Monia, też widziałam takie kompozycje i bardzo mi się spodobały. Gdy posadzisz dwa dendrobia n. razem to koniecznie pokaż fotki, chętnie zobaczę
Dusiu, pachnie cudnie! Właśnie teraz jego zapach rozsiewa się po pokoju

To dend. jest moim pierwszym, mam nadzieję, że współpraca z resztą dendrobiów też będzie owocna.
Justuś, bardzo chętnie dam powąchać. Ech, gdyby tylko można było podzielić się zapachem...Trzymam kciuki za to, byś już niedługo mogła powąchać i zobaczyć te cudne kwiaty z bliska
Mambo, mnie też nie bardzo podobają się sterczące "patyki" dendrobiów, ale kwiaty wynagradzają wszystko. Aż nie chce się wierzyć, że z tych nieładnych psb wyrastają tak piękne kwiaty. Jestem nimi zauroczona

Trzymam kciuki za Twoje dend. niech rośnie zdrowo i pięknie!
Henryku, chyba dla równowagi powinnam pokazać Rudego, ale nie chcę Was zarzucać wciąż takimi samymi fotkami. Jutro jadę do Rodziców, Mama mówiła, że Uszatek rozkwitła na całego, ale zapomniałam spytać o dend. phal.
Poza tym moje Phal. znów są o kilka liści mniejsze, wiecie o co chodzi, nie będę się rozpisywać.
Werandowane dend. nobile od Grażynki Widery puszcza nowy przyrost (na razie jest maleńki), katleje w akwa też ruszają do przodu co mnie bardzo cieszy
Zauważyłam też nowy przyrost na encykli. I tu mam pytanie, jedna z psb wygląda na dorosłą, kiedy mogę spodziewać się pędu? Czy powinnam ją wcześniej lekko "przeziębić"? W sumie stoi w akwarium, ale przy otwartym oknie, więc zmiana temp. wydaje się dostateczna. Co mogę jeszcze zrobić??
Reanimowane oncidium przy młodej psb tworzy zaczątek nowej i ma ładne korzonki, siedzi w sphagnum, często je spryskuję. Chcę przesadzić je do większej doniczki do mieszanki kory i mchu, ale nie wiem czy powinnam wydłubać sphagnum spomiędzy korzonków? Boję się, że z czasem przez ten mech korzenie zgniją.
Bardzo proszę o pomoc