Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie

Post »

Piotrek - na śliwach się nie znam zupełnie :P
Mam za to taką czereśnie która zamarła i odbiła tuż nad miejscem szczepienia. Zostawiłem jej dwa odrosty, tak na wszelki wypadek ale teraz podrosła już nieco i chcę jeden usunąć. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, może lepiej prowadzić od początku na jeden pęd :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Piotrku, Maćku, ja bym jeszcze poczekała, który najsilniejszy to bym ten zostawiła. One rosną za nisko by z tych pozostałych były konary i chyba trzeba je usunąć. Jak się później przytnie ten przewodnik to się powinien rozgałęzić. Ale to jest moje zdanie, radzę posłuchać pomologa, coś na pewno doradzi.
Pozdrawiam! Gienia.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli chodzi o tego Ligola - tu raczej wyboru nie ma... niezależnie od tego, czy pędy są "jednakowo silne", długie, grube etc. musimy pozostawić jeden jako przewodnik, a pozostałe usunąć... inaczej można by postąpić jedynie wówczas, gdyby te pędy rozgałęziały się wyżej...
I śliwa - jeżeli pędy są konkurencyjne dla siebie - jeden usuwasz, a drugi przycinasz.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Pomologu za wyjaśnienie.
Czy mogę tą śliwę przyciąć jeszcze teraz, jest już koniec maja. Myślałem też żeby opryskać młode śliwy Topsinem czy może lepiej Score 250 EC. Czy są jakieś limity temperaturowe dla tych środków?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Absolutnie - żaden żart... spakowany, zaadresowany i leży sobie w kopercie na biurku. Po prostu nie mam kiedy go wysłać - spróbuję jutro skoczyć na pocztę, cierpliwości :wink:
Co do zdjęć - jestem jeszcze w pracy - jak wrócę do domu, przejrzę i coś "skrobnę"
Pozdrawiam :wink:
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, już jestem i odpowiadam :wink: Grusza - tu sprawa jest prosta... ja bym jednak usunął oba konkurencyjne pędy. Trudno je będzie odgiąć i poza tym są za długie i zbyt mocne w stosunku do przewodnika... spróbuj je delikatnie wyłamać (bo są niezdrewniałe). Jabłoń - usuń 4 i 5 oraz 8 i 9 pęd od góry, zostaw 2,3,6,7 (tak jak wspomniałeś, powinny być równomiernie rozłożone na całej długości, ale nie tuż jeden pod drugim). W przypadku czereśni w zasadzie nic bym nie robił - jak chcesz możesz usunąć jedynie "okółek" tuż nad pierwszym piętrem korony.
A prywatnie i nie na temat - w kwestii zabiegania... fakt - ostatnio mam bardzo mało czasu na wizyty w necie, na portalach itd. Dlatego wybaczcie jak nie odpowiem - bo po prostu nawet nie wszystko czytam. Na szczęście takie fora mają jedną zaletę... chcesz czytasz, chcesz piszesz - w odróżnieniu od pracy zawodowej, zarobkowej mają być źródłem przyjemnego spędzania czasu - a nie obowiązkiem. I chciałbym to tak nadal traktować.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
PS. przepraszam moderatora za "post pod postem" - ale chciałem odpowiadając, jednocześnie widzieć zdjęcia drzew Blackjacka
PiotrekBe
200p
200p

Post »

W sobotę przyciąłem tą śliwę która miała tylko dwa przewodniki. Przesyłam zdjęcie z prośbą o odpowiedź czy dobrze to zrobiłem. Cięcia zaznaczyłem na czerwono.
Dopiero jak ją przyciąłem to zacząłem się zastanawiać, czy nie miałem zostawić chociaż 10cm tej gałązki po prawej stronie - wtedy mogła by się rozgałęzić (a ja przyciąłem bardzo blisko przewodnika, na obrączkę). A tą z lewej strony chyba miałem przyciąć jeszcze niżej. Rany po cięciu posmarowałem taką maścią Sadomal Balsam. Nie było niestety w sklepie Funabenu a stary zepsuł mi się przez zimę. Czy są jakieś opinie na temat tej maści?
Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam
Piotrek

Obrazek
lidex
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lut 2009, o 22:03

Post »

Hej,
Czy ktoś mógłby poradzić co zrobić z wyrosłą młodą śliwą trailblazer? Śliwa była sadzona zeszłej jesieni i nieco zaskoczyła nas ilością owoców i przyrostem gałęzi.
Nie wiedzieliśmy kiedy ją przyciąć i nic z nią nie zrobiliśmy, a teraz na długich 2 metrowych gałęziach pojawiły się setki owoców i boimy się czy zaraz ta śliwa się nie połamie.
Poradźcie czy ciąć/podpierać, i jeśli tak to kiedy i w których miejscach?

Drzewko wygląda tak:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Dzięki z góry za porady!

Lidex
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidex , w czerwcu drzewko powinno zrzucić część owoców, jeśli nadal zostanie ich za dużo to trzeba je przerzedzić i to mocno - takie jest moje zdanie. Niektórzy usuwają wszystkie pierwsze owoce, ale mnie zawsze zżera ciekawość jakie one będą i u siebie nie usuwam.
Pozdrawiam! Gienia.
DarekRz

Post »

Lindex - dlaczego nie zdecydowałaś/eś się na jeden przewodnik tej sliwy? Teraz to ja bym przywiązal do palika dluższy kij bambusowy i do niego podwiązal pionowo ten dłuższy "konar". Owocow jest za dużo. Tak jak radzi Gienia - jeśli nie zrzuci sama przynajmniej polowy owocow to poobrywaj zostawiając po jednej sliwce w odstepie szerokości dloni. Przeciążone owocowaniem drzewko bedzie slabiej rosło i może nie przygotować się dobrze do zimy. Obciąłbym też stożek wzrostu na obydwu "konarach" a ten krótszy wyciąłbym w ogóle po owocowaniu, lub przynajmniej mocno bym go skrócił i odgiął bardziej poziomo (choć moim zdaniem jest za nisko).
lidex
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lut 2009, o 22:03

Post »

Bardzo dziękuję za odzew :) . zostawiłam oba przewodniki, bo myślałam, że tak ma być :shock: . Z opisu wynika że ta odmiana ma pokrój odwrotny do stożka, to sobie pomyślałam, że to właśnie zaczątek tego pokroju. Czyli jeden "konar" zupełnie do wycięcia po owocowaniu a teraz poobrywanie części owoców i skrócenie stożków wzrostu na obydwu konarach - ale co to oznacza? Ciąć oba konary ale na jakiej wysokości? Rozumiem, że jak przytnę to drzewko wypuści konary boczne i się zagęści, bo póki co to tragedia jak widać.

Z góry dziękuję za pomoc,
Lidka
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidko, też czytałam opis tej śliwy, ma mieć pokrój odwrotnego stożka. Nie obrywaj owoców teraz, poczekaj do czerwcowego zrzucania zawiązków, być może drzewko zrzuci większość, przerzedzisz tak jak pisał Darek i oberwiesz wszystkie na samych końcach konarków by je odciążyć. Śliwy przycina się po zbiorach, chyba że owocują późno - to wiosną przyszłego roku. Co do cięcia, to wolę się nie wypowiadać, na forum są sadownicy, którzy się na tym doskonale znają.
Pozdrawiam! Gienia.
PiotrekBe
200p
200p

Post »

A czy ktoś może się wypowiedzieć czy dobrze przyciąłem śliwę, której fotografię zamieściłem wyżej?
Proszę zauważyć, że na zdjęciu widać też jakiś odrost, który wyrasta bardzo nisko i jest już dość gruby. Co mam z nim zrobić?
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”