Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przesuszona ziemia w tunelu.
Ale może na zimę trzeba tą ziemię czymś specjalnie okrywać by tak nie przeschła -ciekawe jak to się robi w szklarniach?
Nie jestem doświadczonym działkowiczem.Szklarnię mam od ub roku,Jest na stałe.Ale w zimie przy odśnieżaniu podwórka ,śnieg przerzucałam do szklarni.Teraz mam ziemię wilgotną.Dzisiaj właśnie dosypałam trochę torfu i ją przekopałam,zagrabiłam i czekam na ciepełko,żeby zacząć coś uprawiać. W Twoim przypadku chyba trzeba ją podlać. Poczekajmy na rady kogoś bardziej doświadczonego,ja jestem nowicjusz.Pozdrowienia Jadwiga/marfefka/ 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Jadziu -każda rada jest dobra i tak robiłam w tamtym roku ale i tak na wiosnę musiałam sporo nalać tam wody .Taką dużą folię mam dopiero od 2 lat -wcześniej małe tunele w zimię bez folii -ziemia dostawała naturalnej wilgoci z opadów deszczu i śniegu .
-
- 500p
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury, itd...
Witam, chciałam się dowiedzieć czy hodując pomidory w tunelu muszę jakoś sztucznie zapylać kwiaty. Zamierzam w tym roku założyć tunel i nie wiem czy przypadkiem nie będzie to marnowanie sadzonek .Proszę o odpowiedź.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: tunel na pomidory
Tunel foliowy jest dobry dla pomidorów, bo gdy pada deszcz to rośliny są suche i przez to mniej chorują ,a o zapylanie się nie martw ,pomidory łatwo same się zapylają, tylko czasem trzeba pomóc ,otwierając tunel. Ale i tak trzeba ,żeby nie było za gorąco.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Re: tunel na pomidory
Witaj MAŁGOSIU pewnie Ci chodzi o pomidory "bawole serca", na które niektórzy mówią 'bycze ....' ale nie rogi. To dość popularna odmiana o wielkich owocach ,bardzo smacznych ,lecz trochę trudnych w uprawie.
A wracając do zapylania kwiatów pomidora w tunelu, to nie jest tak dobrze jak napisał ekopom.
Do zapylenia kwiatów potrzeba owadów lub wiatru, zarówno owady jak i wiatr przenoszą płki powodując zapylenie roślin. Niestety w tunelu niewiele można spotkać owadów, tak samo z wiatrami, można otworzyć "na oścież" tunel ale czasami istnieje ryzyko że zamiast zapylenia roślin możemy szukać tunelu gdzieś u sąsiada.
Do niedawna był taki środek 'Betokson" ale został wycofany na początku ubiegłego roku, ponoć istnieje jakiś zamiennik ale nie znam jego nazwy.
Najlepszym sposobem jest stworzenie sztucznego wiatru, a więc ręką potrząsnąć każdy krzaczek pomidora, trochę to pracowite ale warto to robić bo można zwiększyć ilość zawiązywanych owoców nawet dwukrotnie.
W dzisiejszych czasach nagromadzenia się chorób grzybowych tylko uprawa pomidorów pod osłonami daje nam nadzieję że wyhodujemy i zjemy własne pomidory.
A wracając do zapylania kwiatów pomidora w tunelu, to nie jest tak dobrze jak napisał ekopom.
Do zapylenia kwiatów potrzeba owadów lub wiatru, zarówno owady jak i wiatr przenoszą płki powodując zapylenie roślin. Niestety w tunelu niewiele można spotkać owadów, tak samo z wiatrami, można otworzyć "na oścież" tunel ale czasami istnieje ryzyko że zamiast zapylenia roślin możemy szukać tunelu gdzieś u sąsiada.
Do niedawna był taki środek 'Betokson" ale został wycofany na początku ubiegłego roku, ponoć istnieje jakiś zamiennik ale nie znam jego nazwy.
Najlepszym sposobem jest stworzenie sztucznego wiatru, a więc ręką potrząsnąć każdy krzaczek pomidora, trochę to pracowite ale warto to robić bo można zwiększyć ilość zawiązywanych owoców nawet dwukrotnie.
W dzisiejszych czasach nagromadzenia się chorób grzybowych tylko uprawa pomidorów pod osłonami daje nam nadzieję że wyhodujemy i zjemy własne pomidory.
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
Zmniejszenie temperatury w tunelu foliowym
Witam. Czy mógłby ktoś mi doradzić jak zmniejszyć temperaturę w tunelu foliowym, ponieważ czubki i kwiaty pomidorów więdną a właściwie to od kilku dni jest ich brak. Obecnie w tunelu w dzień jest 45 stopni ciepła, wietrzenie jest w miarę dość duże. Czy jest jakiś inny sposób zapobiegania przegrzaniu pomidorów.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Re: Zmniejszenie temperatury w tunelu foliowym
Witaj Belinek!
Pewnie ktoś Ci udzieli rady.My co roku nakrywamy "dach" namiotu foliowego starymi podartymi (nie nadające się do użytku)poszwami na kołdrę.Ale nie ciemne tylko jasne kolory.Mogą być też stare cienie w jasnych kolorach zasłonki.Tylko to trzeba na rogach poprzywiązywać sznurkami i obciążyć najlepiej cegłą dziurawką u dołu.Wtedy z jednej i drugiej strony jest szansa,że materiał nie będzie się przesuwał.
To tyle mogę Ci podpowiedzieć.
Pozdrawiam.
Pewnie ktoś Ci udzieli rady.My co roku nakrywamy "dach" namiotu foliowego starymi podartymi (nie nadające się do użytku)poszwami na kołdrę.Ale nie ciemne tylko jasne kolory.Mogą być też stare cienie w jasnych kolorach zasłonki.Tylko to trzeba na rogach poprzywiązywać sznurkami i obciążyć najlepiej cegłą dziurawką u dołu.Wtedy z jednej i drugiej strony jest szansa,że materiał nie będzie się przesuwał.
To tyle mogę Ci podpowiedzieć.
Pozdrawiam.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Przeczytaj też tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=336
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=336
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Belinek
- 100p
A pro po tego czy można zamiast szmat podłączyć zraszacze na zamgławianie roślin wodą, w celu schłodzenia?
- Belinek
- 100p
Dzięki, bishop
Czy podwinięcie boków folii nie będzie niebezpieczne? W czasie silnych wiatrów może zerwać cały namiot.
Zamieściłem zdjęcie z uprawy pomidora w moim foliaku.

Czy podwinięcie boków folii nie będzie niebezpieczne? W czasie silnych wiatrów może zerwać cały namiot.
Zamieściłem zdjęcie z uprawy pomidora w moim foliaku.

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Jak Ci będzie zależało na pomidorach i na tunelu to będziesz pilnował, by w czasie burzy opuścić podniesione ( czy opuszczone ) boki tunelu. To tunel foliowy masz dostosować do rosnących pomidorów, a nie odwrotnie.
A samą konstrukcję dachu z folii można tak umocować do ziemi że i porządna burza nic mu nie zrobi.
A samą konstrukcję dachu z folii można tak umocować do ziemi że i porządna burza nic mu nie zrobi.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Na ogół ,aby obniżyć temperaturę , to najlepiej rozrobić kredę i pomalować lub skropić folii dach, ewentualnie jeszcze polać wodą dróżki w tunelu.
pozdrawiam Ludwik
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ekopom..
A takie lanie wody nie "pomoże" w złapaniu jakiegoś grzyba..?
Pytam bo lałam wodę przed tunel-takie kałuże..aby troche chłodniej było i wilgotno..
i nagle mi się światełko zapaliło..
poza tym co sądzisz o laniu wody na szklarnie..
tak lałam i chłodziło dach i szyby...
ale się boje właśnie że za wilgotno będzie..
A takie lanie wody nie "pomoże" w złapaniu jakiegoś grzyba..?
Pytam bo lałam wodę przed tunel-takie kałuże..aby troche chłodniej było i wilgotno..
i nagle mi się światełko zapaliło..
poza tym co sądzisz o laniu wody na szklarnie..
tak lałam i chłodziło dach i szyby...
ale się boje właśnie że za wilgotno będzie..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Belinek a jak duży to masz namiot ??
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....