Fikus bengalski (Ficus benghalensis) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus bengalski (Ficus benghalensis) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

... :shock:

Użyj normalnego preparatu przeciwgrzybicznego dedykowanego do roślin, np. Saprol, Scorpion 325sc, itp.

Od czegoś musi się zacząć. Podłoże produkcyjne, jak sama nazwa wskazuje służy jedynie do produkcji roślin, nie uprawy. Bardzo łatwo przelać w tym podłożu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
fifek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2023, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Fikus bengalski problem z liściami.

Post »

Czesc,

posiadam Fikusa Bengalskiego, od jakiegos czasu mam z nim problem, a mianowicie jego liscie czarnieja. Po zakupie okazalo sie ze mial szkodniki, ktore zostaly prawdopodobnie wyleczone, przędziorek i wełnowiec. Zostal przesadzony oraz opryskiwany.

Zalaczam zdjecia. Okna w pomieszczeniu sa od poludniowego-zachodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmiany są od przelania.

Przede wszystkim w takiej odległości od okna, gdzie jeszcze masz firanki, to najwyżej możesz postawić sztuczne kwiatki... :shock:
Żywa roślina potrzebuje określonej ilości światła do przeprowadzenia procesu fotosyntezy.
Fikus musi stać tuż przy oknie i to jeszcze bez firanek.

W czym rośnie, w samej ziemi uniwersalnej czy wymieszałaś z rozluźniaczem?
Doniczka stoi na podstawce, czy włożona do ciasnej osłonki?

Sprawdź stan korzeni i posadź do mieszanki ziemi i perlitu/żwirku w proporcji około 3:1. Doniczka z odpływem stawiasz na podstawce. Wielkość dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, dajesz większą o około 2 cm od bryły korzeniowej.

Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p
Od: 18 wrz 2013, o 21:52

Post »

Skoro jest temat o Fikusie to i ja się dołączę.
Figowiec Bengalski. Mam go już kilka lat , urósł na jakiś metr ,i oprócz odrzucenia kiedyś dwu listków bo mu było za ciemno nie było z nim żadnego problemu aż do teraz. Otóż bez żadnej przyczyny pożółkły mu najniżej rosnące listki, tak z 6 sztuk. Większość z nich oberwałem, dwa zostawiłem, ale nie dosyć że żółte to jeszcze zbrązowiały i tak odpadły.Miał ktoś tak albo ma pojęcie czemu tak się zadziało?
PS Wnikliwa inspekcja nie wykazała obecności żadnego robactwa

https://i.postimg.cc/dtPf87SJ/20241007-104637.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To drzewo, więc będzie gubić najstarsze liście...

Jeśli nagle zgubił w nadmiarze to coś musiało się wydarzyć, nadmiar wody w podłożu, stanowisko za daleko od okna uwzględniając obecną porę roku i niedobory światła, mało przepuszczalne podłoże, to również wychodzi w obecnym okresie.

Bez opisania dokładnych warunków uprawy, można dalej zgadywać, tylko czy ma to sens?

Przydało by się zdjęcie całej rośliny...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p

Post »

No właśnie to jest zagadka, wygląda jak gdyby "odwidziało" się mu ponieważ nie nastąpiły żadne zmiany w uprawianiu - cały czas jest podlewany tak samo, stoi w tym samym mixie ziemi, przy oknie. Tutaj nic a nic nie zostało zmienione (oprócz ilości podlewania wiadomo zmniejszona ilość od jesieni) Jak kiedyś zrzucił liście bo mu było za ciemno. to po prostu opadły 2 listki i tyle, a tu pożółkły ,zbrązowiały i opadły. Teoria o zrzucaniu dolnych liści miałaby sens ,tylko czy możliwe że kilka naraz? Zdjęcie zrobię jutro za dnia żeby flesz nie oszukiwał kolorów
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdź czy bryła korzeniowa nie jest przerośnięta. Fikusy mają dość silny system korzeniowy i jak przerosną doniczkę, to też mogą zrzucić najstarsze liście albo wstrzymać wzrost.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p

Post »

Normalnie nie ciągnąłbym tematu dalej, po moim ostatnim wpisie obs..łem zbroję ze strachu że go jakieś licho atakuje i uciąłem onego na pół. Góra z ośmioma listkami cały czas stoi w wodzie, nic nie żółknie, wypuścił w końcu taki maleńki kikutek, zaczątek korzonka - myślę że będzie dobrze. Natomiast dół został w doni, chwilę był spokój ,ale teraz znów najniższy listek zaczął żółknąć. Chęć do życia ma, jak widać na fotce wypuścił dwa nowe ramiona i już ma po dwa listki nowe. Zasugerowałem się Twoim pomysłem ,i mimo że ciasnoty w doni nie ma , wsadziłem go dziś do szerszej. Oto fotki

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Albo podłoże jest zbyt zbite - za mało rozluźniacza, albo przerośnięta bryła korzeniowa. Przesadzałeś po zakupie, kiedy?

Czym i jak często nawozisz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p

Post »

Nazwy odżywki nie pamiętam jest do roślin zielonych, odżywkowywane od wiosny do jesieni (jakoś koniec września przestałem) co dwa tygodnie. Korzenie toto ma olbrzymie fakt, ale napisałem ,że przesadziłem dziś do szerszej doni. Gleba zbita nie jest , u mnie wszystko rosnie w miksie ziemia zwykła+perlit+ziemia do storczyków
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny tropikalne nawozi się przez cały rok, to nie są rośliny ogrodowe...
W okresie jesienno zimowym raz co około 3 - 4 tygodnie.
Skoro dopiero co przesadziłeś, to musi odchorować zarówno to, jak i wcześniej przerośniętą bryłę korzeniową.
Uwzględniając obecną porę roku musisz zapewnić maksimum światła, parapet albo dać pod lampę, wtedy szybciej się zregeneruje.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ola_Trola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2024, o 23:50

Post »

Witam i proszę o poradę w sprawie mojego fikusa.

Rys historyczny :wink:
- Kupiłam w Biedronce ponad 3 lata temu (wrzesień 2021), był takim pojedynczym badylem, może 50cm i nie za dużo liści miał.
- Przesadziła mi go mama, także nie mam pojęcia jaka tam jest ziemia ani nic, ale pewnie jakaś standardowa „do wszystkiego” + keramzyt na dnie, i też przez ten czas go nie przesadzałam ze strachu że go popsuję (moje przygody z roślinami do tej pory były dość smutne), a rósł OK.
- Podlewam średnio co 10 dni, zraszam raz w tygodniu i czyszczę listki miękką ściereczką. Oprócz tego czasem go rotuję, żeby nie rósł tylko w 1 kierunku.
- Różne strony różne informacje podają i np. czasem jest napisane żeby nie zraszać, czasem żeby zraszać, czasem że w pełnym słońcu, że to drzewo, to przeżyje, czasem że rozproszone i dalej, bo liście popali, żeby nawozić tylko w okresie wegetacji, a w sumie to ja go bardzo rzadko nawoziłam - także stosuję się do zasady, że póki działa, to nie zmieniam.

Teraz do sprawy głównej.
Poczytałam o nim na różnych stronach i mam różne notatki porobione, ale dalej nie wiem jak najlepiej do tego podejść.
Marzy mi się, żeby mu te boczne gałązki uciąć, ukorzenić i zasadzić z tą główną (tak jak na tym przykładowym zdjęciu z IKEA), ale nie wiem czy to ma sens i czy da radę i czy go nie zepsuję.
Ta postać co jest teraz zaczyna mi się nie mieścić w pokoju, a chciałabym go dać bliżej słońca/okna, bo mam wrażenie (po listkach), że teraz to nie jest dobre miejsce.
Ten korzeń co jest na pierwszym zdjęciu, to w sumie nie wiem co to jest :roll: (jeszcze się nie dokopałam), ale pamiętam że on był dość głęboko zasadzony i kilka listków odpadło a jeden wrósł z powrotem i takie coś zrobił – chociaż możliwe że to faktycznie korzeń jest.
Przygotowuję się do tej zmiany już od jesieni, ale internet mi powiedział, żeby poczekać do wiosny z przesadzaniem – chociaż tak jak już wspomniałam wcześniej – różne te rady są.
Co do podłoża, to wszystkie składniki już mam zakupione, nie mam jeszcze odpowiedniej doniczki, bo nie wiem czego się spodziewać jak go odkopię - podejrzewam, że to coś wielkiego będzie.

Także proszę o poradę:
1. Jak go przyciąć?
2. Jak się takie „drzewo” ukorzenia? I czy w tym przypadku jest szansa że to zadziała? Do tej pory tylko ukorzeniałam jakieś małe badylki w wodzie (albo Rozendlę przez wsadzenie jej do ziemi), więc doświadczenie mam zerowe.
3. Czy da radę go zasadzić do 1 doniczki, czy jednak lepiej podzielić?
4. Jaka może być najlepsza doniczka? Tu mi internet różne rzeczy sprzedaje – bo jest w podobnej jak na tym zdjęciu z IKEA – w sensie jest w donicy wsadzonej w taką osłonkę – mogłabym go ewentualnie wsadzić do tej osłonki bez donicy – porobić dziury i dać podstawkę? Chociaż sama ta osłonka w dole jest węższa niż ta z IKEI - bardziej palmowa.

Wszystkie rady mile widziane – jakby ktoś miał inny pomysł (nie dzielenia albo cokolwiek), to na pewno rozważę ;:173 To samo tyczy się pielęgnacji. Na tym etapie – jak już tak długo ze mną przeżył, to byłoby mi bardzo smutno jakbym go zepsuła moim planem przesadzenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

🤦🤦🤦

Wszystkie możliwe błędy uprawowe. Uprawiając rośliny trzeba zwracać uwagę na każdy czynnik od razu, a nie po 3 latach.. to nie są sztuczne kwiatki.

1. Rośliny tropikalne przesadza się przez cały rok. Rośliny przesadza się regularnie częściej niż co 3 lata... Maximum co około 2 lata albo wtedy kiedy przerośnie bryła korzeniowa.

2. Stanowisko wyłącznie przy samym oknie. Światło to najważniejszy czynnik w uprawie roślin. Kilka metrów od okna albo w ciemnym kącie roślina nie będzie zdrowo rosnąć.

3. Właściwe podłoże ma również fundamentalne znaczenie. Na pewno sama ziemia uniwersalna odpada. Robisz mieszankę ziemi i perlitu w proporcji około 3:1.

4. Osłonka do wywalenia! Doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce.

5. Można porobić sadzonki wierzchołkowe, ale góra z trzema, czterema liśćmi i wsadzasz do wody.

6. Zraszanie liści nic nie daje, to mit. Zresztą wystarczy pójść na logikę, wziąć wilgotnościomierz i zmierzyć wilgotność powietrza przed opryskiem, bezpośrednio po i powiedzmy jak roślina wyschnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ola_Trola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2024, o 23:50

Post »

Oj to nie dobrze, bo miałam nadzieję, że ten przypadek nie będzie taki fatalny - w końcu się rozwijał i wyglądał ok :cry:

Czyli mój plan żeby odciąć te "gałęzie" przy podstawie padł, bo skoro tylko parę liści może być, to tam dużo na tym stracę.
To teraz nie wiem co dalej z tym robić.

A jak chodzi o doniczkę, to jaka będzie różnica między donicą z odpływem, a tym jak w tej osłonce zrobię dziury i dam podstawkę?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest drzewo, nie da się ukorzenić niewiadono jak dużych sadzonek, zresztą ta zasada dotyczy większości roślin. Poza tym łatwiej ukorzenia się sadzonki jeszcze nie zdrewniałe.

Co do cięcia, to jak każde w zasadzie drzewo tniesz regularnie, wiosną i latem w celu zagęszczenia korony. Wielkość cięcia w zależności jak dużą chcesz mieć koronę, oczywiście uwzględniając to, że ona będzie i tak stopniowo się rozrastać. W naturze Fikusy takie jak bengalski osiąga kilkanaście i kilkadziesiąt metrów wysokości. Oczywiście w warunkach domowych dużo mniej, ale nie są to kompaktowe i małe rośliny. Warto przed zakupem dokładnie poczytać o docelowej wysokości czy rozmiarów danej rośliny.

Nie ma żadnego znaczenia czy zrobisz otwory w osłonce i dasz na podstawkę. Oczywiście musisz uwzględnić, że po takim czasie bryła korzeniowa będzie przerośnięta, więc musisz kupić doniczkę o rozmiar (około 2 cm na średnicy) większą. Fikusy jak drzewa mają silny system korzeniowy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”