Surfinia - wiadomości podstawowe
Re: Surfinie
Pytanie dotyczące podlewania surfinii: posadziłam je pierwszy raz, wszyscy mówią, żeby dużo podlewać, codziennie a w upały i częściej. Moje kwiaty są od słonecznej strony, sprawdzam na bieżąco wilgotność ziemi - czy jeżeli 2 dni nie podlewałam, a mają mokro powinnam lać czy czekać, aż będę mieć bardziej sucho? Będę wdzięczna za pomoc.
witam!
ten owad o wyglądzie koliberka to fruczak gołąbek
ten owad o wyglądzie koliberka to fruczak gołąbek

- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba uważać, żeby nie zgniły korzenieannex_pl pisze:Pytanie dotyczące podlewania surfinii: posadziłam je pierwszy raz, wszyscy mówią, żeby dużo podlewać, codziennie a w upały i częściej. Moje kwiaty są od słonecznej strony, sprawdzam na bieżąco wilgotność ziemi - czy jeżeli 2 dni nie podlewałam, a mają mokro powinnam lać czy czekać, aż będę mieć bardziej sucho? Będę wdzięczna za pomoc.

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
Od strony słonecznej, dwa dni nie podlewane w lipcu gdy są już rozrośnięte a mają mokro, to moim zdaniem z korzeniami mogło zacząć dziać się niezbyt dobrze, że nie pobierają wody
Ja swoim surfiniom przed podlaniem zawsze sprawdzam ziemię, czy aby nie za wilgotno.Teraz w lipcu muszę podlewać codziennie i to już ok. godz.16 , bo do wieczora zbyt by wyschło.
Ostrożnie z tym nawozem, można łatwo spalić korzenie i roślina uschnie mimo wilgoci.Ja nawożę raz w tygodniu, a rosną b. dobrze.Surfinie trzeba opryskiwać(od spodu gdzie jest mały przewiew) p. chorobom grzybowym.

Ja swoim surfiniom przed podlaniem zawsze sprawdzam ziemię, czy aby nie za wilgotno.Teraz w lipcu muszę podlewać codziennie i to już ok. godz.16 , bo do wieczora zbyt by wyschło.
Ostrożnie z tym nawozem, można łatwo spalić korzenie i roślina uschnie mimo wilgoci.Ja nawożę raz w tygodniu, a rosną b. dobrze.Surfinie trzeba opryskiwać(od spodu gdzie jest mały przewiew) p. chorobom grzybowym.
Środek lata, pokazujcie jakieś foty ;)
Ja w tym roku zrobiłam eksperyment z pelargoniami, ale to niewypał...
Zdecydowanie wolę surfinie....
Ja w tym roku zrobiłam eksperyment z pelargoniami, ale to niewypał...

- klaudzia
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2007, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Surfinia
Kochani, co roku sadziłam na balkonie pelargonie, ale dla odmiany w tym zakupiłam już sadzonki surfini.
Planuję posadzić po 2 sztuki w skrzynkach ok. 50cm dla większej ich swobody rozrostu.
Czy używacie do surfini specjalnej kwaśnej gleby czy wystarczy uniwersalna do kwiatów i warzyw?
Pozdrawiam miłośników
Planuję posadzić po 2 sztuki w skrzynkach ok. 50cm dla większej ich swobody rozrostu.
Czy używacie do surfini specjalnej kwaśnej gleby czy wystarczy uniwersalna do kwiatów i warzyw?
Pozdrawiam miłośników

Początkujaca ogrodniczka ;)
Ja zawsze używałam uniwersalnej ;) W tym roku ziemię takową już mam, ale z sadzeniem jeszcze się wstrzymuję ;) W sumie to nie wiem na co czekam :P Chyba na razie nie spotkałam takiej surfinii, którą bym chciala ;)
-
- Od: 14 kwie 2012, o 12:33
A ja chciałbym sie zapytać czy ktosik z Was miał taką surfinię ( petunię) bo tu właśnie nie mam pewności. Czy taka w paseczki bedze zwisającą odmianą czy raczej pójdzie w górę. Oto ona
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4687df22a9984ca9.html]

- klaudzia
Szamanka, a zakwaszasz jakoś ziemię albo nawozisz je często?
podobno wszystkie petuniowate lubią kwaśne pH.
aneczka200, niedaleko mnie ogrodnik miał takie zwisające i stojące
a sama nie wiem po czym to poznać, wrzucę zdjęcie moich to zobaczysz, bo wzięłam zwisające.

aneczka200, niedaleko mnie ogrodnik miał takie zwisające i stojące

Klaudzia, nigdy nie zakwaszałam ziemi dla surfinii. Nawoziłam je tylko raz na tydzień nawozem do surfinii.
Uwielbiam surfinie
Szkoda tylko, że nie pachną ;)
Uwielbiam surfinie

- klaudzia
To w takim razie nie martwię się i sadzę do tej ziemi co mam.
Chyba petunie pachną, miałam w zeszłym roku jeden okaz i bardzo słodko trącił.
Z pachnących to uwielbiam maciejkę, ale teraz już za późno żeby wysiać bo raczej o tej porze już kwitnąć zaczyna
Chyba petunie pachną, miałam w zeszłym roku jeden okaz i bardzo słodko trącił.
Z pachnących to uwielbiam maciejkę, ale teraz już za późno żeby wysiać bo raczej o tej porze już kwitnąć zaczyna

Ta w paseczki to petunia, pójdzie w górę.
-
selli7 Wielkie Dzięki
, przeszukałam cały interenet i nic nie znalazlam. Miłam nadzieje na efekt zwisania ale to nic, polowe będę miała takich polowe takich 

-
A mam do Was takie pyt. czy stosujecie jakiś oprysk surfinek przeciw chorobom grzybowym ( z tego co czytałam są na nie narażone). Zastanawiam się czy czasem moim coś nie dolega bo masowo zaczynaja mieć na kwiatkach dziwne wybarwione kropki. Wprawdzie pytalam w dziale o chorobach, ale tu zapewne ścisłe grono hodowców surfinek zagląda więc może się czegosik dowiem
. Oto one:

To raczej nie grzyb, a skutek opadów deszczu. Jak kwiaty są ciągle mokre, to się sklejają i odbarwiają... I tak to własnie wygląda ;)
Nigdy nie stosowałam oprysków, bo moje surfinie nigdy na nic nie chorowały.
Nigdy nie stosowałam oprysków, bo moje surfinie nigdy na nic nie chorowały.