Chore palmy i usychająca dracena - prośba o pomoc

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Radioactive86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2015, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chore palmy i usychająca dracena - prośba o pomoc

Post »

Przyglądałem się palmie i od góry i od spodu liści lupą 20x nic nie widać. Żadnych tarcznikow, misecznikow... Do osłonki jest wstawiona doniczka 2 cm nizsza od osłonki i stoi na zakretkach od butelki - po kazdym podlewaniu jest wylewana woda. Podlewam w miarę wysychania podłoża około 100 ml. W lecie to było około 2 razy na tydzien, teraz raz w tygodniu. Ostatnio była podlewana w poniedziałek, ale podłoże jest dziwnie zbite i dość mokre. Nawożona 2 tygodnie temu biohumusem - w okresie letnim regularnie co 2 tygodnie umiarkowaną dawką. Okno jest na taras na wschód, więc do 12 godziny stoi w słońcu, przez resztę dnia ma jasno. Temperatura 20-21*C i wilg 40-50% zraszana rano praktycznie codziennie. Przesadzana była na wiosnę.

EDIT: Jednak nigdy nie była przesadzana od chwili zmiany doniczki po wykiełkowaniu. Czyli 1,5 roku
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

100 ml wody, czyli pół szklanki na tydzień? To zdecydowanie za mało. Możesz wstawić zdjęcie całej palmy - interesuje mnie wielkość doniczki.
Jeśli ziemia jest mokra i zbita, to oznacza że palma jest posadzona albo w zbyt dużą doniczkę, albo w niewłaściwą mieszankę albo jedno i drugie, przez co mogło dojść do uszkodzenia korzeni. Trzeba sprawdzić stan korzeni - wyciągnij palmę z doniczki i oceń ich stan i wielkość - od 1,5 roku bryła korzeniowa powinna się powiększyć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Radioactive86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Juz prawdopodobnie problem rozwiazany, bądź jego część. Wyciągnąłem palmę z doniczki i jej korzenie przy samym spodzie były zwinięte w spiralę oraz zgrubiałe. Przesadziłem, delikatnie spulchniając miejsce między korzeniami i wymienijąc 3 cm wierzchniej warstwy, do większej doniczki o połowę. 2 części ziemii do roślin doniczkowych, część torfu oraz część piasku to obecna mieszanka. Dodałem także pół garści skruszonego styropianu dla poprawy przepuszczalności.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Błąd, kolejna doniczka powinna być większa tylko o rozmiar, czyli o ok. 1 cm - 2 cm od poprzedniej. Po posadzeniu, utrzymuj ziemię umiarkowanie wilgotną, ale nie mokrą, ale pół szklanki to za mało.
Do palm ja używam ziemi do palm wymieszanej z perlitem i gruboziarnistym piaskiem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Radioactive86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Doniczka jest głębsza o 2 cm a w średnicy różni się o 3 cm. Piasek gruboziarnisty oczywiście, ziemia uniwersalna do doniczkowych zmieszana z torfem 2:1 ;)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to powinno być teraz dobrze, choć przesadzając na jesieni rośliny potrzebują więcej czasu na regenerację. Może być tak, że dopiero na wiosnę wystartuje ze wzrostem. Z moją waszyngtonią miałem podobne objawy, ale przesadziłem i nowe liście wypuszczała już bez tych plamek. Ze starych liści one już nie znikną - ważne żeby nie pojawiały się na nowych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Radioactive86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za pomoc. Postaram się na bieżąco dawać znać co i jak, jeśli tylko zajdą jakieś zmiany. Jeśli odratuje to powrzucam zdjęcia za jakiś czas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”