Rozmnażanie róż

Awatar użytkownika
Shan-lee
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozmnażanie róż

Post »

naszczepić? to znaczy? jestem zielona :D chodzi o urwanie tych młodych pędów?
Awatar użytkownika
Shan-lee
100p
100p

Post »

Dziś wszystkie młode pędy opadły. Zobaczymy czy się jeszcze podniosą chociaż wątpię.
Ale kto nie próbuje ten nie wie :)
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

Ziemniak pozwala utrzymać stałą wilgotność i to dlatego się go stosuje, do tego w piasku aby nadmiar wody odszedł i aby szczepka nie zgniła.
Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej jest uciąć gałązkę przyciąć jej listki utaplać koniec w ukorzeniaczu do zdrewniałych lub półzdrewniałych i wsadzić to w doniczkę z substratem lub po prostu ziemią kwiatową. Bardzo mało to podlewamy a potem na wierzch zakładamy worek z celofanu albo po prostu rękawa do pieczenia. Górę związujemy a dół gumką mocujemy do doniczki. Ja stawiam to na dwa miesiące na balkonie i mam piękne sadzonki i przede wszystkim szlachetne od korzenia nawet jak pędy podmarzną to nie odbije mi żadna dzika róża ale szlachetna.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja się nie bawię w przykrywanie workami czy butelkami. Gałązkę maczam w ukorzeniaczu i do doniczki , podlewam jak wszystkie kwiaty na balkonie. I to cała filozofia.
Aga
x-N-a
---

Post »

Ale przecież nie ma obowiązku "bawienia się". Ja robię po swojemu a Ty po swojemu ;:136
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Shan-lee pisze:Dziś wszystkie młode pędy opadły. Zobaczymy czy się jeszcze podniosą chociaż wątpię.
Ale kto nie próbuje ten nie wie :)
Wydaje mi się, że te patyczki posadziłaś za wysokie... powinny być w 2/3 zakopane w ziemi.
kleopatra
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 maja 2014, o 11:35

Post »

Alice pisze:Nie wiem ,czy był już taki temat choć dzięki opcji szukaj nie znalazłam nic podobnego. Chodzi mi konkretnie o rozmnożenie starej róży ,ma około 15 lat. Nie znam się na odmianach więc opiszę- jest bardzo wysoka ( około 2-2,5 m ) kwiaty są duże ,ciemnoczerwone, pełne. Coś w typie tych długich róż ,które można spotkać w sklepach. Czy można je sadzonkować ?? Jeśli tak to kiedy ??
Najłatwiej jest jesienią ściąć pod skosem gałązki róży bez pąków , włożyć do ziemi i nakryć plastikową butelką . Wiosną ściągasz butelkę i masz róże ukorzenioną . Prosta i skuteczna metoda :D Dzięki temu zaszczepiłam sobie te które długo kwitną i pięknie pachną .
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Czy można rozmnażać róże z nasion??? i czy jak nawet coś wyrośnie ma szanse zakwitnąć??
kleopatra
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 maja 2014, o 11:35

Post »

Myślę , że z nasion będzie trudniej . Szybciej i pewniej jest z gałązek
;:215
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

adamanna pisze:Czy można rozmnażać róże z nasion??? i czy jak nawet coś wyrośnie ma szanse zakwitnąć??
Zajrzyj do mojego wątku,jest tam zdjęcie siewki róży.
Basia1939
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2013, o 08:50

Post »

;:306 Ja w zeszłym roku wypróbowałam tę metodę ale zamiast róż wychodowałam badyl ziemniaka zrobiłam tak jak na rysunku w Stylowych.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Czy mozna w ten sposob rozmnozyc kazda roze? np. pnace?
x-N-a
---

Post »

Moje zeszłoroczne róże robione z sadzonki umaczanej w ukorzeniaczu już się zabierają do kwitnienia :)
Awatar użytkownika
Shan-lee
100p
100p

Post »

Z moich badyli nic nie wyszło. Aktualnie produkuję się nad 7 krzaczkami z Biedronki. Jeden wystrzelił w górę i pojawiła się jedna herbaciana róża. 5 sztuk same liście (do tego zjadane przez cos), a jeden krzaczek nawet jednego lista nie wypuścił. To pewnie jeszcze śpi :)
emmi53
200p
200p
Od: 20 sty 2010, o 21:11

Post »

Najłatwiej jest jesienią ściąć pod skosem gałązki róży bez pąków , włożyć do ziemi i nakryć plastikową butelką . Wiosną ściągasz butelkę i masz róże ukorzenioną . Prosta i skuteczna metoda :D Dzięki temu zaszczepiłam sobie te które długo kwitną i pięknie pachną .[/quote]

Witam. Czy te gałązki dajesz do gruntu czy do doniczki, czy pod plastikową butelką nie uduszą się? Napisz coś więcej o Twojej metodzie. Pozdrawiam cieplutko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”