Cymbidium - uprawa
Re: Żółkną liście cymbidium
Może w taki sposób roślina reaguję na zmianę czy przypadkiem nie zraszasz rośliny to też może być ew powód.
Moja miltonia z przeceny przez pierwsze kilka tygodni zasuszała po jednym liściu teraz się zatrzymała ale i ja przestałam ją zraszać może w ten sposób reagują na nadmiar wilgoci zresztą porą zimową łatwo doprowadzić do zagniwania!
Wodę kranową można zastąpić destylowaną ten osad może być też wynikiem nadmiernego nawożenia!
Moja miltonia z przeceny przez pierwsze kilka tygodni zasuszała po jednym liściu teraz się zatrzymała ale i ja przestałam ją zraszać może w ten sposób reagują na nadmiar wilgoci zresztą porą zimową łatwo doprowadzić do zagniwania!
Wodę kranową można zastąpić destylowaną ten osad może być też wynikiem nadmiernego nawożenia!
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żółkną liście cymbidium
Agnieszko, nic się złego nie dzieje. To normalne, że pseudobulwy się starzeją z czasem i zaczynają im najpierw żółknąć i odpadać liście. Stare, nawet bez liści jeszcze przez kilka miesięcy będą oddawać soki nowym przyrostom.
-
- 100p
- Od: 16 lut 2009, o 11:54
Re: Cymbidium
To i ja sie pochwalę - przeklejam z mojego osobistego wątku
Zakwitło moje cymbidium po 2 latach uprawy. Sadzonkę dostałam od koleżanki, nawet nie wiedziałam jakiego koloru się spodziewać. Jest 1 pęd i 7 kwiatów.
Zakwitło moje cymbidium po 2 latach uprawy. Sadzonkę dostałam od koleżanki, nawet nie wiedziałam jakiego koloru się spodziewać. Jest 1 pęd i 7 kwiatów.
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie Ci zakwitło Cymbidium!!Gratuluje!!
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 gru 2010, o 08:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepiękne cymbidium.Zastanawiam się czy na wiosnę ktoś z was nie będzie rozsadzał swoje piękności.Byłabym zainteresowana sadzonką.
Re: Proszę o radę:)...orchidea
Witam serdecznie wszystkie Panie- miłośniczki kwiatków;)
Dziewczyny, jestem tu nowa, szukam pomocy ws.uprawy kwiatków...nigdy wcześniej się tym nie zajmowałam i przyznam, że ubiegłorocznej wiosny pierwszy raz miałam swój ogródek- szło mi tak sobie ale jestem pewna, że obecny rok będzie znacznie lepszy- bynajmniej się postaram;)
Mój Pan przjechał do domu z kwiatkiem- cymbiadium i mam problem bo usychają jej liście a wszystkie kwiatki już opadły...czuję się całkiem bezradna bo przede wszystkim kwiatek troszkę kosztuje i chciałabym aby był ładny i mam nadzieje, że od Was naucze się dużo więcej.
Nie wiem co z zrobić z uschniętymi liściami bo bardzo brzydko wyglądają- pomóżcie...
Mam w domu inne mniejsze storczyli i przyznam, że dokąd zaczęłam używać odżywki do podlewania( mieszam ją z wodą) to małe odrchidee zaczęły rosnąć,, jak na drożdżach" ale z dużą jest problem...troszkę czytałam: wiem, że mogłam mieć zbyt ciemne pomieszcznie, taki juz urok naszego salonu- nie mamy nigdzie więcej miejsca ale przeniosłam ją do kuchni, zakręciłam już nawet dla niej grzejnik aby nie miała zbyt sucho...no i przesadziłam, w dodatku dzisiaj, wiem, że nie powinnam ale za późno przeczytałam forum więc już po fakcie- mam nadzieję, że wielkiej krzywdy jej przez to nie wyrządziłam.
Z góry dziękuję za porady, chętnie poczytam jakie są Wasze doświadczenia.
Pozdrawiam
Marta;)
Dziewczyny, jestem tu nowa, szukam pomocy ws.uprawy kwiatków...nigdy wcześniej się tym nie zajmowałam i przyznam, że ubiegłorocznej wiosny pierwszy raz miałam swój ogródek- szło mi tak sobie ale jestem pewna, że obecny rok będzie znacznie lepszy- bynajmniej się postaram;)
Mój Pan przjechał do domu z kwiatkiem- cymbiadium i mam problem bo usychają jej liście a wszystkie kwiatki już opadły...czuję się całkiem bezradna bo przede wszystkim kwiatek troszkę kosztuje i chciałabym aby był ładny i mam nadzieje, że od Was naucze się dużo więcej.
Nie wiem co z zrobić z uschniętymi liściami bo bardzo brzydko wyglądają- pomóżcie...
Mam w domu inne mniejsze storczyli i przyznam, że dokąd zaczęłam używać odżywki do podlewania( mieszam ją z wodą) to małe odrchidee zaczęły rosnąć,, jak na drożdżach" ale z dużą jest problem...troszkę czytałam: wiem, że mogłam mieć zbyt ciemne pomieszcznie, taki juz urok naszego salonu- nie mamy nigdzie więcej miejsca ale przeniosłam ją do kuchni, zakręciłam już nawet dla niej grzejnik aby nie miała zbyt sucho...no i przesadziłam, w dodatku dzisiaj, wiem, że nie powinnam ale za późno przeczytałam forum więc już po fakcie- mam nadzieję, że wielkiej krzywdy jej przez to nie wyrządziłam.
Z góry dziękuję za porady, chętnie poczytam jakie są Wasze doświadczenia.
Pozdrawiam
Marta;)
Czy masz aparat? Możesz wstawić zdjęcie? Przyczyn może być dużo. Trudno tak zgadywać. W sumie dobrze, ze przesadziłaś, bo mogłaś ocenić stan korzeni. Jak wyglądały?
czasami pomagamy :P :martat pisze:Nie wiem co z zrobić z uschniętymi liściami bo bardzo brzydko wyglądają- pomóżcie...
wszystkie suche "badylki" po kwitnieniu wycina się dość nisko.Z nich nic nie będzie.
Liście również.
Koniecznie poczytać o uprawie ---TUTAJ :- przewodnik dla początkujących ,zakładka cymbidium po prawej.
Są również tematy u nas -wyszukiwarka działa ;są relacje z uprawy.Warto przerobić :P
Teraz po kwitnieniu, następuje już Twój okres uprawy;od tego jak będzie przebiegać zależy... czy cymbidium zakwitnie.
Jedną operacje masz za sobą.
Widać nawet młode "coś" rośnie przy psb, więc dobrze , ze nie zamordowałaś rośliny :P ..
Okres "wiosna do pierwszych przymrozków" warto zapewnić pobyt na dworze.Od lipca czasami wcześniej "bierze się" za inicjacje kwitnienia.
Wskazuję, bo cymbidium ma dość istotne wymagania, aby był sukces w postaci kwitnienia.
Warto zastosować oprysk śr.przeciwgrzybicznym/Topsin, Previcur..itp../ ;roślina po przesadzeniu jest wrażliwa na wszelkie infekcje.Tak samo nie można obecnie zagłodzić.
pozdrawiam JOVANKA
Na szczęście usychają tylko przekwitnięte pędy kwiatowe. Wszystko ok
W takim razie mam uciąc liście jak najbliżej ziemi?czy te iście, które zaczynają usychac też obciąc ?czy tylko te całkiem zeschnięte?
Nie liście. Trzeba wyciąć całe pędy. Przy podłożu.
Zaznaczyłam na zdjęciu, żeby nie było wątpliwości:
Zaznaczyłam na zdjęciu, żeby nie było wątpliwości: