Cyklamen perski - pielęgnacja,wymagania
Odetnij korzenie usuń resztki liści zasusz cebulkę pozwól jej odpocząć w chłodnym i ponownie po minimum miesięcznym (dwa miesiące lepiej) odpoczynku wsadź w ziemię, wybije nowe korzenie i liście jak pokażą się liście zaczniesz nawozić i nawet się nie zorientujesz kiedy będzie zasypany kwiatami, podlewanie raz na 6 dni jeden pełny (nie wyższy jak 1 cm i nie szerszy niż 2 cm od górnej średnicy doniczki) podstawek.
Podlewanie na podstawek, co tydzień jeden pełny podstawek wody (pod warunkiem iż nie jest on wyższy niż 1 cm i szerszy niż górna średnica doniczki o 2 cm) a biohumus to nie żaden nawóz jesienno-zimowy tylko całoroczny nawóz organiczny który niestety ale nie jest wystarczający dla cyklamena by obficie kwitł, należy podlewać nawozem mineralnym azotowym co tydzień, swoją drogą możesz również do wody dodawać jednocześnie z nawozem azotowym biohumus, rośliny nie przenawozisz a wzmocnisz system korzeniowy i zwiększysz przyrost cebuli.
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Mam nadzieję,że mogę się podłączyć
Kupiłam go kilka dni temu-miniaturowego-zasuszonego w sklepie ostro podlałam.Listki są ok,natomiast pąki mdleją zanim rozkwitną
Stoi na parapecie w kuchni(jest tam najzimniej-choć drugą dobę spędził na klatce schodowej gdzie jest kilkanaście stopni-nie poprawiło to jednak omdlewania)
Proszę o pomoc
Mam nadzieję,że mogę się podłączyć
Kupiłam go kilka dni temu-miniaturowego-zasuszonego w sklepie ostro podlałam.Listki są ok,natomiast pąki mdleją zanim rozkwitną
Stoi na parapecie w kuchni(jest tam najzimniej-choć drugą dobę spędził na klatce schodowej gdzie jest kilkanaście stopni-nie poprawiło to jednak omdlewania)
Proszę o pomoc
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- darla80
- 1000p
Omdlewają a potem zaczynają zasychać przy zgięciach(mam nadzieję,że wiadomo o co mi chodzi)
Sprawdziłam temperaturę-jest tam ok 21 stopni(jestem zmarźlakiem i jak jest poniżej 24/25 stopni to jest mi zimno ) Na forum doczytałam,że ponoć lubi zimniej
Przelanie-to szybciej byłoby możliwe ....może przesadzić go do większej doniczki?
A mogłam kupić fiołka :x tylko,że cyklamen skusił mnie osłonką-czerwony,pleciony koszyczek
Sprawdziłam temperaturę-jest tam ok 21 stopni(jestem zmarźlakiem i jak jest poniżej 24/25 stopni to jest mi zimno ) Na forum doczytałam,że ponoć lubi zimniej
Przelanie-to szybciej byłoby możliwe ....może przesadzić go do większej doniczki?
A mogłam kupić fiołka :x tylko,że cyklamen skusił mnie osłonką-czerwony,pleciony koszyczek
- darla80
- 1000p
Nawozu jeszcze nie stosowałam-mam go dopiero od kilku dni.Podlewanie-oczywiście do podstawki.
Łodyżki z kwiatami wyrywałam-czy może lepiej poczekać aż same zaschną i wtedy wyrwać(tak jak np. z liśćmi hipków?)?
Może dać mu odpocząć skoro już przekwita i np.przezimować w piwnicy(jeśli tak- to w doniczce czy samą cebulę)?
Z różnorodnymi domowymi dopiero zaczynam
Łodyżki z kwiatami wyrywałam-czy może lepiej poczekać aż same zaschną i wtedy wyrwać(tak jak np. z liśćmi hipków?)?
Może dać mu odpocząć skoro już przekwita i np.przezimować w piwnicy(jeśli tak- to w doniczce czy samą cebulę)?
Z różnorodnymi domowymi dopiero zaczynam
- darla80
- 1000p
Ślicznie dziękuję za odpowiedź :P
Listki zaczynają już mu żółknąć
Jakieś propozycje spoczynku(gdzie i na jak długo)?
Pozdrawiam cieplutko życząc Wesołych Świąt
Listki zaczynają już mu żółknąć
Jakieś propozycje spoczynku(gdzie i na jak długo)?
Pozdrawiam cieplutko życząc Wesołych Świąt