Przed laty dużą popularnością cieszyło się winko jagodowe.
3 dość duże garście owoców czarnej jagody zalać butelką mocnego wina, lub wódki.
Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce, można co pewien czas potrząsać butelką, wtedy alkohol lepiej wytrawi owoce.
Zlać i odsączyć owoce.
Stosować przy dolegliwościach żołądkowych, bólach brzucha, roztrojach żołądka, rozwolnieniach.
Brać po 10 - 15 kropli na cukier.
Przy dezynterii dorośli do 30 - 40 kropli.
Polecam i życzę zdrówka.
22. nalewka cytrynowo-kawowa
1 cytrynę obieram ze skóry, ziarenka kawy (około15-20 szt) wbijam w cytrynę.Wkładam cytrynę do słoja wsypuję 15 łyżek cukru zalewam 1 litrem czystej wódki.
Odstawiam na 4-6 tygodni, co jakiś czas potrząsam słojem żeby się cukier rozpuszczał. Zlewam do butelki.
Ma taki fajny posmak kawy i świetnie się pije jak soczek, tylko później coś dzieje się z nogami
Ze skórką robiłam po raz pierwszy, ale mi się skórka odbija więc teraz robię bez skórki
pozdrawiam :P
1 l wódki
5 szklanek dorodnych wiśni
20 pestek wiśni
20 listków mięty
? cytryny pokrojonej w plastry
? szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki(tego nie znoszę), wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Postawić w nasłonecznionym miejscu naokoło 7 dni, mieszać kilkakrotnie. Po 7 dniach gąsiorek przetrzymywać przez 4 tygodnie w miejscu zacienianym. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 2 miesiące aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
1l malin
4l syropu cukrowego( proporcje 1,5 kg cukru na 2 l wody)
0,5 l spirytusu
Maliny zalać syropem, pozostawić na słonecznym miejscu przez 10 dni. Codziennie potrząsać gąsiorem. Po tym czasie gdy płyn będzie klarowny zlać do butelek i zakorkować. Trzymać w ciemnym miejscu.
1 kg owoców dzikiej róży
6 goździków
1łyżeczka suszonego rumianku
1 łyżeczka suszonej mięty
0.75l spirytusu
Owoce przemrozić w zamrażalniku, nakłuć widelczykiem i zalać 0.75l spirytusu. Pozostawić na 5 tygodni, dość często wstrząsać. Po tym czasie zlać nalewkę, z owoców wycisnąć sok, przecedzić i połączyć z nalewką.
0.5l miodu zagotować z 0.5l wody, przestudzić dodać 0.5l wódki i połączyć z nalewką. Rozlać do butelek, szcczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące.
Nalewka jest wyśmienita. zamiast neutralnego w smaku miodu można użyć miodu gryczanego - powstanie nam nalewka o nucie piernikowej.
1kg śliwek węgierek
0,5 l spirytusu
o,5 l wódki czystej
litr miodu
Śliwki kroimy w kostkę i najlepiej w ciemnym naczyniu zalewamy je spirytusem ,po miesiącu zlewamy spirytus i szczelnie go zamykamy a śliwki zalewamy litrem miodu.Po miesiącu miodek zlewamy do wcześniej odlanego spirytusu a śliwki raczymy wódką .
Po kolejnym miesiącu trzeci płyn łączymy z resztą - można ew przecedzić. Powstanie ładny ciemny kolorek i typowo babski słodki likierek -z tym że bardzo mocny .
proponuję śliwek nie wyrzucać - sprawdzają się świetnie jakjo dodatek do ciast.
Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 3-4 dni .
Nastepnie przecedzić, spirytus wlać do butelki, a wiórki zalać mlekiem.
Odstawić na kolejne 3-4 dni.
Połączyć odcedzone mleko i wcześniej zlany spirytus, schłodzić.
POLECAM BO JEST PYSZNY . :P
Z wiórek można zrobić KULKI RAFAELLO przepis podałam w ciastach. :P
1 kg ryżu
3 kg cukru
7 l wody
10 dag drożdży (piekarskich) Takie jak do ciasta drożdżowego
sok z 1 cytryny
1/2 gałki muszkatołowej
20 goździków
10 dag rodzynek
2 cukry waniliowe
6 ziarenek pieprzu
16 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki tymianku
wszystkie składniki zakorkowac w balonie odstawic w ciepłe miejsce, po burzliwej fermentacji 6 tygodni. Przelewam wino do naczyń, wywalam ryż i pozostałe składniki, wlewam ponownie wino do balonu żeby dojrzewało , sklarowane zlewam wężykiem do butelek.
Najlepsze po roku leżakowania
Smacznego
Pychotka na wigilię jak znalazł
29. Pigwówka
2kg pigwy oczyszczonej z ziarenek
1 litr spirytusu
0,5 litra wódki
1.5kg cukru
0,5 litra wody przegotowanej
Owoce pigwy + spirytus + wódka wymieszać i wstrząsnąć codziennie przez tydzień.
Po tygodniu zlać płyn do innego naczynia. Owoce pigwy zasypać cukrem i wymieszać (1kg cukru) i pozostawić 2-3 tyg na słońcu. Zlany płyn ma stać osobno. Po 2-3 tyg syrop zlać do naczynia a owoce zasypać cukrem (0,5kg) i zostawić na 2-3 tyg. Ten zlany syrop znowu odstawić osobno. Po tym czasie zlane płyny połączyć a owoce zalać ciepła wodą (0,5 litra). Wszystko połączyć i zostawić jeszcze 2-3 tyg. Potem można już pic ale czym dłużej stoi tym lepsza.
? litra spirytusu
2 szklanki przegotowanej wody
4 łyżki miodu
1 łyżeczka nasion kminku
4 małe papryczki chili
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nasiona kminku. Gotować przez 15 minut, odcedzić kminek przez sito. Wodę schłodzić do temperatury 40 stopni C, rozpuścić w niej miód, połączyć ze spirytusem, odstawić w zamkniętym naczyniu na 24 godziny. Nalew przefiltrować. Przelać do czystych butelek, do każdej dodać umyty i pozbawiony nasion strączek chili. Szczelnie zamknąć i odstawić na 30 dni.
8 szklanek żurawin
1 litr spirytusu
1/2 litra wody
1 kg cukru
1 cukier waniliowy
Żurawiny przekręcić przez maszynkę, wlać do słoja. Dodać 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wody. Odstawić na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach odcedzić(przecisnąć przez gazę) dodać do uzyskanego płynu 1 kilogram cukru, 1/2 litra spirytusu i cukier waniliowy, wymieszać i delikatnie zagotować. Wlewać do butelek.