Dziękuję MirekL
Do Pawła
Nie jestem architektem, ja jestem ogrodnikiem z pewną wiedzą plastyczną, którą uważam za nieodzowną.
Benzulli zapytał
chciałbym się dowiedzieć czy ktoś zna jakiś kurs w którym można nauczyć się "raczkowania" w projektowaniu ogrodów.
I ja to zrozumiałam, że chciałby się czegoś nauczyć. Może i poradziłam trochę po staroświecku, ale niekoniecznie.
Ręka, która rysuje jest narzędziem mózgu, to co widzimy w głowie przelewa na papier nasza ręka.
Z programu komputerowego wybieramy gotowe elementy, mózg chyba jest inaczej zaangażowany.
Po za tym kto powiedział, że urządzić ogród to pstryk i gotowe. Benzulli chce urządzić sobie ogród.
Czeka go więc zadanie praktycznie już na całe życie. Bo wraz z upływającym czasem,
będą zmieniać się formy roślinne z małych w duże, ze zwartych w krzaczaste, rozczochrane itd, itd.
Do Benzulli
Ja nie dałam wcale odpowiedzi wyczerpującej.
Pomyślałam, że lepiej zacząć od małych kompozycji na początek, żeby się wprawić.
Piszesz, że lubisz rysować, więc domyślałam się, że wiesz co to rysunek i moje rady w tym temacie nie są potrzebne.
Dobrze jest patrzeć co jest wokoło, ale niekoniecznie trzeba to naśladować.
Jak się już człowiek wprawi w takich małych kompozycjach, to wtedy łatwiej będzie pomyśleć
jak zagospodarować przestrzeń większą. I wtedy trzeba zacząć od podstawowego pytania - co chcę mieć i wypisać to sobie najlepiej na kartce.
Trzeba chodzić po tej swojej działce i wtedy najlepiej wydeptają się ścieżki.
Jak już będą ścieżki, nasze ciągi komunikacyjne,
to przeniesieniu ich na papier już będziemy mieli zaczątek jakieś układu, być może dobrego,
a może coś trzeba będzie poprawić. Wystarczy to tylko spójnie zagospodarować, co nie znaczy, że tak samo,
ale tak aby wszystko było harmonijną całością.
Najlepiej rysować sobie na papierze milimetrowym w skali 1:100, chyba, że to duży teren to w większej skali.
Zawsze namawiam, aby nanosić na papier tą całą działkę, to wtedy po prostu ją zobaczymy całą.
Zakładam, że skoro rysujesz i jak piszesz masz wizje, to rozumiesz o co mi chodzi.