Odkurzacz ogrodowy - jaki kupić, ceny, marki, rady?
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odkurzacz do liści
Aktualnie w Lidlu jest odkurzacz do liści w cenie około 160 zł Link usunięto, pomid.. Co o nim sądzicie, jest sens kupować?
Nie mam doświadczenia z tego typu sprzętem, ale wybieranie listków brzozowych z pomiędzy kory to dla mnie za dużo (już raz to przeżyłam).
Będę wdzięczna za radę.
Pozdrawiam
Nie mam doświadczenia z tego typu sprzętem, ale wybieranie listków brzozowych z pomiędzy kory to dla mnie za dużo (już raz to przeżyłam).
Będę wdzięczna za radę.
Pozdrawiam
Haniu.. nabyłam to cudo parę dni temu
Co by Ci tu powiedzieć? Dmuchawę to on ma!
Liści z kory nie będziesz już musiała wybierać... bo ani gram kory nie zostanie na swoim miejscu
Oczywiście przy ustawieniu na minimum...
Wolisz funkcję odkurzania? Proszę bardzo...
Jak już ustawisz rurę prostopadle do podłoża (uwaga! przy wzroście poniżej 1,70 m wymaga to wspięcia się na paluszki
), wessie wszystko, co mu podetkniesz bezpośrednio pod "dziób" (korę też
)...
Oczywiście przy ustawieniu na maksimum...

Co by Ci tu powiedzieć? Dmuchawę to on ma!
Liści z kory nie będziesz już musiała wybierać... bo ani gram kory nie zostanie na swoim miejscu

Oczywiście przy ustawieniu na minimum...
Wolisz funkcję odkurzania? Proszę bardzo...
Jak już ustawisz rurę prostopadle do podłoża (uwaga! przy wzroście poniżej 1,70 m wymaga to wspięcia się na paluszki

Oczywiście przy ustawieniu na maksimum...
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
Hm, no to już nie wiem co mam zrobić.
W innych częściach ogrodu też by się przydała, i na podjeździe...
Jeszcze się zastanowię.
W innych częściach ogrodu też by się przydała, i na podjeździe...
Jeszcze się zastanowię.
Tam gdzie mam korę, nie zbieram liści. I tak do wiosny się rozkładają. No chyba że tych liści to grube warstwy masz, ale wtedy w zasadzie kora Ci niepotrzebna 

pozdrawiam
Aneta
Aneta
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Na trawnikach liście zbieram kosiarką. To całkowicie wystarczy jesienią. Na betonowych ścieżkach, podjazdach czyszczenie z liści nie ma sensu. Pięć minut później one już tam są. Wiosną i tak idą grabki w ruch.
U mnie ten wynalazek się nie sprawdził.
U mnie ten wynalazek się nie sprawdził.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Też posiadam odkurzacz do liści - gdybym miał drugi raz podejmować decyzję to bym go nie kupił. jest zbyt wiele miejsc gdzie on się niestety nie sprawdza a tam gdzie się sprawdza odkurzacz można "problem" liści rozwiązać inaczej.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Na ścieżkach z kostki granitowej, powierzchniach betonowych obok posesji i innych (w miarę równych, aby nie zahaczał o nią nóż kosiarki) kosiarka jest również idealnym "odkurzaczem".krzysztofkhn pisze:Na trawnikach liście zbieram kosiarką. To całkowicie wystarczy jesienią. Na betonowych ścieżkach, podjazdach czyszczenie z liści nie ma sensu.
Szybko i bez dźwigania odkurzacza.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 wrz 2011, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja lubię popatrywać ludzi jak używają różnych urządzeń. Mieszkanie w dużym mieście ma jedną zaletę. Okazji do "podglądactwa" nie brakuje.
Co mogę napisać o użytkowaniu dmuchaw/odkurzaczy ogrodowych na podstawie moich obserwacji?
1. Ekipy sprzątające miasto, używają dmuchaw/odkurzaczy głównie do czyszczenia chodników i alejek parkowych. Odkurzacze ustawione na "wydmuch powietrza" świetnie radzą sobie nawet z mokrymi liśćmi. W tej dziedzinie odkurzacz/dmuchawa zdecydowanie wygrywają z tradycyjnym zamiataniem.
2. Dla efektywnej pracy, ważne jest umiejętne posługiwanie się odkurzaczem/dmuchawą. Sam byłem świadkiem wielu ciekawych efektów:
- jak jeden pan w 5 minut zlikwidował sporą kałużę na ścieżce rowerowej. Po prostu wydmuchał wodę na trawnik. ;)
- inny pan za pomocą odkurzacza zbierał suche liście z krzewów. Oryginalne ale nie wiem, czy sensowne (chociaż efekty tej pracy, były widoczne gołym okiem).
- alejki żwirowe wyczyszczone ""do białego żwirku". Sam nie wiem dlaczego wyczyszczona alejka była jaśniejsza, niż druga nie czyszczona. Rozumiem, że dmuchawa wydmuchała liście i drobne zabrudzenia. Ale chyba nie wybieliła kamyków?
3. Zgrabione liście z trawników, były zbierane za pomocą odkurzacza.
Jakie wnioski płyną dla mnie z tych obserwacji?
Po pierwsze. Odkurzacz/dmuchawa są z jednym z narzędzi, które ułatwia nam niektóre zadania, związane z utrzymaniem czystości wokół naszego domu. Jednym z kilku narzędzi a nie jedynym.
Po drugie. Odkurzacz nie zastąpi wszystkiego. Do "zamiatania" jest idealny, do "zbierania liści" również jest niezły. Słabo sprawdza się przy "grabieniu". ;)
Po trzecie. Ważny jest sam odkurzacz/dmuchawa. Zwracajmy uwagę nie tylko na moc silnika (która ma znaczenie ale nie od niej wszystko zależy). Zwracajmy uwagę na właściwe możliwości urządzenia (m.in. wydajność i siłę wydmuchu, wydajność i siłę ciągu/zasysania).
Pozdrawiam.

Co mogę napisać o użytkowaniu dmuchaw/odkurzaczy ogrodowych na podstawie moich obserwacji?
1. Ekipy sprzątające miasto, używają dmuchaw/odkurzaczy głównie do czyszczenia chodników i alejek parkowych. Odkurzacze ustawione na "wydmuch powietrza" świetnie radzą sobie nawet z mokrymi liśćmi. W tej dziedzinie odkurzacz/dmuchawa zdecydowanie wygrywają z tradycyjnym zamiataniem.
2. Dla efektywnej pracy, ważne jest umiejętne posługiwanie się odkurzaczem/dmuchawą. Sam byłem świadkiem wielu ciekawych efektów:
- jak jeden pan w 5 minut zlikwidował sporą kałużę na ścieżce rowerowej. Po prostu wydmuchał wodę na trawnik. ;)
- inny pan za pomocą odkurzacza zbierał suche liście z krzewów. Oryginalne ale nie wiem, czy sensowne (chociaż efekty tej pracy, były widoczne gołym okiem).

- alejki żwirowe wyczyszczone ""do białego żwirku". Sam nie wiem dlaczego wyczyszczona alejka była jaśniejsza, niż druga nie czyszczona. Rozumiem, że dmuchawa wydmuchała liście i drobne zabrudzenia. Ale chyba nie wybieliła kamyków?

3. Zgrabione liście z trawników, były zbierane za pomocą odkurzacza.
Jakie wnioski płyną dla mnie z tych obserwacji?
Po pierwsze. Odkurzacz/dmuchawa są z jednym z narzędzi, które ułatwia nam niektóre zadania, związane z utrzymaniem czystości wokół naszego domu. Jednym z kilku narzędzi a nie jedynym.
Po drugie. Odkurzacz nie zastąpi wszystkiego. Do "zamiatania" jest idealny, do "zbierania liści" również jest niezły. Słabo sprawdza się przy "grabieniu". ;)
Po trzecie. Ważny jest sam odkurzacz/dmuchawa. Zwracajmy uwagę nie tylko na moc silnika (która ma znaczenie ale nie od niej wszystko zależy). Zwracajmy uwagę na właściwe możliwości urządzenia (m.in. wydajność i siłę wydmuchu, wydajność i siłę ciągu/zasysania).
Pozdrawiam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 wrz 2011, o 17:25
- Kontakt:
Wychodzi na to, że kosiarka ma dużo więcej zastosowań, niż planowali i wyśnili jej konstruktorzy.paco pisze:Na ścieżkach z kostki granitowej, powierzchniach betonowych obok posesji i innych (w miarę równych, aby nie zahaczał o nią nóż kosiarki) kosiarka jest również idealnym "odkurzaczem".krzysztofkhn pisze:Na trawnikach liście zbieram kosiarką. To całkowicie wystarczy jesienią. Na betonowych ścieżkach, podjazdach czyszczenie z liści nie ma sensu.
Szybko i bez dźwigania odkurzacza.

Lubię zderzenie praktyki z rzeczywistością. Zawsze wychodzi na to, że pomysłowość użytkowników jest najbardziej inspirująca. I czasem przynosi naprawdę spektakularne efekty!

-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sty 2012, o 13:32
Grabie grabiami, ale wydaje mi się, że i tak warto zainwestować w odkurzacze do liści. To tylko kwestia czasu, żeby się przyzwyczaić do tego sprzętu. Chciałam was zapytać, jaki najlepiej odkurzacz wybrać, na stronach www /K. można znaleźć kilka ciekawych modeli, ale na co najlepiej zwrócić uwagę?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Mogę się wypowiedzieć jedynie na podstawie doświadczenia nabytego przez kilka lat użytkowania swojego odkurzacza.
Według mnie
1. Moc powinna być od 2500 - 3000W
2. Powinna rozdrabniać zbierane liście, aby nie trzeba było zbyt często opróżniać worka.
3. Worek powinien mieć mocowanie bardzo stabilne i pewnie trzymające się odkurzacza (często z tym bywa problem, co utrudnia pracę i powoduje podnoszenie ciśnienia użytkownikowi
). Warto jeśli jest taka możliwość zakupić dodatkowy worek - odkurzacz zazwyczaj dłużej wytrzymuje, a kupno nowego worka po kilku latach często jest już niemożliwe.
4. Worek powinien być wykonany z mocnego materiału i mieć jak największa pojemność. Lepiej opróżniać niecałkowicie napełniony worek, gdy jest zbyt ciężki niż często go opróżniać ze względu na jego małe wymiary.
5. Przydatna jest rolka prowadząca, która odciąża i pomaga przy odkurzaniu równych powierzchni.
6. Przydatna jest również płynna regulacja prędkości ssania i dmuchania. Gdy chcemy wydmuchać lub zebrać lekki materiał znajdujący się na niestałym podłożu takim jak kora, igliwie, szyszki czy żwir.
7. Równie ważny albo nawet najważniejszy jest komfort pracy, dlatego ważna przy zapewnieniu odpowiedniej mocy jest całkowita waga odkurzacza i odpowiednio ukształtowane, szerokie i miękkie pasy (szelki) na których dźwigamy odkurzacz. Gdy uchwyt (uchwyty) odkurzacza i pasy nie będą ergonomiczne to już po kilkunastu minutach odczujemy to na swoich barkach a po dłuższym czasie odkurzanie stanie się męką!!!
Najlepiej przymierzyć sobie takie "ustrojstwo" i sprawdzić na sobie czy dobrze "leży".
Wiele odkurzaczy wygląda "na oko" podobnie, ale najważniejszy jest komfort pracy z tym urządzeniem i przede wszystkim to powinno decydować o zakupie odkurzacza przy podobnych innych parametrach.

Według mnie
1. Moc powinna być od 2500 - 3000W
2. Powinna rozdrabniać zbierane liście, aby nie trzeba było zbyt często opróżniać worka.
3. Worek powinien mieć mocowanie bardzo stabilne i pewnie trzymające się odkurzacza (często z tym bywa problem, co utrudnia pracę i powoduje podnoszenie ciśnienia użytkownikowi

4. Worek powinien być wykonany z mocnego materiału i mieć jak największa pojemność. Lepiej opróżniać niecałkowicie napełniony worek, gdy jest zbyt ciężki niż często go opróżniać ze względu na jego małe wymiary.
5. Przydatna jest rolka prowadząca, która odciąża i pomaga przy odkurzaniu równych powierzchni.
6. Przydatna jest również płynna regulacja prędkości ssania i dmuchania. Gdy chcemy wydmuchać lub zebrać lekki materiał znajdujący się na niestałym podłożu takim jak kora, igliwie, szyszki czy żwir.
7. Równie ważny albo nawet najważniejszy jest komfort pracy, dlatego ważna przy zapewnieniu odpowiedniej mocy jest całkowita waga odkurzacza i odpowiednio ukształtowane, szerokie i miękkie pasy (szelki) na których dźwigamy odkurzacz. Gdy uchwyt (uchwyty) odkurzacza i pasy nie będą ergonomiczne to już po kilkunastu minutach odczujemy to na swoich barkach a po dłuższym czasie odkurzanie stanie się męką!!!
Najlepiej przymierzyć sobie takie "ustrojstwo" i sprawdzić na sobie czy dobrze "leży".

Wiele odkurzaczy wygląda "na oko" podobnie, ale najważniejszy jest komfort pracy z tym urządzeniem i przede wszystkim to powinno decydować o zakupie odkurzacza przy podobnych innych parametrach.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- bananowy_kot
- 200p
- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
A ja mam takie pytanie do Was, w jaki sposób taki odkurzacz działa no bo chyba nie na kabel? I czy warto kupić odkurzacz boscha np. ALS 25?
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No jednak na kabel - ten o który się pytasz również ma silnik elektryczny. Są oczywiście odkurzacze spalinowe, ale....ich cena jest przynajmniej dwukrotnie większa i znacznie głośniejsza. 

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- bananowy_kot
- 200p
- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Dziękuję paco za odpowiedź
a co oznacza że ma silnik elektryczny? Tzn., że potrzebuję jeszcze kabel do niego? Czy można go ładować przez akumulator?

a co oznacza że ma silnik elektryczny? Tzn., że potrzebuję jeszcze kabel do niego? Czy można go ładować przez akumulator?
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Oczywiście jest potrzebny kabel zasilający.
Odkurzaczy na akumulator nie widziałem, są dostępne natomiast dmuchawy akumulatorowe, jednak one nie zbierają liści, a jedynie wydmuchują liście z tarasów czy też małych ogrodów. Akumulator starcza na kilkanaście minut pracy urządzenia - BOSCH Dmuchawa akumulatorowa ALB 18 LI, czas nieprzerwanej pracy to 10 minut. Dmuchawa firmy MAKITA działa 11 minut.
Odkurzaczy na akumulator nie widziałem, są dostępne natomiast dmuchawy akumulatorowe, jednak one nie zbierają liści, a jedynie wydmuchują liście z tarasów czy też małych ogrodów. Akumulator starcza na kilkanaście minut pracy urządzenia - BOSCH Dmuchawa akumulatorowa ALB 18 LI, czas nieprzerwanej pracy to 10 minut. Dmuchawa firmy MAKITA działa 11 minut.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,