Pod naszym niebem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod naszym niebem

Post »

Niezłe wejście na Forum... z tym stawem... ;:138 ;:138 Na pierwszej fotce wygląda na bardzo głęboki, a potem... na stawik :uszy
Piesior exstra, choć budzi respekt wyglądem :) bo wiem, że rotwailery potrafią być niezwykle łagodne :)
Cieszę się, że jesteś Aniu z nami, już oficjalnie ;:138
Poopowiadaj nam o swoim ogródku i stawie...
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo kałuże są dwie jedna plasticzna malutka ,ta była pierwsza .Działkę mam dużą zamiast ziemi piach.Zamarzył mi się staw taki dziki z żabami ,ważkami i różnym zielskiem.Czytałam i czytałam i popełniłam wszystkie możliwe błędy.Piesa jest z tych wąchających kwiaty.Ja tylko kotem mogę poszczuć.
Obrazek

Eluś błędów nie da się uniknąć, wyczytałam że pod folię dobrze podłożyć watę szklaną bo nornice jej nie lubią.Tak też zrobiłam jako że folia jest bardzo droga.Okazało się po pierwszym sezonie że nornic nie ma ,ale woda ucieka bo jest dziura.Wata się uklepała i jak woda zamarzła to klejenie puściło.Teraz już można zamówić folię na wymiar ,jest w jednym kawałku. Moja jest klejona prez środek.Półki zrobiłam za wąskie i nic na nich nie mogę postawić,a miały rosnąć zielska różne.Strefy bagiennej nie zrobiłam,bo zapomniałam i za dużą dziurę wykopałam .Jeśli po tej zimie wody będzie ubywać czeka nas wywalenie kilku ton kamieni i budowa od początku ;:14 aż się myśleć nie chce.
Żeby mieć żaby przywiozłam od koleżanki trzy słoiki skrzeku ,po czym okazało się że mam śliczne łaciate ropuszki ,ale żabki też się pojawiły i te nie uciekły.Bo dorosłe osobniki kupowane ,dostawane wyprowadzały się natychmiast.
Dzięki Marzenko za ciepłe słowa.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Przesyłam promyki słoneczka

To ten Twój różanecznik jest udowny :D
i to prawie drzewko :tan
Pochwal się co tam jeszcze ciekawego ukrywasz :?:

;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj, urzekła mnie Twoja skarpa z mnóstwem roślin i oczko które wygląda bardzo naturalnie. Szkoda że musisz wszystko rujnować i poprawiać. O tym że pod folie daje się watę przeciw gryzoniom to nie wiedziałam :?: Ciekawe czy ten sposób jest dobry :P Czekam na więcej zdjęć ;:167
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

żeby miec te wszystkie żyjątka, to strefę przybrzeżną, bagienną musowo mieć musisz :uszy Skoro półki za wąskie, to posadż roślinki w siatkach, które zanurza się i mocuje do brzegu. Jak przybędzie roślinek to i żyjątka się sprowadzą.

Nie życzę ponownej zabawy z naprawianem folii, ale z drugiej strony... można by to i owo polepszyć...

Mój Połówek naciska na budowę stawu (mam takie miejsce gdzie teren podmokły...), na razie jeszcz się trzymam twardo (na nie...) ale patrząc na Twój stawik... jakbym miękła... ;:224

Kot do szczucia - the best
dosia
1000p
1000p

Post »

Mięknij Ewuniu ,mięknij.W upalne lato nawet sąsiedzi przychodzą posiedzieć nad kałużą a i zwierz wszelki do wody się garnie .U mnie jest piasek to trudno zrobić coś udającego zakątek wodny ,ale jak masz teren samodzielnie podmokły to połowa pracy za wami.Nie wyobrażam sobie już że mogłoby mojego stawiku nie być,choć pracochłonny i nieprzewidywalny drań jest.Bliżej wiosny zrobię zdjęcia i pokażę.Teraz jestem zupełnie nieprzygotowana.Poszłam na żywioł ,ale dzięki Gosi poznałam ludzi jakich podobno ;:196 już nie ma.wracam do Twoich jedzonek. ;:180
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anulka... skoro jesteśmy ginącym gatunkiem, trzeba by się zastanowić nad rozmnożeniem nas... wegetatywnie oczywiście :lol:
Kocio boski, waleczny widać :wink:
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Witam Anulko ! Choć działkę mam już 10 lat to ciągle stawik w planie. Powodów wiele ale główny to folia czy siatkobeton ?
Już już skłaniałam się ku folii no i natknęlam się na Twoje problemy. Napisz proszę jaką folię zastosowaliście. Przejrzałaś już dział 'oczka wodne, kaskady' ?
Pozdrawiam. Gosia
dosia
1000p
1000p

Post »

Gosiu Magosiu nasz staw jest duży i za folią przemawiały ograniczenia finansowe.Ten staw zrobiliśmy sami.Prawie gołymi rękami.Siatkobeton jest trwalszy i można zniego zrobić taki staw z basenem w środku,gdzieś widziałam i bardzo mi się podobało jak znajdę to podrzucę.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
dosia
1000p
1000p

Post »

Gosiu Gorzatko na początek to takie Gośki pod ochronę ,parasol jaki roztoczyć,a jak nie pomoże to klonujemy. :wit
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

:oops: :oops: :oops:
Dosiu, to norma, naprawdę :)
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Podobno siatkobeton jest tańszy ale z tych opisów wynika że bardzo pracochłonny a na M za bardzo nie mogę liczyć bo boi się
komarów.
Podrzucam ja :

http://forum.oczkowodne.net/index.php dalej nie mogę odczytać
http://oczkowodne.net/oczko.php
Pozdrawiam. Gosia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj ANULKO, i ja zajrzałem do ogrodu MŁODEJ Forumowiczki, pospacerowałem trochę, a jak widzę jest gdzie pospacerować i ogród nie jest wcale taki pusty.
Więc jestem bardzo nowa ,ale tylko forumowo bo tak w ogóle to troszkę przechodzona ze względu na stare dzieci. :wink:
Anulko, my jesteśmy ciągle młodzi, tylko nie wiadomo kiedy nasze dzieci się postarzały.
Będę stałym obserwatorem zagospodarowywania tych 25 arów, jak by co ,to jestem do Twojej dyspozycji.
dosia
1000p
1000p

Post »

Magosiu (muszę Gosie jakoś rozróżniać) Wszystko zależy od wielkości stawu .Ja w swoim mogę się swobodnie Taplać .Ok 2 m w najgłębszym miejscu i ok 7m długości.Najwięcej dały mi informacje z podpowiedzi Leszka Bieleckiego i jego przyjaciół.
http://staw.bieleccy.com.pl/index.html ;:132 Marzył mi się taki twór środkiem basen ,a dokoła zbiornik z roślinami filtrującymi.To już funkcjonuje u ludzi i jest super. poczytaj.
Tadziu dziękuję za ciepłe słowa .Oj na pewno będę Was nękała pytaniami. :wit
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No witamy :-)
Mam jedną uwagę - proszę o wiecej zdjęć! Na przykład tych wiosennych cudownosci na mini- skarpie! No i stawiku oczywiście...jej, jak ja Ci zazdroszczę tego areału...
A ten wysokopienny różanecznik jest po prostu boski! Mam podobne w kolorze, ale malusie...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”