Kamelia - choroby liści
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzydkie liście Kamelii
Wyglądają na przelane. Roślina może również zrzucać liście z tego powodu.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
Przelana przy jednocześnie zbyt słabym oświetleniu.kamelia zima musi mieć jasno, chłodno i być skąpo podlewana.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
U mnie jest to samo , stoi na klatce schodowej i chyba ma za gorąco . Jak ją dostałam rok temu to było jeszcze gorzej , chyba połowa liści obleciała . Jak tylko mogła poszła na podwórko i tak stała do grudnia. Nawiązała kilka kwiatów i myślałam ,że zakwitnie , ale jej na pewno było za ciepło bo kwiatki uschły liście czarnieją i odpadają no i zaczynają pokazywać się młode liście . Na następną zimę pójdzie w jeszcze zimniejsze miejsce .
Beata
Beata

Re: Kamelia - jak uprawiać?
Cześć, mój pierwszy post, nadzieja - na znalezienie odpowiedzi. Mimo że moja już trzecia kamelia traci liście nie mogę rozgryźć co im szkodzi. Pierwszą straciłam, myślę że zaszkodził jej remont, następna rosła ładnie nawet pojawiły sie pączki kwiatowe. Zaczęły jednak brązowieć i opadły, a razem z nimi liście pomimo zastosowanych preparatów grzybobobójczych. Teraz stoi sama łodyga, czy coś wypuści? Zastanawia mnie to, no i mój ostatni nabytek, widzę że zaczyna chorować. Bardzo mi smutno patrzeć i nie wiem jak pomóc mojej roślince - załączam fotki. Może ktoś z Was będzie wiedział czy moja roślinka nawet jak zgubi liście może wypuścić nowe i czy można ją jeszcze odratować.

- Marzuusia
- 10p - Początkujący
- Od: 21 kwie 2015, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
przędziorek na kamelii
Witam,
Czytam forum od dawna, ale piszę pierwszy raz
. Moją kamelię dopadły przędziorki
, mam w domu Ortus, ale nie wiem czy można użyć go w pomieszczeniu mieszkalnym. A może ktoś poleci coś innego?
Marzena
Czytam forum od dawna, ale piszę pierwszy raz

Marzena
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2013, o 21:29
Re: przędziorek na kamelii
Witam:)Ja polecam Magusa.Oprysk powtórzyć po tygodniu, u mnie działa.
Pozdrawiam serdecznie Monika:)
- Marzuusia
- 10p - Początkujący
- Od: 21 kwie 2015, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: przędziorek na kamelii
Dzięki serdeczne
, rozumiem że to można stosować w pomieszczeniach?
Marzena

Marzena
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kamelia - chore liście
Zarówno Ortus, jak i Magus można normalnie używać w pomieszczeniu, jednak najlepiej tam gdzie masz dobrą wentylację, np. klatka schodowa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Re: Kamelia - choroby liści
Przede wszystkim to bym zaczął od wymiany podłoża, bo to jest beznadziejne (mało przepuszczalne) a i doniczka wydaje się być za duża.
Po drugie, Kamelia wymaga jak Azalia wymaga kwaśnego podłoża. Poszukaj ziemi do iglaków albo rododendronów i wymieszaj ze żwirkiem, na dno daj drenaż.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Jeśli są ok., to tylko posadź i odetnij te dwa liście z plamami. Oprysk na razie zbędny.
Na słońce nie jest narażona?
Po drugie, Kamelia wymaga jak Azalia wymaga kwaśnego podłoża. Poszukaj ziemi do iglaków albo rododendronów i wymieszaj ze żwirkiem, na dno daj drenaż.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Jeśli są ok., to tylko posadź i odetnij te dwa liście z plamami. Oprysk na razie zbędny.
Na słońce nie jest narażona?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Podłoże to mieszanina ziemi ogrodowej i torfu kwaśnego, ale jutro wymienię na świeże.
Do tej pory stała w pełnym słońcu i podczas upałów wszystko było ok, dopiero przez ostatnie 3-4 dni zaczęło się to dziać...
Do tej pory stała w pełnym słońcu i podczas upałów wszystko było ok, dopiero przez ostatnie 3-4 dni zaczęło się to dziać...
- norbert76
Kamelia nie może stać w pełnym słońcu (w naturze dostają rozproszone), obawiam się że te plamy to mogą być oparzenia słoneczne. Po przesadzeniu postaw lekkim cieniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przesadziłem do nowego kwaśnego podłoża z drenażem i postawiłem w cieniu, liście z plamami usunięte. Dziękuję za pomoc