Ochrona upraw i drzewek przed sarną, zającem itd

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anna czarnota pisze:Wiecie ja tez mam dosyć saren... to piękny widok pooglądać je z daleka ale kiedy podchodzą pod sam dom i obgryzają drzewka owocowe to już nie jest tak przyjemnie...
Masz dwa wyjścia, albo myśliwy po drugiej stronie, albo elekryczny pastuch. :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Waw, dobrze radzisz ale nie znam zadnego mysliwego

Post »

zal mi tych tulipanow i mojego daremnego wysilku, a mialo byc tak pieknie !!! Wiem tez jakie szkody potrafia wyrzadzic sarny wsrod drzewek owocowych, chociaz wiekszym szkodnikiem drzewek sa zajace, ale na to jest dobry sposob - siatka. Niestety calego drzewka siatka nie da sie oslonic. Zastanawiam sie czy tylko u nas w podkarpackiem tak sie namnozylo tej dzikiej zwierzyny, czy to jest zjawisko w calym kraju? Jeszcze 20 lat temu w mojej okolicy sarny to byla rzadkosc, 3 lata temu rogacz zaatakowal pracujacego w polu rolnika , na szczescie nic powaznego mu sie nie stalo. Za to stal sie przedmiotem zartow innych , ze rogacz chcial przegonic konkurenta.
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Można wątek ciagnąć w innym kierunku. :lol: ale wracąjąc do tematu to bez płota elektrycznego nie widzę rozwiązania tego problemu. :)
Awatar użytkownika
Jadwiga 52
100p
100p
Od: 20 lut 2008, o 17:52

Post »

Jest koniec czerwca, a ja mam problem z zającami. Mam działkę koło lasu. Już od kilku tygodni gdy jeździmy na sobotę i niedzielę buszują mi zające. Wcale się nie boją ludzi. Podchodzę do nich na 2 metry to dopiero uciekają. Podlewam moje roślinki, a one sobie wchodzą na działkę siadają i patrzą. Jak tylko odejdę to zjadają mi kwiaty. Ostatnio dobrały się do rudbeki, margarytek, gazani i bratków. No pasztet z nich zrobię jak je dopadnę. Co ja mam począć z takim towarzystwem? W lesie mają tyle jedzenia, ale nie , wolą moje kwiatki.
Pozdrawiam. ;:145
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jadwigo, pozostaje Ci tylko ogrodzenie działki; przeciwko zającom - minimum 120 cm z podmurówką albo innym zabezpieczeniem wkopanym w ziemię (zające potrafią się podkopać), p-ko sarnom 180 cm. Chociaż te wysokości to dla nich żadna przeszkoda w zimie, kiedy wiatr utworzy zaspy. W przypadku drzewek owocowych zakładać siatki plastykowe na stałe, nie za blisko pnia ( 25 cm od pnia, wys.siatki - 110/120 cm) umocowane do min. 3 kołków, w sklepach ogrodniczych są dostępne takie siatki w rolkach, oczka naokoło 3 cm. Na obgryzanie gałązek przez sarny stosowalismy od późnej jesieni mocz wilka- chlapaliśmy tym drzewka- okropnie śmierdzi ale i szybko wietrzeje, po 4 tyg. należało powtórzyc opryskiwanie. Szybko jednak daliśmy sobie spokój z tym moczem, sarny się przyzwyczaiły. W tej chwili młode samce też wyrządzają szkody chociaż wcale nie obgryzają kory, łbami bodą pnie , porożem niszczą co popadnie.
Awatar użytkownika
Jadwiga 52
100p
100p
Od: 20 lut 2008, o 17:52

Post »

Dziękuję Gieniu za udzielone rady. Będę musiała coś wymyśleć. Płot na razie odpada, mamy taki wiejski, który nie zabezpiecza działki. Myślę, że siatka będzie dobra na drzewka, a kwiaty zabezpieczę płotkami - miejscowo przy kwiatach. Na szczęście sarny tak blisko nie podchodzą.
Pozdrawiam Cię.Jadwiga. ;:97
rzutnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2009, o 22:06
Kontakt:

Zające obgryzaja drzewka

Post »

Mam problem 2 -3 letnie drzewka owocowe podgryzły mi zające , co mam zrobić jak zabezpieczyć przed zimą te miejsca?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewa owocowe podgryzione przez zające

Post »

Jest taki środek o nazwie Pellacol. Stosujemy go od kilku lat i jest wystarczająco skuteczny.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
rzutnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Czy pogryzione miejsce własnie takim preparatem posmarować ? Czy ten środek Pellacol tylko odstrasza , czy też działa jak bandaż ?
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

,,Środek o działaniu odstraszającym roślinożerne ssaki w formie pasty do smarowania, przeznaczony do ochrony drzewek leśnych i sadowniczych przed zgryzaniem przez roślinożerne ssaki takie jak zające, sarny, gryzonie.
Środek stosuje się w okresie jesiennym, na suchą powierzchnię kory drzew i pędów sadzonek.
Preparat zaleca się stosować w dni bezwietrzne w temperaturze nie niższej niż 0? C.''
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 sty 2009, o 17:20

Post »

Stary nie zawodny wiejski sposób na zające i sarny - zawieszony na sznurku kawałek zwykłego mydła:1/6 kostki na drzewko.
rzutnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Dziekuje za rady , a co zrobic z tymi miejscami które już obgryzły zeby cos sie nie stało , czyli jakas infekcja czy cos , czymś owinąć , czy jakiś środek żeby ochronić przed zimnem i chorobą
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Na wszystkich drzewach, jeśli nie masz ogrodzenia całego sadu, powinieneś założyć siatki ochronne.
A o odstraszaniu i leczeniu drzewek przeczytaj tutaj:

- Osłonki na drzewka - w lecie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
rzutnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Dziękuje ślicznie jutro kupie pastę ogrodniczą i wysmaruje okorowane miejsca , mam nadzieję ze drzewka przeżyją zimę .
szorto66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sty 2010, o 14:32

Post »

Ja mam podobny problem.Szkodniki to BOBRY.Tną wszystko.Drzewka owocowe i iglaki.
Ogrodziłem drzewa siatką metalową.Jest jeszcze jeden szkodnik-WYDRA.Wybiera ryby ze stawu.
Trzeba całą działkę ogrodzic.Tylko te koszty!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”