Bardzo mi miło, że moi ulubieńcy Wam się podobają
Witam wszystkich którzy pierwszy raz goszczą w tej części wątku
AnnaL pisze:Dorotko z opóżnieniem ale melduję się w II części. Zachwycam się Twoimi Vandowatymi , są BOSKIE

Botaniczne i hybrydki ślicznie się zaprezetowały

Ascocenda Surat Spot ma fajnie wybarwione kwiaty. I tu mam pytanie jeśli pozwolisz - moja mama ma tę ascocendę ale od ponad 2 lat nie chce jej zakwitnąć , jest duża z mnóstwem korzeni w wazonie. Mogę prosić o małą podpowiedż jak ją doprowadzić do tak wspaniałego widoku jaki zobaczyłam u Ciebie

Będę wdzięczna
Aniu wydaje mi się, że Suratka jest storczykiem bardzo skorym do kwitnienia. Jak do mnie przyszła latem zeszłego roku to po jakiś 2 miesiącach chciała wypuścić pęd, ale niestety jej stan uniemożliwił utrzymanie go. Korzenie miała bardzo słabe, czarne i pokryte nalotem (chyba z kamienia). Teraz też jej system korzeniowy pozostawia wiele do życzenia, a pomimo to postanowiła zakwitnąć.
Jeżeli ascocenda mamy jest zdrowa to powinna niedługo zakwitnąć
Możecie spróbować na jakiś czas przestawić ją w ciemniejsze miejsce, a potem znowu w jasne, może to zmobilizuję ją do odwdzięczenia za opiekę.
Na pocieszenie dodam, że ja też mam jednego zakalca. Na pewno ją pamiętasz - różowa, drobnokwiatowa, dokładnie taka, którą Ty kiedyś miałaś. Miałam z nią wielkie problemy, straciła prawie wszystkie korzenie, ale powolutku zdążyła już je odbudować i w tym roku powinna wypuścić pęd i... nic!
dudus327 pisze:Przepiękny kolorowy parapet
Jeszcze trochę a i u mnie tak będzie wyglądał

i tego Ci życzę
rysia13 pisze:Siedzę i patrzę , a przecież trzeba iść spać, ale jeszcze popatrzę

Cudne są

O Matko

żebym tylko nie była przyczyną Twego niewyspania