Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Podobno rozmaryn ma działanie przeciw nowotworowe,oprócz tego ułatwia trawienie tłuszczy, pozytywnie działa na krążenie, cerę (larendogra-woda królowej Węgier sporządzana na winie białym z rozmarynu i lawendy i stosowana jako tonik).
Stosuję do zup np.rosół, fasolowej, duszonego mięsa, zapiekanych ziemniaków itp. trzymam cało rocznie w kuchni, żeby był pod ręką.
Podobno może wytrzymać mróz do -9bez okrycia, ale nie próbowałam, nawet w tę łagodna zimę był większy niż -16
Serdecznie pozdrawiam
Stosuję do zup np.rosół, fasolowej, duszonego mięsa, zapiekanych ziemniaków itp. trzymam cało rocznie w kuchni, żeby był pod ręką.
Podobno może wytrzymać mróz do -9bez okrycia, ale nie próbowałam, nawet w tę łagodna zimę był większy niż -16
Serdecznie pozdrawiam
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zielona, ale nawet jak potniesz, to jeśli ma za małą doniczkę, niewiele mu pomożesz 
Może lepiej wyjmij z donicy, rozdziel na kilka i wsadź w nowe doniczki? I dopiero obetnij od góry.
No i oczywiście jedną doniczkę wetknij w karton i wyślij do mnie

Może lepiej wyjmij z donicy, rozdziel na kilka i wsadź w nowe doniczki? I dopiero obetnij od góry.
No i oczywiście jedną doniczkę wetknij w karton i wyślij do mnie

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Rozmaryn
Rozmaryn pochodzi z Basenu Morza Sródziemnego i nie przystosował sie do naszych zim,
tak więc na zimę nalezy go przenosić do BARDZO JASNYCH i chłodnych pomieszczen,
nie nalezy z tym zwlekać do ostatnich dni jesieni , tylko zrobić to kiedy jest jeszcze stosunkowo ciepło,
przeniesiony zbyt późno, może marnieć;
Najlepiej hodować go w duzych donicach, które od wiosny do jesieni umieszczamy zagłębione w ziemi
w ogrodzie lub ustawiamy na tarasach czy schodach
Bardzo dobrze rozmnaża się z siewu, wg kalendarza biodynamicznego ( jeśli ktoś go stosuje ),
dni na zasiewy bedą od 23 do 27 lutego;
Rozmnaża się również dobrze przez sadzonki z tzw. piętką.
tak więc na zimę nalezy go przenosić do BARDZO JASNYCH i chłodnych pomieszczen,
nie nalezy z tym zwlekać do ostatnich dni jesieni , tylko zrobić to kiedy jest jeszcze stosunkowo ciepło,
przeniesiony zbyt późno, może marnieć;
Najlepiej hodować go w duzych donicach, które od wiosny do jesieni umieszczamy zagłębione w ziemi
w ogrodzie lub ustawiamy na tarasach czy schodach
Bardzo dobrze rozmnaża się z siewu, wg kalendarza biodynamicznego ( jeśli ktoś go stosuje ),
dni na zasiewy bedą od 23 do 27 lutego;
Rozmnaża się również dobrze przez sadzonki z tzw. piętką.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2007, o 13:47
Re: Rozmaryn
W takim razie moja sąsiadka ma jakiś nietypowy okaz-już drugą zimę pięknie zimuje a ja sama też z niego mam pożytek, bo go podskubuję w razie potrzeby( za pozwoleniem sąsiadki oczywiście).jokaer pisze:rozmaryn pochodzi z Basenu Morza Sródziemnego i nie przystosował się do naszych zim
- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
A mój rozmaryn przezimował już dwie (albo trzy nie pamiętam) zimy w ogrodzie. Nie okrywałam go niczym, ale rośnie, a raczej wegetuje wciśnięty pomiędzy cyprysa, różę i szałwię. Kącik więc wielce zaciszny, co jak widać odpowiada mu zimą, ale latem zdecydowanie nie! Niedawno dokupiłam w OBI dorodny i gęsty krzaczek rodem z Włoch. Marcowe mrozy troszkę uszkodziły mu wierzchołkowe listki, ale na razie roślinka ma się dobrze. Ten będzie rósł w pełnym słońcu (i przewiewie), a na zimę zetnę go krótko i zostawię. Zobaczymy. Pyszny do gulaszu i marynowania karkówki na grilla, w ogóle do wieprzowiny, ale do ziemniaczków jak radzi Zuzulec i do rosołku też wypróbuję.
- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kupiłam wiosną rozmaryn w supermarkecie, niestety nie przybył mu ani listek od tej pory
teraz stoi na parapecie w slońcu, przesadzony do nowej doniczki i nadal nic... A mam fantastyczny przepis na kurczaka faszerowanego
rozmarynem (2-3 gaązki), cytryną i czosnkiem. Ale nie mam sumienia tego małego obrywać
Co żle zrobiłam? A może takie ziela z supermarketu to tylko do zjedzenia a nie hodowania?

Asia
- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Klusko, mam rozmaryn od kilku lat, ale po raz pierwszy widzę go kwitnącego
Asiu, zamiast robić nam smaka, to podaj proszę ten przepis
Mój też już czwarty rok przymiera w gruncie i raczej kurczy się niż rośnie. Dlatego kupiłam w tym roku dorodny krzaczek w OBI. Jest z czego obskubywać, ale zbytnich tendencji wzrostowych nie wykazuje, jednak jest tak gęsty, że starczy na całe lato, a na zimę przytnę przy gruncie i obsypię czymś tam - mam nadzieję, że na przyszły rok będzie go jeszcze więcej.

Asiu, zamiast robić nam smaka, to podaj proszę ten przepis