Ketmia i jej zielony zakątek
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ketmia i jej zielony zakątek 2
Dzisiaj dopiero zmobilizowałam się i zaczęłam siać . Co ma być, to będzie . Wysiałam bezpośrednio do gruntu godecję, kosmos muszelkowy, ślazówkę i niecierpka balsaminę. Jak będzie? Zobaczymy, jeśli ślimaki ich nie zjedzą. Ponadto do pojemników posiałam biały rozwar, niebieskiego żeniszka, szałwię omączoną, część niecierpka balsaminę oraz lwie paszcze. Wczoraj posadziłam większość swoich dalii oraz kanny. Dokupiłam jeszcze trochę gladioli, m.in. fioletowe 'Bono's Memory' oraz żółto-różowe 'Far West' i też je posadziłam.No i wreszcie nawiozłam trawnik
Teraz kwitną przede wszystkim drzewa i krzewy. Kwiecien to jednak malowniczy miesiąc!
Buttnera czerwona kwitnie. Oby wreszcie zaczęła owocować!
Przycięta jabłoń ma raczej niewiele kwiatów, ale może mnie jeszcze zaskoczy.
A to moje różyczki 'Peace"
Teraz kwitną przede wszystkim drzewa i krzewy. Kwiecien to jednak malowniczy miesiąc!
Buttnera czerwona kwitnie. Oby wreszcie zaczęła owocować!
Przycięta jabłoń ma raczej niewiele kwiatów, ale może mnie jeszcze zaskoczy.
A to moje różyczki 'Peace"
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem pod wrażeniem ilości róż jakie kupiłaś i posadziłaś
Oba powojniki tzn. Piilu i Mrs. Cholmondeley już posiadam. Mają cudne kolory (jak dla mnie). O ile pierwszy mimo, że nie rośnie duży kwitnie obficie. A drugi choć szybko startuje, ale u mnie jest mizerny.
Co ze śliwką? Wycięta już?
Moja różyczka Little Artist kosztowała mnie niewiele więcej. Uważam, że jest warta polecenia. W tej chwili już jest ulistniona i prawie jej nie cięłam.
Oba powojniki tzn. Piilu i Mrs. Cholmondeley już posiadam. Mają cudne kolory (jak dla mnie). O ile pierwszy mimo, że nie rośnie duży kwitnie obficie. A drugi choć szybko startuje, ale u mnie jest mizerny.
Co ze śliwką? Wycięta już?
Moja różyczka Little Artist kosztowała mnie niewiele więcej. Uważam, że jest warta polecenia. W tej chwili już jest ulistniona i prawie jej nie cięłam.
- Ketmia
Izo, witaj
Śliwka ma na razie darowane. Kupiłam długą lancę trzymetrową i nowy opryskiwacz. Mam zamiar walczyć z robakami w owocach. Mam nadzieję, że drzewo odwdzięczy mi się i jesienią będzie można smażyć powidła. Kiedyś miała taki rok, że wiadrami rozdawałam owoce.
Jakoś tak mnie wzięło ostatnio na róże. Być może dlatego, że dawno się nimi nie pokułam . Ślimaki po nich nie biegają, a to dla mnie spory plus.
Śliwka ma na razie darowane. Kupiłam długą lancę trzymetrową i nowy opryskiwacz. Mam zamiar walczyć z robakami w owocach. Mam nadzieję, że drzewo odwdzięczy mi się i jesienią będzie można smażyć powidła. Kiedyś miała taki rok, że wiadrami rozdawałam owoce.
Jakoś tak mnie wzięło ostatnio na róże. Być może dlatego, że dawno się nimi nie pokułam . Ślimaki po nich nie biegają, a to dla mnie spory plus.
- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Elu magnolia jest obłędnie piękna ,ten kolor
Ja myślę o zakupie takiej ciemnej .Szkoda,ze ja nie mam aldika u siebie bo widzę,że można niezłe roślinki tam zakupić.Zaszalałaś z zakupami,ale to dobrze bo będzie co podglądać i podziwić.Czekam na róże u ciebie ,masz je cudne
Ja myślę o zakupie takiej ciemnej .Szkoda,ze ja nie mam aldika u siebie bo widzę,że można niezłe roślinki tam zakupić.Zaszalałaś z zakupami,ale to dobrze bo będzie co podglądać i podziwić.Czekam na róże u ciebie ,masz je cudne
- Ketmia
Beaciu, magnolia 'Suzan' jest dość łatwo dostępna. Często ją widuję w różnych sklepach. Ostatnio widziałam ją chyba nawet w Biedronce w kartoniku za jakieś grosze, ale nie wiem, jak potem taka magnolia daje sobie radę.
Niestety żeniszki z Aldika mi pomarzły. Dobrze, że zdecydowałam się również wysiać je na parapecie. 1-2 dni, a już wschodzą nowe roślinki. Wyjątkowo wdzięczne kwiatki.
A te mrozy to mam nadzieję, że to przyspieszeni zimni ogrodnicy i że w maju dadzą nam już spokój. Byle do prawdziwej wiosny!
Niestety żeniszki z Aldika mi pomarzły. Dobrze, że zdecydowałam się również wysiać je na parapecie. 1-2 dni, a już wschodzą nowe roślinki. Wyjątkowo wdzięczne kwiatki.
A te mrozy to mam nadzieję, że to przyspieszeni zimni ogrodnicy i że w maju dadzą nam już spokój. Byle do prawdziwej wiosny!
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Elu przybiegłam z wątku różanego. Piękny kolorowy ogród, moje ulubione hortensje, powojniki i róże. Też w ubiegłym roku zachorowałam na różyczkę, i kupiłam pierwsze powojniki. Doczytałam, że ci nie chorują i nawet biedaki z marketów, świetnie w drugim roku sobie poradziły. Magnolie masz cudnie kwitnącą i nad przycięta katalpą się litowałam, a ona ładnie odbiła. Będę podglądać róże, też mam kilka z kartoników i dwie Heidtraum.
- Ketmia
Witaj, Soniu! Rzeczywiście, wszystkie klemki są (odstukać!) w dobrej formie, nawet te najmniejsze. Przymrozki, które ostatnio zdarzały się co rano też przeżyły bez najmniejszej osłony. Na razie jeszcze jeden czeka na wkopanie, no bo jak się zaczęła seria z przymrozkami, to już nie ryzykowałam Katalpę co roku przycinam bardzo mocno. Latem i tak mam ogromną zieloną kulę.
Te kartonikowe róże mają się całkiem dobrze. Z Haidetraum będziesz na pewno bardzo zadowolona. To obecnie mój pewniak. Louis Odier też zapowiada się bardzo dobrze.
Pozdrawiam słonecznie Dzisiaj w Poznaniu mamy bardzo ładny dzień!
Te kartonikowe róże mają się całkiem dobrze. Z Haidetraum będziesz na pewno bardzo zadowolona. To obecnie mój pewniak. Louis Odier też zapowiada się bardzo dobrze.
Pozdrawiam słonecznie Dzisiaj w Poznaniu mamy bardzo ładny dzień!
- Ketmia
- Ketmia
Zaczynają kwitnąć rododendrony. Poniżej najstarszy, 'Blutopia'
A to najmłodszy - Bernstain z Biedronki.
Moja żółta azalia w tym roku pięknie kwitnie. Może to po mikoryzie?
Wyjątkowo zimny maj skutkuje tym, że bzy kwitną dłużej. Pachną obłędnie.
Lilaki Meyera dopiero zaczynają kwitnienie.
No i czosnek na koniec ;).
A to najmłodszy - Bernstain z Biedronki.
Moja żółta azalia w tym roku pięknie kwitnie. Może to po mikoryzie?
Wyjątkowo zimny maj skutkuje tym, że bzy kwitną dłużej. Pachną obłędnie.
Lilaki Meyera dopiero zaczynają kwitnienie.
No i czosnek na koniec ;).
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Elu , z zapartym tchem oglądam Twoje azalie .Są cudowne!!! Klon shirasawa urzekł mnie bez reszty Czy to będzie olbrzymie drzewo???Pytałaś, jak radzę sobie na tak wielkim areale ...praktyka czyni mistrza , chęci i dobra organizacja pracy pozwala mi utrzymać ten wielki areał w jako takim porządku. Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Ketmia
Dziękuję Bogusiu za miłe słowa. Klon już mnie przerósł o głowę, że się tak wyrażę . Podziwam Twoją pracowitość, bo ja w tym roku kręciłam się jak pszczółka po ogrodzie żeby to wszystko ogarnąć i nie widziałam końca roboty, a to przecież maleństwo w porównaniu z Twoim .
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Elu azalie i rododendrony mają swoje pięć minut, są tak piękne, a ten niebieski. Czy to autentyczny kolor. Bonici też mam, są niezawodne i żadne choroby im nie przeszkadzają w kwitnieniu. Azalia z tawułą, piękne połączenie.
- Ketmia
Witaj, Soniu . Ten niebieski lekko wchodzi w fiolet. On ma takie niewielkie kwiatki. .
To jest chyba coś w tym rodzaju http://www.oczarjk.pl/?act=1661.
Zaczęły mi kwitnąć clematisy. Pierwszy to 'Nelly Moser' z carfourrowego kartonika.
Następny to 'Pink fantasy', już trochę odważniej ;).
Pojawiły się też pierwsze różyczki. : 'Louise Odier" i na żółto 'Arthur Bell'. Zdjęcia jutro, bo zapomniałąm zrobić .
rododendron 'Eskimo'
rododendron 'Marcel Menard'. Jestem z niego bardzo dumna. Był tak piegowaty, że zastanawiałam się, czy go nie wykopać. Udało mi się jednak zwalczyć jego choroby grzybowe.
azalia pontyjska NN
czosnki, jak co roku
Lilak Meyera w pełnej krasie.
Mój Puszek wśród zieleni
Pomidorki przed posadzeniem.
I już na swoim miejscu .
To jest chyba coś w tym rodzaju http://www.oczarjk.pl/?act=1661.
Zaczęły mi kwitnąć clematisy. Pierwszy to 'Nelly Moser' z carfourrowego kartonika.
Następny to 'Pink fantasy', już trochę odważniej ;).
Pojawiły się też pierwsze różyczki. : 'Louise Odier" i na żółto 'Arthur Bell'. Zdjęcia jutro, bo zapomniałąm zrobić .
rododendron 'Eskimo'
rododendron 'Marcel Menard'. Jestem z niego bardzo dumna. Był tak piegowaty, że zastanawiałam się, czy go nie wykopać. Udało mi się jednak zwalczyć jego choroby grzybowe.
azalia pontyjska NN
czosnki, jak co roku
Lilak Meyera w pełnej krasie.
Mój Puszek wśród zieleni
Pomidorki przed posadzeniem.
I już na swoim miejscu .