Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ależ piękne te popękane ciasteczka.
Byłam dziś na poczęstunku po pogrzebie i jadłam ciekawe ciasto z wyglądu i smaku.Wróciłam do domu,poszperałam w necie i znalazłam.Wiem co upieke na święta- SEZAMOWCA Przepyszne ciasto.Może,któraś z Was go piekła lub ma inny przepis niż znalazłam???
Byłam dziś na poczęstunku po pogrzebie i jadłam ciekawe ciasto z wyglądu i smaku.Wróciłam do domu,poszperałam w necie i znalazłam.Wiem co upieke na święta- SEZAMOWCA Przepyszne ciasto.Może,któraś z Was go piekła lub ma inny przepis niż znalazłam???
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Przed kilku laty w Pogaduchach podawałam przepisy na swoją wersję racuchów. Wkleję je w wątku kuchennym, ponieważ tam niedługo może zniknąć, szkoda by było, bo są pyszne
RACUCHY
Przepis na racuchy jest bardzo prosty, trudno mi dokładnie napisać, bo zawsze robię ,,na oko,, ale mniej więcej spróbuję....
My najlepiej lubimy, taki podstawowy surowy przepis, one są niesamowicie chrupiące i pyszne....
-1,5 szklanki letniej wody
-2 szklanki mąki.
-20-30 g drożdży
- szczypta soli
Wszystko dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na oleju na rumiano i jeszcze gorące posypywać po wierzchu cukrem, może być z wanilią
Można też robić takie delikatniejsze , bogatsze, bardziej ,,pączkowe,, wtedy dodajemy zamiast wody mleko i 1-2 jaja.
- 2 jajka
- 1,5 szkl ciepłego mleka
- 2 szkl mąki pszennej
- 30 g drożdży
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia, można dodać jabłuszka lub inne owoce, albo masę makową jako nadzienie ( wylać troszkę ciasta na patelnię, na to łyżeczkę masy makowej i na wierzch kolejna porcja ciasta)
RACUCHY
Przepis na racuchy jest bardzo prosty, trudno mi dokładnie napisać, bo zawsze robię ,,na oko,, ale mniej więcej spróbuję....
My najlepiej lubimy, taki podstawowy surowy przepis, one są niesamowicie chrupiące i pyszne....
-1,5 szklanki letniej wody
-2 szklanki mąki.
-20-30 g drożdży
- szczypta soli
Wszystko dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na oleju na rumiano i jeszcze gorące posypywać po wierzchu cukrem, może być z wanilią
Można też robić takie delikatniejsze , bogatsze, bardziej ,,pączkowe,, wtedy dodajemy zamiast wody mleko i 1-2 jaja.
- 2 jajka
- 1,5 szkl ciepłego mleka
- 2 szkl mąki pszennej
- 30 g drożdży
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia, można dodać jabłuszka lub inne owoce, albo masę makową jako nadzienie ( wylać troszkę ciasta na patelnię, na to łyżeczkę masy makowej i na wierzch kolejna porcja ciasta)
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agnieszko, racuchy, jak zresztą wszystko u Ciebie ładnie wyglądają i pewnie tak smakują.
Jednak do racuchów proponuję dodać jabłka, po co wcinać samą mąkę.
Jednak do racuchów proponuję dodać jabłka, po co wcinać samą mąkę.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Piotruś dzięki za miłe słowa Na dole przepisu napisałam o jabłkach i nie tylko Można dodawać różne owoce( wiśnie, banany, jagody, itp) , ale z jabłuszkami lubimy najbardziej. Te na 2 fotce są właśnie z jabłuszkami
Aldonko oto przepis na moją wersję sezamowca.
CIASTO SEZAMOWO-KOKOSOWE
CIASTO
* 5 żółtek
* 1 szkl mąki
* 1 masło
* 1/2 szkl cukru
* 2-3 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 placki.
SEZAM
* 1,5 szkl sezamu
* 2 łyżki miodu
* 3 łyżki cukru
* 5 dag masła
Podsmażyć, wyłożyć na jeden placek - piec ok 35 min w 180*C
PIANA
* 5 białek
* 1 szkl cukru
* 20 dag wiórków kokosowych
* dżem śliwkowy
Ubić na sztywno białka z cukrem, dodać wiórki delikatnie połączyć.
Posmarować dżemem drugi placek, przykryć pianą, piec ok 35 min w 180*
KREM
* 1 masło
* 20 dag chałwy
* 1 łyżka cukru
* rodzynki
Wszystko razem rozpuścić, dodać rodzynki,ostudzić ( tak jest w wersji oryginalnej przepisu. Ja jednak wolę ubić masło na puszystą masę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, następnie dodaję po łyżce chałwę, na koniec dodaję rodzynki )
1- placek z sezamem
2-krem
3-placek z bezą
Marysiu bardzo fajny pomysł na mazurek z białek U mnie z białkami zawsze jest deficyt, zostają za to żółtka. Z białek często robię Tort Pawłowej
Aldonko oto przepis na moją wersję sezamowca.
CIASTO SEZAMOWO-KOKOSOWE
CIASTO
* 5 żółtek
* 1 szkl mąki
* 1 masło
* 1/2 szkl cukru
* 2-3 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 placki.
SEZAM
* 1,5 szkl sezamu
* 2 łyżki miodu
* 3 łyżki cukru
* 5 dag masła
Podsmażyć, wyłożyć na jeden placek - piec ok 35 min w 180*C
PIANA
* 5 białek
* 1 szkl cukru
* 20 dag wiórków kokosowych
* dżem śliwkowy
Ubić na sztywno białka z cukrem, dodać wiórki delikatnie połączyć.
Posmarować dżemem drugi placek, przykryć pianą, piec ok 35 min w 180*
KREM
* 1 masło
* 20 dag chałwy
* 1 łyżka cukru
* rodzynki
Wszystko razem rozpuścić, dodać rodzynki,ostudzić ( tak jest w wersji oryginalnej przepisu. Ja jednak wolę ubić masło na puszystą masę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, następnie dodaję po łyżce chałwę, na koniec dodaję rodzynki )
1- placek z sezamem
2-krem
3-placek z bezą
Marysiu bardzo fajny pomysł na mazurek z białek U mnie z białkami zawsze jest deficyt, zostają za to żółtka. Z białek często robię Tort Pawłowej
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Taki właśnie przepis znalazłam.Pomine tylko rodzynki,bo dzieciaki i tak mi je wyskubią i położą obok talerza.Oprócz mnie ,nikt nie lubi rodzynek więc dodam żurawinę lub pod piane kokosowa rozsmaruje konfturę z czarnej porzeczki
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aldonko ten przepis jest baaardzo stareńki, mam go od komunii chrześniaka, czyli ponad 15 lat , piekłam kilkakrotnie, bo ciasto jest pyszne, ale na pewno są i inne przepisy, nowsze. Jak poszperasz to pewnie coś znajdziesz w necie
Moja córa też nie lubi rodzynek i wydłubuje z każdego ciasta, reszta domowników uwielbia
Moja córa też nie lubi rodzynek i wydłubuje z każdego ciasta, reszta domowników uwielbia
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
ale te racuchy apetyczne.... idę do sklepu do drożdże
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Kurcze taki saruteńki przepis ,a ja dopiero teraz na niego wpadłam i gdyby nie konsolacja to nawet nie wiedziała bym ,że takie pyszne ciacho istnieje.No jak ja mogłam przeoczyć....
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5117
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś dajesz takie zwykłe drożdże czy te sypane.
Właśnie te zwykłe mam w lodówce a szkoda wyrzucić
Właśnie kolejne placki piernikowe zdżarte
Właśnie te zwykłe mam w lodówce a szkoda wyrzucić
Właśnie kolejne placki piernikowe zdżarte
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ewuś daj znać jak smakują
Aldonko w takiej powodzi pysznych ciast, nie ma możliwości znać wszystkich
Ilonko drożdże zwykłe w kostce Świetnie się składa, że masz je akurat w lodówce.... więc kochana zarabiaj ciasto
Aldonko w takiej powodzi pysznych ciast, nie ma możliwości znać wszystkich
Ilonko drożdże zwykłe w kostce Świetnie się składa, że masz je akurat w lodówce.... więc kochana zarabiaj ciasto
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Asiu,dziekuje za przepis na piernik.Kiedy ja bym go znalazła
Mam tylko pytanie,czy można dać miód sztuczny?Bo w sklepie u mnie nie ma.A teraz nie mam wyjazdu do miasta,żeby kupić prawdziwy
Aldonko,nie ma za co Kochana.Ja też z Twoich przepisów korzystam.Więc sie trzeba zrewanżować
Może jeszcze,ciastka kakaowe,z nutka imbiru.Ja je uwielbiam.Chociaż dzieci niekoniecznie,bo imbir jednak czuć.
Kakaowe ciasteczka z imbirem
300 g mąki
200 g margaryny
4,5 łyżki kakao
2 płaskie łyżki mielonego imbiru
2 żółtka
1/2 szkl cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche.Wstawić na godzine do lodówki.Rozwałkować,i wykrawać ciasteczka.Piec 12 minut.
I te,które teraz pieke najczęściej
CIASTKA KUKURYDZIANE
1 margaryna
3/4 szkl cukru
2 jajka
3 szkl mąki
cukier waniliowy
2/2 opakowania proszku
5 szkl płatek kukurydzianych
100 g słonecznika łuskanego
drobno połamana czekolada
wiórki kokosowe
Do masy można dodać suszone morele ,bakalie
Margaryne roztopić.
Jajka ubić z cukrami.Stopniowo dodać mąke z proszkiem.I margaryne.Dokładnie wymieszać.Następnie dodać płatki,słonecznik,czekolade,wiórki.Wymieszać.Masa będzie gęsta,można wymieszać ręką.
Z masy formować kulki,mocno ściskajas i lekko spłaszczajac.Piec na jasno złoty kolor.
Lubie te ciastka,bo dodaje do nich to co mam.Jeżeli nie mam jakiegoś dodatku to zastępuje go innym.
Mam tylko pytanie,czy można dać miód sztuczny?Bo w sklepie u mnie nie ma.A teraz nie mam wyjazdu do miasta,żeby kupić prawdziwy
Aldonko,nie ma za co Kochana.Ja też z Twoich przepisów korzystam.Więc sie trzeba zrewanżować
Może jeszcze,ciastka kakaowe,z nutka imbiru.Ja je uwielbiam.Chociaż dzieci niekoniecznie,bo imbir jednak czuć.
Kakaowe ciasteczka z imbirem
300 g mąki
200 g margaryny
4,5 łyżki kakao
2 płaskie łyżki mielonego imbiru
2 żółtka
1/2 szkl cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche.Wstawić na godzine do lodówki.Rozwałkować,i wykrawać ciasteczka.Piec 12 minut.
I te,które teraz pieke najczęściej
CIASTKA KUKURYDZIANE
1 margaryna
3/4 szkl cukru
2 jajka
3 szkl mąki
cukier waniliowy
2/2 opakowania proszku
5 szkl płatek kukurydzianych
100 g słonecznika łuskanego
drobno połamana czekolada
wiórki kokosowe
Do masy można dodać suszone morele ,bakalie
Margaryne roztopić.
Jajka ubić z cukrami.Stopniowo dodać mąke z proszkiem.I margaryne.Dokładnie wymieszać.Następnie dodać płatki,słonecznik,czekolade,wiórki.Wymieszać.Masa będzie gęsta,można wymieszać ręką.
Z masy formować kulki,mocno ściskajas i lekko spłaszczajac.Piec na jasno złoty kolor.
Lubie te ciastka,bo dodaje do nich to co mam.Jeżeli nie mam jakiegoś dodatku to zastępuje go innym.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3965
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agnieszko, upiekłam ciastka czekoladowe. Myślałam na początku, że są bardzo sypkie. Ale w rękach ładnie się wyrobiły. Trzeba je rozkładać na blaszce w odstępach, bo rosną. Wyszły mi dwie blaszki z pieca. Jeden minus, trochę czuć proszkiem, myślisz, że można jego ilość zmniejszyć?
Pozdrawiam - Justyna
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Justynko trudno mi powiedzieć, bo nie próbowałam zmniejszyć, ale myślę, że warto spróbować, może też wyjdą dobrze z mniejszą ilością
Jeśli spróbujesz to podziel się wrażeniami
Jeśli spróbujesz to podziel się wrażeniami