Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Re: Uprawa melonów

Post »

pędzelkiem
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

loeb ja próbowałam sama, ale zauważyłam, że pszczoły chętnie wykonują za mnie tą pracę.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja wysiałam 15 kwietnia i do 15 maja trzymałam w domu po czym wsadziłam do foliówki . Nie pomagałam w zapylaniu . W tej chwili tak jest gęsto ,że chyba będę już ucinać pędy bo zajęły juz część przejścia i wchodzą na pomidory a posadziłam w sumie 2 arbuzy i 5 melonów.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przy nieco gęstszym sadzeniu , warto pierwsze przycięcie zrobić na 2-3 liście , wtedy oczywiście będzie mniej pędów bocznych i mniejsze zagęszczenie . A pędy potrzebują jednak trochę miejsca , min. 1,2 m - a jeszcze lepiej 1,5 m , żeby i dojście było . Arbuzy oczywiście jeszcze więcej , tym bardziej ,że nieraz zawiązują dość daleko na pędzie .
Awatar użytkownika
Layola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 kwie 2011, o 14:29

Re:

Post »

filip11 pisze:Mój melon wydaje się być dojrzałym, bardzo intensywnie pachnie (odmiana Malaga F1). Jednak pierwszy sezon hoduję melony i przed zerwaniem postanowiłem zabytać się was o tą kwestię. Będę wdzięczny za porady :wink:.

Obrazek Obrazek

Właśnie, właśnie co z tymi melonami, dobre były? Ja mam w tym roku Malagę, jeden owoc już taki większy, no i nie wiem jak to z tą dojrzłością tej odmiany. Skórka chyba powinna zmienić kolor na taką żółtawo-pomarańczową jak na Twoich owocach? Może jakieś wskazówki z Twoich doświadczeń z tą odmianą?
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10

Post »

Co roku uprawiam melony, odmiana Malaga F1 to według mnie jedna z najlepszych odmian. Polecam także odmianę Oranje Ananas - bardzo słodzusia odmiana.

Dojrzałe owoce ładwo odrywają się od ogonków.
Awatar użytkownika
Layola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 kwie 2011, o 14:29

Post »

graveDMan pisze:Co roku uprawiam melony, odmiana Malaga F1 to według mnie jedna z najlepszych odmian. Polecam także odmianę Oranje Ananas - bardzo słodzusia odmiana.

Dojrzałe owoce ładwo odrywają się od ogonków.

Poza łatwym oderwaniem szypułki kolor skórki powinien być taki pomarańczowawy (taki obrazek był na opakowaniu z nasionkami)?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takiej wielkości i o takim zróżnicowaniu w wyglądzie mam melony ( wszystkie wyhodowane z nasion od frant'a )

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Bardzo ładne i chyba już spore, ja mam tylko jednego ,wielkości pięści, :D a mam 4 rośliny-ale i tak jestem zadowolona, bo jeden mini arbuzik zrobił się czarny a drugi stoi w miejscu, na pewno mają mokro, może to jest przyczyna ah te deszcze ;:3
Pozdrawiam Iwona :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Chudziak, piękne melony ;:63 U mnie rosną i rosną a koloru nie zmieniają ale daję im czas do końca lipca przynajmniej.
U mnie czepił się mączniak rzekomy po obfitych deszczach. Dotychczas był spokój przy opryskach skrzypem a teraz poszedł Acrobat lub Bravo- zależało od stopnia infekcji. Melony okryłam woreczkami foliowymi przed opryskiem.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

[quote="chudziak"]Takiej wielkości i o takim zróżnicowaniu w wyglądzie mam melony ( wszystkie wyhodowane z nasion od frant'a )

chudziak, czy mógłbyś zebrać nasiona z tego pierwszego, w ciemne łatki?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

loeb pisze:chudziak, czy mógłbyś zebrać nasiona z tego pierwszego, w ciemne łatki?
Mogłabym :wink: :lol: ale nie wiem czy zachowaja właściwości genetyczne . No i nie wiem jak rozpoznać kiedy będzie dojrzały :roll:
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ups. :D Trzymaj na krzaku aż sam odpadnie;) poza tym ponoć ma pachnieć, wydawać odgłos przy pukanie, trzeszczeć przy ściskaniu i chlupotać przy kołysaniu.. Przynajmniej tyle pamiętam.. A, i chyba zmieni kolor na żółtawy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”