Chamaedora elegans (chamedora wytworna) - problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Andrzeju - zastosuj szybko TARCZNIK,może nie jest jeszcze za późno.
To rewelacyjny środek.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Zrobiłem oprysk mospilanem. Jest niezawodny.
Pozdrawiam Andrzej.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

A jak z opryskiwaniem wodą czy spryskujesz palmy bo jeśli tak to nie powinno być na nich przędziorków a są bo widać po liściach. :D :D :D
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Mam u siebie dwie takie palmy. Na początku miałem też miałem podobny problem. Stały w różnych miejscach i nadal źle rosły. Obecnie stoją na parapecie. Podczas przesadzania zastosowałem "Organik", jest to zgranulowany obornik. Wsypałem do doniczki gdzies około 8 ziaren tego nawozu. Na dzień dzisiejszy palmy rosną pięknie.
Aha i jeszcze jedno, te palmy nie znoszą jakiegokolwiek dotykania, chyba są najbardziej na to wrażliwe, też tak zauważełem, mogę się mylić.
Jutro ja będę w domu to wrzucę foty swoich palm. Pokazałbym teraz, ale jestem w pracy i dzisiaj nie da rady :D .

Pozdro
Mutari
x-C-j
---

Post »

Czekam na zdjęcia. :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo pisze:A jak z opryskiwaniem wodą czy spryskujesz palmy bo jeśli tak to nie powinno być na nich przędziorków a są bo widać po liściach. :D :D :D
Spryskiwanie trochę zaniedbałem. :oops: Wykonałem oprysk kilka dni temu Mospilanem. Teraz zrobię Talstarem.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś opryskałem Talstarem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
x-C-j
---

Post »

Poczekamy na efekty a te suche końcówki trzeba obciąć zostawiając trzy milimetrowy pasek tej suchej tkanki przy zdrowym liściu :D :D :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo czy wykonać ponowny oprysk Talstarem? Może wylęgły się nowe przedziorki. Jest niewielka poprawa. Spryskuję wodą codziennie.
Pozdrawiam Andrzej.
x-C-j
---

Post »

Popatrz najpierw dokładnie na spodnią stronę liści jeśli nic się tam nie porusz to nie pryskaj już talstarem tylko zraszaj wodą przędziorki jej nie nawidzą a jajka w wilgotnym klimacie się nie wylęgną. :D :D :D
szkapina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2007, o 00:47

Przesadzanie palm

Post »

Mam pytanie jak przesadzić palmę ( na moje oko cocos weddeliana lub phoenix canariensis ) która ma około 10 lat i nie była przesadzana od nasionka. Muszę ją przesadzić ponieważ doniczka w której rośnie stoi w brzydkim wiaderku które próbowałam zdjąć rozcinając je, po czym okazało się że wiaderko jest pełne korzeni palmy. Miałam dwie palmy w tym samym wieku, w tamtym roku jedną przesadziłam, czego nie przeżyła i boje sie tą ruszać. Jak ją bezpiecznie przesadzić żeby i ta palma nie padła?
x-C-j
---

Re: Przesadzanie palm

Post »

szkapina pisze:Mam pytanie jak przesadzić palmę ( na moje oko cocos weddeliana lub phoenix canariensis ) która ma około 10 lat i nie była przesadzana od nasionka. Muszę ją przesadzić ponieważ doniczka w której rośnie stoi w brzydkim wiaderku które próbowałam zdjąć rozcinając je, po czym okazało się że wiaderko jest pełne korzeni palmy. Miałam dwie palmy w tym samym wieku, w tamtym roku jedną przesadziłam, czego nie przeżyła i boje sie tą ruszać. Jak ją bezpiecznie przesadzić żeby i ta palma nie padła?
Zapewne uszkodziłaś system korzeniowy i dlatego palma tego nie przeżyła, a masz ją jeszcze czy wyrzuciłaś? Jak masz pokaż jej fotkę, pokaż też zdjęcie palmy którą chcesz przesadzać obejrzę ją i opiszę wszystkie etapy po kolei. :D
szkapina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2007, o 00:47

Post »

Prześlę fotki jak wrócę do domu. Tej drugiej palmy już nie mam, uznałam ze nie da się odratować, a poza tym mój synuś strasznie lubił grzebać w tej doniczce, więc stwierdziłam że nie ma co jej trzymać. Czyżbym źle zrobiła? Dałoby się ją uratować?
x-C-j
---

Post »

szkapina pisze:Prześlę fotki jak wrócę do domu. Tej drugiej palmy już nie mam, uznałam ze nie da się odratować, a poza tym mój synuś strasznie lubił grzebać w tej doniczce, więc stwierdziłam że nie ma co jej trzymać. Czyżbym źle zrobiła? Dałoby się ją uratować?
To zależy czy całkiem zaschła czy nie. Czekam na zdjęcia.
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Jestem świeżo upieczoną wielbicielką palm. Trafiłam na to forum, ponieważ moja chamedora (znam jej nazwę dzięki Waszemu forum) chyba zaczyna chorować. Uwielbiam tego kwiatka, wiozłam go aż z Anglii, chcę go ratować... dziś przeczytałam rady Przema, aby go spryskiwać. Zaczęłam dzisiaj przegotowaną wodą. Podobno nie jest taka twarda. Proszę o rady co robić... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”