Zakwitły u mnie ismeny , które posadziłam dopiero 24 czerwca . Cebulki dostałam od koleżanki , której rodzice zapomnieli o nich i właśnie tego dnia zostały przyniesione z piwnicy . Z czterech kwitną na razie dwie , jedna - bidula - nie może wydostać się się ze swojej "skorupki"
Mam dylemat - wykopać już ismenę (Hymenocallis) ? W zeszłym roku robiłam to później, z daliami i mieczykami, ale jest strasznie zimno... Co robicie u siebie?
Mam pytanie jak przechować zimą cebule ismeny? Moja rosła w donicy, oczywiście w ogrodzie. Czy można ją zostawić w niej czy wyjąć i przechować cebule "na sucho" jak wszystkie inne.
Ja swoje ismeny przechowuję "na sucho"w torfie w pomieszczeniu o temperaturze ok 10 C.Podczas wykopywania należy zwrócić szczególną uwagę by zachować przy cebuli możliwie dużo mięsistych korzeni(można je skrócić na dł 10-15 cm)
A ja swoją wykopałam ....i dobrze zrobiłam bo liście zaczęły żółknąc a cebula zrobiła się taka śliska, wypłukałam w anty grzybie i obsuszyłam. A przechowam je w suchym piasku w skrzynce
Cebule ismeny wykopuję po omrożeniu liści.Nie zwracam uwagi, jeśli teraz dostają
plam,uszkodzeń itp.mróz wszystko wyrówna.
Cebulę suszę, to znaczy suszę błoto na cebulach,bo liście i korzenie obcinam zaraz
po wykopaniu.Korzenie obcinam przy samej piętce,zwracam uwagę,czy w piętce
nie ma dziur.Jeśli jest dziura,należy nożem oczyśćić,bo siedzi tam larwa muchy
narcyzowej i może całą cebulę wyżreć od środka.
Cebule bez korzeni, suche, wsypuję do skrzynki,skrzynkę trzymam w piwnicy,niczym
nie przykrytą ani nie zasypaną.
Przechowywanie cebul z korzeniami jest niewygodne i nie ma sensu.
Moja ismenka maja już żółte liście, proszę o pomoc czy już ją zasuszać i jak przechowywać?? Dostałam Ismenę w tym roku i zupełnie nie wiem jak ją przechowywać