Piękne cymbidium, moje było podobne. Ale niestety nie zechciało u mnie zakwitnąć. Dam mu jeszcze jedną szansę, a jak nie to do kompostownika, bo zajmuje miejsce
A co do Twoich upodobań to ja mam tak samo, ciągle doba zbyt krótka dla mnie bo oprócz storczyków to ogródek, robótki ręczne-druty, szydełko, haft krzyżykowy itp.
Trzymam kciuki za Twoje cymbidium
Moni jak byś się nie przyznała to bym nawet nie wiedział bo nie zauważyłem tego:D Jak kupowałem go to było jeszcze białe (przekwitało) i śliczne seledynowe ale marnej jakości bulwy, dlatego zdecydowałem się na tego. Już mu powiedziałem że jak chce mieć towarzystwo to ma na 2 rok zakwitnąć-> zobaczymy czy się przestraszył A i jestem Mariusz
Wiadomo nie mam pewności, że znikło na dobre, ale jak na razie ni widać żadnych plam. Wszystkie liście na których były plamy przyciąłem, troche tego było a potem spryskałem jakimś preparatem na czarną plamistość (chyba dwa razy). Jak znajde opakowanie to podam jego nazwę:)
Pogody, słońca, radości,
W niedzielę dużo gości,
w poniedziałek dużo wody
- to dla zdrowia i urody,
Dużo jajek kolorowych,
świąt wesołych, no i zdrowych.
Życzy Ariadna
Dzięki za odwiedziny:DDD
Mala_MI kolorek jest identyko jak na zdjęciu, martwiłem się tym że moja cambria szybko przekwita-> zacząłem ją spryskiwać i kwiaty utrzymują się już znacznie dłużej, a poza tym ślicznie pachnął.
Mam mały problem doradźcie, otóż nie wiem co zrobić z jednym falkiem tym co obecnie kwitnie na 2 pędach, czekałem, aż one przekwitną żeby go przesadzić bo już 3 lata rośnie w tej doniczce i jego korzenie wychodzą juz poza. Ostatnio patrze a on wypuszcza 3 pęd, także nie wiem czy się doczekam aż przekwitnie. I tu pytanie przesadzać go teraz czy czekać... bo niechciałbym żeby stracił kwiaty, a po przesadzeniu chyba tak może być.
Ok, na razie przeczekam,a zbyt mała doniczka może mieć wpływ ogólnie na storczyka. Bo ostatni jego liść juz jest znacznie mniejszy i węższy od poprzednich i właśnie się zastanawiam czy to własnie nie wina tej doniczki.