32.SAŁATKA ZIEMNIACZANA
ziemniaki ugotowane w mundurkach
sos:
czosnek przecisnąć, wrzucić do salaterki
dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny
bulion /2-3 łyżki bulionu z kostki/
2 łyżki musztardy
wszystko wymieszać z powoli wlewaną oliwą/100ml/
do sosu wrzucać:
ogórki kiszone pokrojone w kostkę /2-3/
cebulki szalotki 6 szt- pokrojone w piórka/
natka i koperek- posiekane
Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać, pokroić w cząstki- wrzucić do sosu, delikatnie wymieszać.
Można zrobić dzień wcześniej, a przechować w lodówce przykryte. Wyjąć na godzinę przed podaniem.
Może służyć jako danie samodzielne lub jako dodatek do śledzia lub mięs i ryb z grilla.
33. SAŁATKA NA OSTRO Z CZOSNKIEM
ryż - woreczek/1-2/
ząbki czosnku /3-6/
kukurydza
papryka czerwona- kostka
słoiczek selera konserwowego /po osączeniu pociąć na krótsze piórka/
majonez, śmietana, sól, pieprz- wymieszać i do sałatki
Nadaje się do wędlin i dań z drobiu.