Róże - odmiany jadalne

ODPOWIEDZ
openm
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2010, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jadalne odmiany róży

Post »

Witam,

Z każdej dzikiej róży da się zrobić wino;-) Wszyscy je zachwalają.

Darek.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Suzano róża pomarszczona czy dzika są gatunkami nie odmianami róży.Hodowlą i selekcją róż z przeznaczeniem dla przetwórstwa zajmowało się kilka instytutów m.in.w Polsce(Instytut Badawczy Leśnictwa w Warszawie).Tutaj można trochę poczytać na ten temat osiągnięć ich pracy i nie tylko: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=269
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

Na przetwory z płatków od lat wykorzystywano odmiany róży stulistnej, francuskiej i damasceńskiej, dopiero na początku XX wieku zaczęto je wytwarzać z przywiezionej z Chin róży pomarszczonej.
Na owoce ponoć najlepsza jest róża jabłkowata - (odmania karpatia)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Ciekawe, czy płatki z jakiejś róży mogą zaszkodzić? Chodzi mi o konfitury lub suszone jako dodatek do herbaty.
Waleria
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Ja robię konfitury z takiej nieznanej mi z nazwy róży. Kwitnie 1 raz w czerwcu,ma bardzo pełne kwiaty,prześlicznie pachnie i daje ładną barwę przetworom.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

Nie wiem czy mogą zaszkodzić ale ponoć współczesne odmiany które są mieszańcami z różami chińskimi się nie nadają.
Ma-do twoja róża to chyba któraś z tzw. róż damasceńskich

Ponoć niektóre angielskie są dobre ale ja nigdy takich konfitur nie robiłem ani nawet nie próbowałem :oops: a do pączków ponoć dają marmoladę wieloowocowa tylko z różanym aromatem bo takiej prawdziwej to by się nie opłacało.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

dziękuję Wam wszystkim za informacje, :D nie odzywałam się bo padł mi internet, jeszcze jest w trakcie naprawy.Zaraz wczytam się w linki.
Ma-Do właśnie z takiej róży robię te konfitury i chciałam się dowiedzieć czy jest zaszeregowana jako jadalna lub coś koło tego.
Marmolada jest przepyszna,robię ja z samych płatków, do rogalików czy ciastek jest rewelacyjna i nie wypływa jak inna marmolada.
Tylko chciałam dociec co to za gatunek.Mam jeszcze taką samą ale białą, ona daje marmoladę w kolorze jasno-brązowym, pachnąca.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża jadalna

Post »

Poczytaj cały wątek od pierwszej strony, jest w nim dużo więcej ciekawych rzeczy, bo już o tym kiedyś rozmawialiśmy :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Suzano, ta moja róża ,to stara odmiana NN [damasceńska czy stulistna nie wiem] sadzona głównie dla ozdoby.Ma b.pełne,pachnące kwiaty.Konfitury z jej płatków są wspaniałe.
Przeczytałam gdzieś,że płatki każdej ,pachnącej ,czerwonej róży nadają się na przetwory.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
x-suzana

Post »

Skorzystałam z wiadomości od Was i znalazłam zdjęcia róż, bardzo podobne do moich a nawet powiedziałabym, że takie same jak na tych zdjęciach
Jedna róża - stulistna
Druga róża - mchowa
Awatar użytkownika
asia-6003
200p
200p
Od: 10 maja 2009, o 10:56

Post »

Też marzy mi się konfitura z płatków i nalewka na owocach róży. W tym celu posadziłam dwa dzikie krzaczki znalezione na miedzy. A teraz będę polowac na te róże, które tu wymieniliście. Oj jak dobrze, że jesteście...
x-suzana

Post »

W czerwcu zrobię zdjecia owocujących krzewów. Spróbuję też zrobić sadzonki.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

asia-6003 upolować te róże to spory kłopot, ja kilka lat szukałam, w końcu znalazłam, w zeszłym roku kupiłam sobie trzy różne odmiany:
- rosa centifolia Blanche Moreau
- rosa centifolia Petite de Hollande
- Henry Martin

Firma prowadzi sprzedaż wysyłkową, cena wyszła bardzo atrakcyjnie bo latem zeszłego roku zapłaciłam 14,25 za sztukę, sadzonki licząc bez doniczki miały jakieś 30-40 cm.
Asia
x_r-t

Post »

Ja dwa lata temu kupiłem różę pomarszczoną (rosa rugosa) w Castoramie.

http://www.wiki.lasypolskie.pl/doku.php ... marszczona

Sadzonka ładna, przyjęła się bez problemów. Tej zimy sąsiad odśnieżając soją drogę dojazdową, przerzucał śnieg na moją działkę. Efektem tego jest złamana u samej ziemi róża. Liczę, że odbije od korzenia.
x-suzana

Post »

rolnikt pisze:Ja dwa lata temu kupiłem różę pomarszczoną (rosa rugosa) w Castoramie.

http://www.wiki.lasypolskie.pl/doku.php ... marszczona
Róża pomarszczona ma mniej kwiatów i to są kwiaty pojedyncze a te róże wcześniej wymieniane dają dużo płatków na przetwory.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”