Mirabelka,śliwa domowa( Prunus domestica )
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliwa Mirabelka, Miragrande co posadzić?
Zastanawiam się nad dosadzeniem śliwki Mirabelki u siebie w ogrodzie. Pierwsza rzecz czy już nie jest za późno i trzeba czekać do wiosny?
Druga rzecz jaką odmianę wybrać? chciałem posadzić Mirabelkę z Nancy, ale gdzieś przeczytałem że lepsza jest odmiana Miragrande, bo ma nieco większe owoce, które nie opadają z drzewa. Ktoś ma jedną z odmian i może polecić. Zależy mi na owocach do jedzenia z drzewa. Dodam że mam już 4 śliwy w ogrodzie - dwie Renklody Althane i Zieloną oraz diwe odmiany wegierki - Valjevka i Record. z zapylaniem więc nie powinno być problemu.
Druga rzecz jaką odmianę wybrać? chciałem posadzić Mirabelkę z Nancy, ale gdzieś przeczytałem że lepsza jest odmiana Miragrande, bo ma nieco większe owoce, które nie opadają z drzewa. Ktoś ma jedną z odmian i może polecić. Zależy mi na owocach do jedzenia z drzewa. Dodam że mam już 4 śliwy w ogrodzie - dwie Renklody Althane i Zieloną oraz diwe odmiany wegierki - Valjevka i Record. z zapylaniem więc nie powinno być problemu.
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa Mirabelka, Miragrande co posadzić?
Powiedz nam Kolego, gdzie można zakupić te mirabelka Miragrande?adam_k27 pisze:Zastanawiam się nad dosadzeniem śliwki Mirabelki u siebie w ogrodzie. Pierwsza rzecz czy już nie jest za późno i trzeba czekać do wiosny?
Pozdrawiam serdecznie
-
- 200p
Re: Mirabelka,śliwa domowa( Prunus domestica )
No niestety nigdzie jej nie można kupić obecnie. Tutaj https://krzewydrzewa.pl/sliwa-miragrand ... p-251.html dostałem informację że będą mieli na jesieni. Tak więc zakupiłem Mirabelkę z Nancy.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Jeżeli chodzi o mirabelki to były dostępne w Biedronce. Mam taką właśnie mirabelke 3-ci rok, ma 2m i dała w tym roku pierwsze kwiaty. Niestety tylko 2 z czego tylko 1 owoc się zawiązał.
Pytanie czy te tanie mirabelki z Biedry to prawdziwe mirabelki czy tylko ałycze.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Co by nie wyszło z tych biedronkowych to zawsze można potraktować jak podkładki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
Ałycza może mieć takie jakby kolce. Tutaj tego nie widać. Więc raczej Mirabelka.
viewtopic.php?f=35&t=79612&start=0
To drzewko było opisane jako "Mirabelka z Nancy", czy po prostu "Mirabelka"? Bo to pierwsze to nazwa konkretnej odmiany i wówczas oznaczałoby to że drzewko powinno być szczepione. Zaś samo Mirabelka jest pojęciem dosyć pojemnym. Mirabelek jest kilka różnych odmian i w zasadzie rozmaite mieszańce i dzikie siewki też możnaby określić nazwą Mirabelki.
viewtopic.php?f=35&t=79612&start=0
To drzewko było opisane jako "Mirabelka z Nancy", czy po prostu "Mirabelka"? Bo to pierwsze to nazwa konkretnej odmiany i wówczas oznaczałoby to że drzewko powinno być szczepione. Zaś samo Mirabelka jest pojęciem dosyć pojemnym. Mirabelek jest kilka różnych odmian i w zasadzie rozmaite mieszańce i dzikie siewki też możnaby określić nazwą Mirabelki.
Kolców za bardzo nie widać, a opisane było jako Mirabelka z Nancy (tyle że różnie z tymi opisami bywa). Posadzona na wiosnę 2018, jeszcze nie kwitła.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ze zdjęcia raczej mirabelka. Może to być siewka mirabelki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Kurde to moja takie niby kolce ma.
-
- 200p
Jak widać miejsce szczepienia to pewnie faktycznie Mirabelka z Nancy. Jak nie ma miejsca szczepienia to jakaś siewka mieszaniec. W tym drugim wypadku wcale nie musi to oznaczać że to mniej wartościowe drzewko. Poczekaj na owoce.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
No przecież to śliwa europejska jak byk a nie żadna ałycza. Kto twierdzi, ze to ałycza to ałyczy na oczy nie widział. Wygląda na mirabelkę z nancy, można wiec spać spokojnie.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 maja 2020, o 21:21
Również nie widzę tu cech ałyczy. Dodatkowo inna kwestia. Jaki byłby cel szkółkarza żeby szczepić ałycze i sprzedawać jako 'Mirabelke Z Nancy'?
Koszt drzewka to głównie koszt robocizny na jego wyprodukowanie. Koszt pozyskania zrazów, zwłaszcza odmian nielicencjonowanych jest tutaj pomijalny...
Koszt drzewka to głównie koszt robocizny na jego wyprodukowanie. Koszt pozyskania zrazów, zwłaszcza odmian nielicencjonowanych jest tutaj pomijalny...
Ałyczy nie trzeba szczepić. Pewnie stąd się biorą przypadki gdzie zamiast prawdziwej mirabelki opychana jest nieszczepiona ałycza.
Ja sadziłem dwa lata temu i już nie pamiętam czy było widoczne szczepienie. Ile mniej więcej trzeba czekać na pierwsze kwiaty/owoce?
Ja sadziłem dwa lata temu i już nie pamiętam czy było widoczne szczepienie. Ile mniej więcej trzeba czekać na pierwsze kwiaty/owoce?