Kwiatoterapia u Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiatoterapia u Asi

Post »

Izo, i Tobie zakwitnie...(chociaż zawsze myślałam, że w Elblągu cieplej niż w W-wie)
Krysiu, Tomku, Krzysztofie - witam Was serdecznie :wit i dziękuję za odwiedziny. Wpadajcie, goście zawsze mile widziani ;:136

Dziś odbyła się akcja wertykulacji trawnika. Mimo, że cięłam trawkę "na krzyż" to nawet nie wygląda tak tragicznie jak się spodziewałam. Jedynie od północnej strony jest nieciekawie (trzeba będzie robić dosiewki). Jutro czeka mnie uzupełnianie kory na rabatach i właściwie przygotowania do sezonu można uznać za zakończone. No chyba, że laurowiśnia "Etna" odmówi powrotu do życia - wtedy na jej miejsce mam upatrzonego Rh. No i niestety do wymiany mam 3 azalie japońskie, ale czekam z zakupami aż w sprzedaży pojawią się kwitnące rośliny. Trochę dzisiejszych zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ale masz pięknie rozrośnięte roślinki :shock: :heja Co to za krzaczek kwitnący na biało?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Aniu, ten krzaczek to miniaturowa wiśnia 'Kojo No Mai' zwana z angielska "Zig-Zag" ponieważ gałązki w stanie bezlistnym mają zygzakowaty kształt. Jesienią ładnie przebarwia się na niespotykany bordowo-pomarańczowy kolor: Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zbliżenie wiśni poproszę ;:65 . Nazawa mi się podoba i roślinka bardzo! Ostatnio uznałam, że w moim ogródku stanowczo brakuje liściastych i teraz to nadrabiam
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Cześć Asiu!

Zajrzałem do Ciebie i nie zawiodłem się. Masz piękny ogród i w dodatku z bażantami! Elegancko zaplanowany a jednocześnie jakiś taki swojski i miły. Jesienne, a również i zimowe widoki robią niezapomniane wrażenie. Jak duży jest Twój ogród? Ze zdjęć wygląda na bardzo duży! Cóż to za rewelacyjna kępa trawy na ostatnim zdjęciu? Wygląda bardzo malowniczo :).

pozdrawiam, arkandor
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Dorotko, znalazłam jeszcze jedną nazwę tego krzewu - Fuji cherry. I faktycznie jest tak obsypany kwiatami, że jest cały w bieli (tak jak szczyt wulkanu Fuji).
Arkandor, :wit, dziękuję za miłe słowa. Ogród ma 1050m, to dużo i mało. Chciałoby się więcej ale wtedy trzeba byłoby zatrudniać ludzi do pomocy, a tego staram się unikać. Kurczę, nawet mój M ma zakaz chodzenia po rabatach od kiedy podeptał młode pędy piwonii. Może chodzić tylko po trawce :;230 . Niestety na ostatnim zdjęciu nie ma żadnej trawy, to co rośnie z tyłu za miniaturowymi sosnami to piwonia drzewiasta, ale nie wiem, który obiekt na zdjęciu miałeś na myśli. Dorotko - oto zdjęcie wisienki Fuji Obrazek
arkandor
500p
500p

Post »

Oj widzisz jaki jestem roztargniony :wink:. Patrzyłem na zdjęcia z 1-szej strony Twojego wątku, chodziło mi o to

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/356 ... 7e12c.html

Ogród masz podobny powierzchnią do mojego, ale u mnie jeszcze pustawo, chociaż i tak pełno roboty :).

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

To Penisetum Alopecuroides "Hameln" inaczej rozplenica japońska lub piórkówka. Też mi się bardzo podoba :)
arkandor
500p
500p

Post »

Wygląda super, szczególnie w taki jesienny, oszroniony dzień - dodaje ogrodowi uroku i wprowadza pewną melancholię. Bardzo mi się podoba!

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu dziękuję, piękna ta wisienka. Niestety nigdzie jej dotychczas nie widziałam. Trzeba będzie poszukać.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Dziś był przepiękny, słoneczny dzień. Magnolie są już gotowe do wielkiego spektaklu, kaliny jeszcze mają tremę, ale już nieśmiało pokazały swoje śliczne, błyszczące pączki. Zaczął się też rozwijać dereń kwiecisty. Ma niesamowite, różowo-czerwone podsadki i sporej wielkości kwiaty oraz ładny pokrój. Ładnie przebarwia się jesienią na burgundowo-fioletowy kolor. Do mojej ''fontanny'' przychodzą czasem mili goście. Niektórzy piją wodę a inni pewnie marzą o prawdziwym stawie kąpielowym... ;:108 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Niestety okolice Elbląga należą do jednych z najchłodniejszych. Wyobraź sobie, że u nas drzewa są jeszcze bezlistne :(
Śliczne fotki! Kwiatki derenia niesamowite. Ogród przydomowy ma same plusy. Nie to co działka ROD.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Wiem, wiem Izo. Moja mama jest w posiadaniu ROD-owskiej działki. Jest oczywiście mega radocha z posiadania własnych roślin ale nie można np. wyjść na poranną kawę w piżamie (ja niestety często tak robię :;230 tylko nie wiem co na to sąsiedzi)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Asiu, gdybyś wyszła bez piżamy..
To sąsiedzi na pewno by zauważyli, ale jak w niej, to raczej im to w oko nie wpadło :D
Teraz takie różne przecież mody są... :;230
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Aniu, ;:136

Na szybko wrzucę parę ujęć z dzisiejszego przedpołudnia. Hiacynty pachną tak oszałamiająco, że czuć je chyba w całej okolicy. Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”