Tuja Brabant - brązowieją ,schną

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tuja Brabant -usychające gałązki.

Post »

selli7 pisze:Ja wysypałam między ciemiernikami i po pewnym czasie wyraźnie zmarniały (trzy sporej wielkości kępy), a wcześniej rosły wspaniale.
bo żwir podniósł Ci pH powyżej 7,5
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jak żwir -zwykłe otoczaki ( nie grys) może podnieść pH? Jakaś reakcja zachodzi, wydzielają coś? Otoczaki są dość spore od 1,5cm do nawet 5 cm średnicy.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje rosną w chwastach, bez żadnej folii ani kamieni.
Anka23

Post »

według mnie te kamyki to dolomit,nie znam sie ale tak moj mąż mówi.jak pada deszcz to spływa z nich biały nalot ,a jak wyschną to znow są białe.Ja kładłam folie pasami nie bezposrednio pod drzewka.
mk14_80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2010, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

u nie też tuje usychały od środka ( jak te ze zdjecia ...) nawet pytałem na forum(również zamieściłem zdjęcia) co im dolega jednak nie otrzymałem wyczerpującej odpowiedzi ...
po prostu oberwałem (raczej same odpadły) zbrązowiałe listka, wygrabiłem i jak na razie spokój :heja zabieg przeprowadzałem we wrześniu ...
gdzieś słyszałem że to przez gorące lato , inni mówili że roślina sama się przerzedza, ale tak szczerze to nie wiem co było przyczyna usychania. mam nadzieje że to koniec moich problemów ;:180
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U siebie w ogrodzie takie zjawisko zaobserwowałam nie tylko na Brabantach.
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

W przypadku tych Brabantów ogołacaniu uległy najstarsze pędy i jest to rzecz naturalna, są jeszcze na tyle rzadkie że widać cały środek, w momencie gdy stworzą już pełną gęstość o ładnym zagęszczeniu zielone będzie tylko na zewnątrz, a środka nie będzie widać. Takie ogałacanie jest normalną rzeczą wśród żywotników.
Dodatkowo takie nasilenie może występować na glebach ciężkich przy długotrwałych opadach.
djmazzi18
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sty 2011, o 17:14

Re: Tuja Brabant _ żółknie_ FOTO

Post »

stanowczo wyrwac, aby nie zarazac innych
Awatar użytkownika
Nevrinka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 wrz 2011, o 12:57

Re: Tuja Brabant - schną

Post »

Witam.
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc piszę tu.
Otóż martwię się o swoje tuje Brabant. W zeszłym roku na jesień posadziliśmy z mężem 100 szt tuj wielkości ok. 50 cm. Nie były to zbyt wybujałe okazy, ale co tam. Myślę, że warunki glebowe są ok. Doły wypełnione ziemią torfową z lasu, podlane obficie, wyścielone korą. Nie były nigdy nawożone. Dziś jak na nie patrzę to boję się, że mocno uschły :roll: Wszystkie wyglądają mniej więcej jak ta na zdjęciu
Obrazek

Dodam, że teren jest jeszcze nie ogrodzony i istnieje prawdopodobieństwo, że niektóre były "podlewane" przez psa sąsiada, który się po naszym podwórku panoszy. Ale na pewno nie wszystkie 100 ...
Co mam ewentualnie zrobić, żeby się zazieleniły i były zdrowe? Czy da się w ogóle coś zrobić, czy mi padły? Jak je pielęgnować? Kiedy i jak przyciąć, czy nawozić, jak tak to kiedy? Proszę o opinie i wskazówki, gdyż jestem kompletnie zielona w temacie :roll: i bardzo zmartwiona ...

Pozdrawiam
"Stumilowa podróż, rozpoczyna się od pierwszego kroku" ~Tao Te Ching~
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Myślę, że psy nie zdołałyby a do tego stopnia zniszczyć drzewko. U mnie na wsi też są psy podlewające tuje i są one tylko w niskich partiach zasuszone. Problemem może być ta ziemia torfwa, w której posadziliście drzewka. Torf szybko zasycha, co z tym idzie - i korzenie. Iglaki ogrodowe wbrew pozorom nie potrzebuja bardzo kwaśnej ziemi. Myślę, że lepiej byście zrobili sadząc je w normalnej, niezbyt zasadowej ziemi ogrodowej. Ja tak zrobiłam, teraz po 3 latach zaczyna się robić z moich Brabantów zielona ściana (zaczynają się stykać). W tym roku podleje je "Magiczną Siłą" bo sama ciekawa jestem efektów, które ogrodnicy tak zachwalają.
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Prawdopodobnie zasuszyły się w zmarzniętej glebie. Musisz czekać do końca maja , do tego czasu jak nie zazielenią się to do wywalenia . Absolutnie nie stosuj żadnych nawozów ( przez dwa lata ) , bo rośliny te są bardzo osłabione i nawożenie jeszcze bardziej im zaszkodzi . Tuje bardzo dobrze rosną w przeciętnej glebie ogrodowej . Gdy jest żyzna to jeszcze lepiej . Błędem jest sypanie w dołki torfu , wystarczy go mała część zmieszana z glebą jeśli jest zbyt ciężka . Absolutnie nie nadaje się ziemia z lasu , która posiada bardzo dużo bakterii chorobotwórczych . Ale główną przyczyną usychania Twoich iglaków jest susza zimowa . Zostaje Ci tylko podlewanie w czasie suszy ( kilka litrów na roślinę ) i nadzieja .
Awatar użytkownika
Nevrinka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za informację. Szkoda by było, gdyby 100 tuj poszło na zmarnowanie ... :cry:
Zapomniałam napisać, że do dołków nie była sypana sama ziemia leśna, ale też pół na pół ziemia z naszego podwórka, mieszana, na moje oko piaszczysto-gliniasta. Nie wiem czy to coś zmieni. Rozumiem żadnych nawozów. A obfite podlewanie zacząć już teraz na przedwiośniu, czy poczekać aż całkowicie się ociepli? I co z cięciem, które podobno tak Brabanty lubią? Czy i kiedy?

Pozdrawiam
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Jak ziemia u Ciebie rozmarzła i jest sucha to możesz już podlać . Nie przycinaj ich , zrobisz to za dwa , trzy lata . Pozwól im się dobrze ukorzenić .
Awatar użytkownika
Nevrinka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ok, dziękuję za informację, ziemia już raczej rozmarzła, dziś sprawdzę i ew. podleję
Awatar użytkownika
Nevrinka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wydaje mi się, że tuje się lekko zazieleniają od środka, co mnie cieszy niezmiernie, niektóre wyglądają naprawdę lepiej. Z tym, że kilkanaście z nich od dołu jakby czarnieje (prawdopodobnie zostały podlane przez psa). Nie wiem czy mam obciąć przyczerniałe gałązki ? Nie osłabię roślin ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”