ewalukas pisze:Udało mi się dziś kupić doniczkę i ziemię dla palm Przesadziłam palmę, mam nadzieję, że będzie dobrze sobie rosła.
Przemku - dobrze zrozumiałam, że należy ją podlewać 1-2 razy w tygodniu do podstawki? Spodziewałam się, że częściej
Raz w tygodniu, napisz jakie ma wymiary doniczka lub jeszcze ją dodatkowo pokaż to powiem Ci mniej więcej ile wody musisz dawać.
Świetnie, wygląda na profesjonalne przesadzenie, na taką doniczkę wlej pełny podstawek wody po 15 minutach wlej kolejny pełny a po kolejnych 15 sprawdź czy na podstawku jest woda jeśli będzie odlej ją jeśli nie to znaczy że tyle wody było potrzeba(powinnaś podczas dwukrotnego wlewania w podstawek zużyć około 0,5 litra wody jeśli tyle nie zużyłaś resztę wlej na ziemię ale tak by jak najmniej moczyć orzech staraj się wodę rozlewać po bokach doniczki - i raz w tygodniu spokojnie wystarczy) Odezwij się czasem jak ma się palma.
Przemku ja znów mam pytanie Ziemia przy kokosie jest bardzo sucha. Podlałam we wtorek do podstawki tak, jak pisałeś. Mam wrażenie, że do następnego wtorku będzie totalna susza. Czy tak ma być?
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
ewalukas pisze:Przemku ja znów mam pytanie Ziemia przy kokosie jest bardzo sucha. Podlałam we wtorek do podstawki tak, jak pisałeś. Mam wrażenie, że do następnego wtorku będzie totalna susza. Czy tak ma być?
A czytałaś mój poprzedni post dokładnie co do ilości wody i jak podlać?
ewalukas pisze:Tak, podlałam tak, jak pisałeś. Ale ta ziemia wyschła już na wiór
Włóż palec w ziemię naokoło 4-5 cm wgłąb i zobacz jak jest sucha oznacza że trzeba zwiększyć ilość wody od następnego podlewania do 0,8 litra a jeśli jest wilgotna to wystarczy a na powierzchni może być sucha to nie przeszkadza.
ewalukas pisze:Przemku - ziemia na głebokości 4-5 cm jest sucha. Od następnego podlewania mam zwiększyć. Ok. A czy do następnego podlewania mam nie podlewać?
Nie dawaj już wody, podlewaj raz w tygodniu i jak mówisz że jest sucha teraz ziemia to zwiększ ilość wody przy następnym podlewaniu tak jak napisałem wcześniej, teraz z uwagi na to że palma jest świeżo przesadzona korzystniejsze będzie dla niej jak będzie miała trochę bardziej sucho niż miałabyś zalać system korzeniowy który i tak na pewno ucierpiał przy przesadzaniu bo chociażby był dotykany i na pewno trochę naruszony przy wyjmowaniu z poprzedniej doniczki. Zraszaj ją codziennie, możesz też lekko zrosić powierzchnię ziemi wokół orzecha ale tak by na niego nie lać wody. Na podstawek nasyp warstwę keramzytu lub żwiru dla zwiększenia wilgotności powietrza palmie.
ewalukas pisze:Mimo zraszania palma nadal usycha
O tak wygląda - młode listki całkowicie suche
Ciut starsze, takie średnie też mają suche końcówki
Za to liście największe i pewnie najstarsze nie mają ani centymetra suchego, są pięknie zielone.
Z pierwszego zdjęcia wynika że ten uschnięty listek nie jest młody bo wyrasta z boku a nie z środka kłodziny okrytej włóknem pokaż jeszcze zdjęcie całej palmy z przynajmniej trzech stron i jedno ze zbliżenia. Schnące liście to reakcja na przesadzanie ale nie jest źle.