mam pytanie, na jakiej długości chciałabyś się odgrodzić żywopłotem?fiskomp pisze:pomiedzy domem, a granicą działki mam około 3,5 m (...),
żeby tak formalnie odgrodzić się od granicy (...)
Myślalam najpierw o tujach, ale inne krzewy też mogły by być (...)
Nie chcę sadzić nic bardzo wysokiego, ani bardzo szerokiego z racji wąskiej przestrzeni (...)
Z przodu domu są założone dwie rabaty bylinowe w stylu wiejskim lub rustykalnym
Biorąc pod uwagę zacytowane wyżej fragmenty z Twojej wypowiedzi, proponuję krzewy liściaste rosnące swobodnie, ewentualnie w miarę potrzeb lekko przycinane (jeśli zajmowałyby więcej miejsca niż przeznaczyłaś); rozważ:
- irgę rozkrzewioną, irgę błyszczącą
- dereń biały (odmiany sibirica, sibirica variegata, elegantissima, aurea)
- forsycję
- złotlin japoński
- pęcherznica kalinolistna (zielona), lub odmiany barwne 'diabolo', 'luteus'
- tawuła van houtte'a, tawuła grefsheim
- berberys thunberga (zielony), berberys th. atropurpurea
- krzewuszka 'bristol ruby'
- róża pomarszczona, róża dzika
taki liściasto-kwitnący żywopłot będzie:
- pasować do rabat w stylu wiejsko-rustykalnym, które już stworzyłaś;
- nie będzie ekspansywny "korzeniowo", jak i "wielkościowo" - maksymalnie 2-3m. Wys. i szer. możesz swobodnie regulować jeśli zechcesz, ale moim zdaniem najładniejszy byłby swobodnie rosnący;
- nie przesłoni Ci południowego słońca, które swobodnie będzie rozświetlaś pomieszczenia domu (z tego co napisałaś, pomiędzy domem a granicą działki jest 3,5m);
- będzie atrakcyjny z powodu: kwitnienia w różnych kolorach (żółty, biały czerwony) rozłożonego w czasie, kolorów liści, pędów (dereń, złotlin), jesiennego przebarwienia.
jeśli to ma być długi żywopłot, możesz pomieszać wiele gatunków, sadząc je grupami po kilka sztuk; natomiast jeśli to ma być krótki żywopłot, to możesz go stworzyć z jednej z wyżej zaproponowanych roślin (żeby nie było chaosu) lub pomieszać kilka (dwie lub trzy) z nich (pamiętając jednak o sadzeniu danego gatunku grupami).
Równie dobrze możesz stworzyć żywopłot formowany - częste cięcie - z ww gatunków krzewów. jeśli zdecydujesz się na regularny, jednolity żywopłot, możesz także pomysleć nad grabem/bukiem (znajdź odpowiedni wątek w tym dziale i poczytaj).
to jest moja opinia, ale zapewne jeszcze padną inne propozycje, no i bardzo dużo można poczytać na podobne tematy w innych wątkach