Borówka amerykańska - 10 cz.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Witam,
Kupiłem siarczan amonu, lecz na wagę i nie ma opisu, jakie dawki i w jakich miesiącach, może ktoś napisać kiedy zacząć i jakie dawki?
Kupiłem siarczan amonu, lecz na wagę i nie ma opisu, jakie dawki i w jakich miesiącach, może ktoś napisać kiedy zacząć i jakie dawki?
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stosuje się 2,5 grama na metr kwadratowy, najlepiej rozpuścić w wodzie i podlewać tym borówki.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Stosowanie nawozu azotowego uzależnione jest od kilku istotnych warunków uprawy i podłoża.
1 Wiek krzaków.
2 Zawartość materii organicznej w podłożu, czyli miedzy innymi zasobność podłoża w azot.
3 Zastosowanie ściółki ze świeżych nie rozłożonych trocin lub innego podobnego materiału wymaga podwojenia dawki N.
4 Rodzaj nawozu azotowego uzależniony od pH podłoża.
Nawóz azotowy stosujemy od czasu ruszenia wegetacji, czyli nabrzmiewania pąków, dla młodych krzewów w 2-3 dawkach przed kwitnieniem, w połowie maja i trzeci raz najpóźniej do końca czerwca. Średnia ilość N dla krzaków 1-2 letnich 8-10 g/m2
Dla krzaków starszych 4-6 g/m2. Podane ilości są w postaci czystego składnika a wiec należy uwzględnić zawartość N w stosowanym nawozie dla siarczanu amonu jest to 20,8%N.
1 Wiek krzaków.
2 Zawartość materii organicznej w podłożu, czyli miedzy innymi zasobność podłoża w azot.
3 Zastosowanie ściółki ze świeżych nie rozłożonych trocin lub innego podobnego materiału wymaga podwojenia dawki N.
4 Rodzaj nawozu azotowego uzależniony od pH podłoża.
Nawóz azotowy stosujemy od czasu ruszenia wegetacji, czyli nabrzmiewania pąków, dla młodych krzewów w 2-3 dawkach przed kwitnieniem, w połowie maja i trzeci raz najpóźniej do końca czerwca. Średnia ilość N dla krzaków 1-2 letnich 8-10 g/m2
Dla krzaków starszych 4-6 g/m2. Podane ilości są w postaci czystego składnika a wiec należy uwzględnić zawartość N w stosowanym nawozie dla siarczanu amonu jest to 20,8%N.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Borówkę nawożę siarczanem amonu - 1 łyżkę stołową płaską na 10 litrów wody do 2 tygodnie przemiennie z siarczanem potasu - też 1 łyżka na 10 l wody.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Każdy ma swój sposób, ja siarczan stosuje tak jak kolega opisał, ale nawożę nim tylko do czerwca, a od lipca zaczynam nawozić już potasem.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
W jakim wieku masz krzewy? Czyli dobrze rozumiem że nawożenie wychodzi ci co tydzień. Czyli jeden tydzień siarczan amonu, drugi tydzień siarczan potasu, trzeci tydzień siarczan amonu? Nie za dużo tego potasu w okresie wegetacji? Większość podawała że w okresie wegetacji nawozi tylko siarczanem amonu. I ja też od kilku lat tak właśnie nawożę a siarczan potasu zaczynam dopiero po owocowaniu.Erazm pisze:Borówkę nawożę siarczanem amonu - 1 łyżkę stołową płaską na 10 litrów wody do 2 tygodnie przemiennie z siarczanem potasu - też 1 łyżka na 10 l wody.
Swoje borówki nawadniam wodą zakwaszoną kwasem siarkowym (pH około 4), a fertygację prowadzę raz w tygodniu. Nawóz do fertygacji zawiera N,P i K, z tego co wyczytałem to optymalna proporcja pomiędzy N:P2O5:K2O ? 1:0,4:0,8. Dawka nawozu jaką daję na 1 krzew to 5, 1,9 i 2,8 g odpowiednio N, P2O5 i K2O, fertygację zaczynam od kwietnia(maja) do końca sierpnia.
- Senior
Trochę przesadzacie z tym nawożeniem borówki. Ma ona skromne potrzeby, lecz najważniejsze jest utrzymanie pH<4,3. Ja nawożę dwa razy w roku i to jej wystarcza. Przesolenie gleby jest groźne dla każdej rośliny.
Podana dawka nawozu przy fertygacji na 1 krzew jest na cały sezon, trzeba więc podzielić przez liczbę tygodni i miesięcy, to tak dla jasności. Podane ilości są w postaci tlenkowej, jeżeli używamy sypkich nawozów, należy uwzględnić zawartość % N, P2O5 i K2O w stosowanych nawozach. W porównaniu z nawożeniem posypowym(zalecana ilość 15 g N, 3 g P2O5 i 6 g K2O na 1 krzew), jest to niska dawka, ale za to bardziej efektywna.
- Senior
Niestety ale nic nie zastąpi siatki - spróbuj postawić "stracha na wróble"
mateos - zbyt dużo przeliczeń.

mateos - zbyt dużo przeliczeń.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
W ostateczności na ptaki wystarczy kawałek kołka i starą firanka,ale pod warunkiem,że szczelnie okrywa krzak... . ;-) Osobiscie stosuję teraz siatkę.ale wcześniej też były firanki. 

Przelicza się tylko raz, później tylko odważa
.
sq9sxx makietę ptaka stosowałeś razem z dźwiękowym odstraszaczem? Z tego co słyszałem to ten duet dość dobrze się sprawdza na czereśniach, pod warunkiem że makieta się rusza a odstraszacz wydaje odgłosy ptaków drapieżnych.

sq9sxx makietę ptaka stosowałeś razem z dźwiękowym odstraszaczem? Z tego co słyszałem to ten duet dość dobrze się sprawdza na czereśniach, pod warunkiem że makieta się rusza a odstraszacz wydaje odgłosy ptaków drapieżnych.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
patryk10015 co 2 tygodnie przemiennie (siarczan amonu a za 2 tygodnie siarczanem potasu). Krzewy w wieku około 10 - 15 lat. Nieraz stosuję nawóz specjalny do borówek.
Witam,
A kiedy pierwszy raz zastosować siarczan amonu? A nawóz teraz mogę dać?
A kiedy pierwszy raz zastosować siarczan amonu? A nawóz teraz mogę dać?