niego
I zgadzam się co do wystawiania na zewnątrz. One bardzo to lubią. Szczególnie dobrze to wpływa na samo wypuszczanie nowych przyrostów.Puszczaja ich na pewno więcej.. Moje katleje w sumie zakwitły wszystkie dość szybko i nie kazały wcale na siebie czekać, ale być może ma to również wpływ na kwitnienie. Ja jednak nie mam balkonu wiec jak widać tez można sobie radzić bez niego