Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon)
-
- 50p
- Od: 13 lut 2008, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żurawina
posiadam już borówki, ostatnio kupiłem 2 krzaczki jagody kamczackiej, a teraz chyba zaopatrzę się w żurawinę, też trochę obawiałem się tych wymagań wilgotnościowych, ale posadzę je koło borówek to może będzie OK:)
Problem z żurawiną - ciągle jest malutka
Witam
Dwa lata temu zasadziłem 5 krzewów żurawiny chyba
Dbam o nią pielęgnuję jest zielonkawa ale ciągle o wysokości 20 cm ?
Rośnie na glebie 1 klasy. Nie wiem co zrobić by odżyła i zaczęła rosnąć.
Po przeczytaniu kilku wątków myślę że trzeba by jej może zakwasić jej glebę ale nie bardzo wiem jak
Pomoże ktoś ?
czyli wynika z tego że żurawina musi mieć
a) kwaśną ziemię
b) dużo słońca
c) ziemie do borówek
d) obłożona folią celem utrzymania błotka dookoła
Dwa lata temu zasadziłem 5 krzewów żurawiny chyba
Dbam o nią pielęgnuję jest zielonkawa ale ciągle o wysokości 20 cm ?
Rośnie na glebie 1 klasy. Nie wiem co zrobić by odżyła i zaczęła rosnąć.
Po przeczytaniu kilku wątków myślę że trzeba by jej może zakwasić jej glebę ale nie bardzo wiem jak
Pomoże ktoś ?
czyli wynika z tego że żurawina musi mieć
a) kwaśną ziemię
b) dużo słońca
c) ziemie do borówek
d) obłożona folią celem utrzymania błotka dookoła
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2010, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Problem z żurawiną - ciągle jest malutka
@vitara
Jeśli jest to gleba 1 klasy to oznacza, że jest to gleba bardzo bogata w próchnicę i substancje odżywcze.
Żurawina, podobnie jak borówka ameryk. lubi gleby ubogie w substancje odżywcze. Grunt piaszczysty, torf, wśród mchu, stała wilgoć to jest najlepsze miejsca, dla tych krzewów.
Jeśli jest to gleba 1 klasy to oznacza, że jest to gleba bardzo bogata w próchnicę i substancje odżywcze.
Żurawina, podobnie jak borówka ameryk. lubi gleby ubogie w substancje odżywcze. Grunt piaszczysty, torf, wśród mchu, stała wilgoć to jest najlepsze miejsca, dla tych krzewów.
JA mam tylko problem z tym że to nie rośnie ciągle jest małe na wysokości trawy
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2010, o 07:47
No tak, zapomniałem jeszcze o tym, że kluczem jest bardzo kwaśne podłoże, nawet kwaśniejsze niż w przypadku borówek.
Siarczan amonu powinien wystarczyć jeśli chodzi o tę kwestię.
Siarczan amonu powinien wystarczyć jeśli chodzi o tę kwestię.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Jak należy pielęgnować żurawinę? Wiem, że wypuszcza długie pędy, na których tworzą się pędy owoconośne. Jeżeli posadzę rośliny w rozstawie 40x40 cm, to czy mam te długie pędy po owocowaniu obcinać i żurawina będzie stale wypuszczać nowe pędy z jednej rośliny, czy też pozwolić ukorzenić się tym długim pędom, tak żeby zadarniła całą powierzchnię?
Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Troch późno, ale: żurawina nie jest drzewem lub nawet krzewem, jest płożącą krzewinką i to normalne że będzie miała kilkanaście cm wysokości i płożące pędy.vitara pisze:JA mam tylko problem z tym że to nie rośnie ciągle jest małe na wysokości trawy
Pozdrawiam,
J
J
A jak wogole rosnie żurawina ??? Kupiłem sadzonkę wsadziłem ale na razie płoży się to to po ziemi. Będzie z tego krzaczek jakis czy ona się pnie i trzeba robic jej jakąs pergole czy drabinkę.
Żurawina się ... płoży.
Po zadomowieniu się tworzy mnóstwo długich pędów z których odrastają krótsze - owoconośne.
Proponuję zostawić ją w spokoju niech leży sobie na ziemi, a jeszcze lepiej na piasku.
Po paru latach może się przydać przerzedzenie i to wszystko (oprócz wyrywania skrzypu i perzu) co robię przy żurawinie.
Po zadomowieniu się tworzy mnóstwo długich pędów z których odrastają krótsze - owoconośne.
Proponuję zostawić ją w spokoju niech leży sobie na ziemi, a jeszcze lepiej na piasku.
Po paru latach może się przydać przerzedzenie i to wszystko (oprócz wyrywania skrzypu i perzu) co robię przy żurawinie.
Swoje poletko urządziłem zgodnie z książką "Żurawina i borówka brusznica" Pliszka K.
W skrócie: warstwa kwaśnej gleby rodem z lasu świerkowego a na wierzch 10 cm piachu. Do koła obrzeże.
Kilka lat miałem spokój, ale już coś przerosło. Wyrywanie nie jest na szczęście kłopotliwe.
W skrócie: warstwa kwaśnej gleby rodem z lasu świerkowego a na wierzch 10 cm piachu. Do koła obrzeże.
Kilka lat miałem spokój, ale już coś przerosło. Wyrywanie nie jest na szczęście kłopotliwe.
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Chyba pora odkurzyć trochę ten wątek
.
W moim ogrodzie jest obojętna gleba więc napracowałam się trochę, żeby założyć rabatę wrzosową. Jakiś czas temu kupiłam borówkę wysoka i słabo mi rosła. Wpadłam więc na pomysł posadzenia jej na rabacie wrzosowej.
Po czym zaczęłam się zastanawiać, czy może jeszcze jakiejś owocówki by nie dosadzić. Zaczęłam czytać o żurawinie i borówce brusznicy.
Jakie macie doświadczenia z uprawą tych roślin? Czy byłoby im dobrze w towarzystwie różaneczników

W moim ogrodzie jest obojętna gleba więc napracowałam się trochę, żeby założyć rabatę wrzosową. Jakiś czas temu kupiłam borówkę wysoka i słabo mi rosła. Wpadłam więc na pomysł posadzenia jej na rabacie wrzosowej.
Po czym zaczęłam się zastanawiać, czy może jeszcze jakiejś owocówki by nie dosadzić. Zaczęłam czytać o żurawinie i borówce brusznicy.
Jakie macie doświadczenia z uprawą tych roślin? Czy byłoby im dobrze w towarzystwie różaneczników

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Żurawina jest rośliną na słoneczne stanowiska tymczasem różaneczniki preferują półcień.
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Moja rabata wrzosowa jest częściowo w półcieniu - tam posadziłam Rh - a częściowo w pełnym słońcu i tu posadziłam azalie. Zastanawiam się, czy mogę dołączyć jeszcze tu jeszcze żurawinę lub borówkę brusznicę
.

Pozdrawiam - Edyta
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Jeżeli będą mieć odpowiednie warunki to można, żurawina fajnie zadarnia podłoże.
Ja mam w lekkim półcieniu jagodę czarną przyniesiona z lasu, świetnie sobie radzi i mam szklankę własnych aromatycznych jagód, które jem bez obawy o bąblowca
.
Ja mam w lekkim półcieniu jagodę czarną przyniesiona z lasu, świetnie sobie radzi i mam szklankę własnych aromatycznych jagód, które jem bez obawy o bąblowca