Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Actinidia kiwi - zawiązywanie owoców

Post »

U mnie w tym roku (trzeci po posadzeniu) było by pierwsze prawdziwe owocowanie na pstrolistnych. Niestety na początku maja walnęło -6 i po owocach. Martwiłem się, że całe rośliny padły, na szczęście odbiły z pączków śpiących i rosną.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Nie wiem,czy to w tym wątku pytać, mam na działce pnącze A. nie wiem ile ma lat i jakiej odmiany, odziedziczylismy ją po poprzednim właścicielu osiem lat temu i dopiero w ubiegłym roku zorientowaliśmy się, że to actinida,dokupiliśmy jej krzew posiadający kwiaty męskie i żeńskie i w tym roku byliśmy pewni, że będziemy mieć swoje owoce, niestety,krzaczysko jest wielkie, a owoców ani śladu, nie wiem jak z nią dalej postępować,czy ją poobcinać,czy dokupić jeszcze jakiś zapylacz, czy też wyciąć całkiem i posadzić nową. Ogrodnik ze mnie marny, dlatego liczę na waszą pomoc :oops:
Obrazek
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Witam.
Krzaczysko ładne urosło :) Może posadzona w zeszłym roku roślina jeszcze po prostu nie kwitła? Czasami zajmuje im nawet trzy lata zanim pokażą się kwiaty. Pozostaje też sprawa, czy duży krzew jest żeński, czy męski. Da się to rozpoznać po kwiatach. Z tego co pamiętam to męskie mają czarne pręciki, a żeńskie żółtawy słupek. Zdjęcia do porównania widziałem chyba nawet na forum. Do tego nie jestem do końca pewien, czy roślina obojnak da radę zapylić sąsiada. No i czy dokupiliście jej sąsiadkę z odpowiedniego gatunku. Ostrolistne i pstrolistne kwitną w różnych terminach. Do stwierdzenia jaka była przyczyna braku owoców trzeba pewnie będzie po prostu poczekać do wiosny i kwitnienia.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za pomoc,w sprawie kwitnienia poczekam do wiosny, czy mogę teraz przyciąć to krzaczysko, czy też poczekać do wiosny?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obetnij jak zrzuci liście, będzie wtedy lepiej widać. Actinidia kwitnie na krótkich gałązkach wyrastających z długich pędów wyrosłych poprzedniego roku. Żeby krzew za bardzo się nie zagęścił, te długie pędy przycina się. Taki stary i bardzo zagęszczony krzew powinnaś radykalnie przerzedzić. A z tym kwitnieniem i owocowaniem, to moim zabrało to 10 lat ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem ile lat ma ten krzaczor, ja działkę mam osiem lat,a było już duże, jak się wprowadziliśmy, zorientowałam się w sklepie,chciałam kupić A., okazało się, że na działce już mam :oops:
Na pewno kwitła, nie przyszło mi do głowy, żeby sfocić kwiatki, może wtedy szybciej bym znalazła partnera(partnerkę).
Dzięki za info, cieszę się, że można ją krótko ciąć, zaczęła włazić mi na winogron.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie, mamy zamiar zakupić kilka krzaczków kiwi na wiosnę (teraz czasu na to brak) i nasuwa się pytanie jakie wybrać...ciekawiły mnie jumbo, issai ,weiki (męska i żeńska) a mama chciała bardziej dla ozdobnych liści pstrolistną...i teraz pytanie czy taki komplet będzie do siebie pasował :roll: (zapylał i żeby cięcie było do siebie zbliżone, bo niektóre całkowicie inaczej się prowadzi). Docelowo chcę ciąć pnącza na owoce, piętrowo na podporze po starych winogronach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=80428 (obecnie są już wygolone i został sam pień do wytargania)
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
ogrodniczka124
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2014, o 08:39

Post »

Witam, mam od ponad miesiąca kiwi w doniczce. Początkowo było w całkiem dobrej formie, wypuściło nawet kilka listków, niestety od dłuższego czasu liście usychają, są żółte, nowe nie rosną. Wczoraj odkryłam,że w doniczce są takie małe białe robaki. Czy są jakieś sposoby żeby je usunąć i uratować roślinkę?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Re: Kiwi

Post »

Z aktinidii liście opadają na zimę.
Kiwi to nazwa handlowa owocu Actinidia deliciosa. Podaj nazwę tej swojej rośliny.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
ogrodniczka124
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Aktinidia nazywa się roślinka. Ma małe białe robaki i coraz gorzej wygląda :(
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Nie jest to roślina doniczkowa,posadź w ogrodzie,bo tam jest jej miejsce.
ogrodniczka124
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Teraz i tak jest za późno już na posadzenie. Chciałabym żeby chociaż zimę przetrwała i pozbyć się tych robaków...
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Właśnie, jaka to Actinidia?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”