Ogród Piotra-
Re: Ogród Piotra-
Witam, a do piwonii to jak wysokie te kije leszczynowe? ( czemu z leszczyny, akurat?) Mam zwykle piękne piwonie, ale wykładają mi się za bardzo 

- Piotr-Sz
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do wysokości- chodzi o to, aby utworzyć pierścień gdzieś w 3/5 wysokości. Wtedy konstrukcja łanie zarasta, a roślina nabiera stabilności. Oczywiście, że to nie muszą być kije leszczynowe:) Po prostu są dla mnie łatwo dostępne i proste co ważne. Ale mogą być dowolne.
Orliki też podpierałam kijami obciętymi z jabłoni...tylko w kształcie litery Y też ładnie trzymają ale niskie byliny.
- Piotr-Sz
- 200p
No ja po różnych testach stwierdziłem, że najlepiej sprawdzają się w miarę proste kije i drut. odpowiednio wcześnie zainstalowane, aby nie zmieniać pokroju rośliny.
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Witaj Piotrze
,
pochodziłam
po Twoim ogrodzie. Będę zaglądac, bo tu się super odpoczywa
.
Przy okazji: wszystkiego dobrego w Nowym Roku tak osobiście i tak ogrodniczo.
Pozdrawiam

pochodziłam

Przy okazji: wszystkiego dobrego w Nowym Roku tak osobiście i tak ogrodniczo.
Pozdrawiam
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Piotr-Sz
- 200p
Dzięki
Tobie również życzę udanego roku. Miło mi, że ogród Ci się podoba:)

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja swoje ostróżki sadzę pod płotami i jak już troszkę podrosną i maja kwiatostany to przywiązuję do płotu tak też robię z piwoniami zwykłymi .Piotr-Sz pisze:Hej. Wiosną, kiedy roślina jest we wczesnej fazie wzrostu otaczam ją kijami leszczynowymi i oplatam kije drutem. Roślina zarasta zazwyczaj ta konstrukcję, a ewentualnie widoczne kije wyglądają naturalnie. Skuteczne i ... tanie. Wcześniej straciłem wiele zdrowia i nerwów oglądając powywracane wysokie byliny, głownie właśnie ostróżki. Ale przydaje się też w przypadku np. przymiotna- oczywiście w mniejszej wersji. Czy np piwonii.
Genia
- Piotr-Sz
- 200p
Hej. Ja coś podobnego praktykuję przy pergoli. Widać na pierwszym zdjęciu. Każdy sposób dobry, byleby nie brzydki i skuteczny:-)
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Oczywiście masz rację , ja mam mały ogród więc wszystkie wysokie roślinki posadziłam pod płotami a niższe które nie potrzebują podwiązywania rosną na rabatach po środku ogrodu .
Tylko niektóre irysy trzeba podwiązać a rosną nie pod płotami .
Genia
Tylko niektóre irysy trzeba podwiązać a rosną nie pod płotami .
Genia
Rozumiem, że ta konstrukcja jest na kilka lat i mam dwa pytania: czy taki cienki drut nie przecina piwonii i czy nie zdarzyło Ci się, że kij z leszczyny wypuścił liście ( ja kiedyś wsadziłam jakieś do zaznaczenia wschodów i mi wypuściły, czyli ukorzeniły się
)

- Piotr-Sz
- 200p
Ta konstrukcja zazwyczaj wytrzymuje 1 sezon. Ale jest niesamowicie tania- poza drutem i czasem bezkosztowa. Kije wysychają i łatwo się w zimie wyłamują. Konstrukcja na zdjęciu to ta, która podtrzymywała ostróżkę ze zdjęcia wcześniej zamieszczonego. Widać na nim 2 kije. Mozna porównać jak ładnie to zarasta.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

A co do podpórek. Ja mam pospawane koło i do tego koła dospawane 4 pręty, które wbija się w ziemię.Ja znajde fotkę, to Ci wkleję.
Super ogród!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.