Poplon i przedplon pod warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: jaki najlepszy poplon pod warzywniak

Post »

Pelasia pisze:Czy oprócz żyta na ozimy poplon mozna jeszcze coś posiać. ?
Na tej stronie jest tabela roślin nawozowych. Nadają się o tej porze do siewu wszystkie te rośliny określone jako zimotrwałe
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... zy_zielone
Pelasia pisze:I jaki zabieg (co można jeszcze zrobić) razem z ozimym poplonem?
Po wysiewie- żaden. Przed wysiewem gleba winna być przekopana i w zależności od jej rodzaju- odpowiednio nawieziona.

Pozdrawiam
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Czy po posianiu gorczycy a potem jej przekopaniu należy jeszcze przekopać ziemię z obornikiem? Czy może jednak dodawanie obornika po poplonie jest już bezcelowe?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jak już koniecznie chcesz ,to możesz rozrzucić obornik po ścięciu gorczycy i przykopać razem. Czemu nie ? Ale po co ?.
A tak w ogóle, to stosowanie schematów może być zgubne. Najpierw wypadałoby wiedzieć jaka się ma glebę . Np. przy glebie b. kwaśnej / pH poniżej 5,5/ najlepszym jesiennym zabiegiem będzie wapnowanie. A obornik na wiosnę. Inaczej na suchej piaszczystej glebie a inaczej na ciężkiej, gliniastej.

Pozdrawiam
treborx
200p
200p

Post »

Mam glebę ciężką, czarną, pH 6-7
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Skoro tak, to ściąć gorczycę jak podrośnie ok 20 cm, rozsypać superfosfat, przekopać i zostawić bez zagrabiania/ bronowania/ na zimę.

:wit :wit
treborx
200p
200p

Post »

Ok, dziękuję. A jeszcze jedno pytanko bo chyba nie do końca zrozumiałem.
Gorczycę ściąć by nie była większa niż 20cm i tę 20cm gorczycy przekopać, czy ściąć bardzo nisko gdy będzie miała 20cm, to co zetnę na kompost a tylko resztę przekopać?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ściąć kosą lub kosiarką gorczycę jak będzie miała ok 20 cm/chyba, że wcześniej zetnie ją przymrozek/. Zielonej masy nie zbierać lecz po niej rozsypać superfosfat i przyryć. Pozostawić w ostrej skibie na zimę. Na wiosnę dać przedsiewnie saletrę potasową lub saletrę amonową i siarczan potasu. Wymieszać z glebą kultywatorem/ na małej powierzchni takim ręcznym :http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... SuzcZ1UIUN potem zagrabić i można siać i sadzić.
treborx
200p
200p

Post »

ojojoj... dla początkującego ogrodnika takiego jak ja to normalnie jak czarna magia :)
Dziękuję bardzo za wypowiedzi, z każdym postem i z każdą akcją na działce człowiek staje się lepszym ogrodnikiem :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Generalnie należy przyjąć następujące zasady przy stosowaniu poplonów roślinnych jako nawóz, i tak :
- poplonów letnich/. sianych i przykopywanych tego samego roku/ nie nawozić azotem w momencie przykopywania. Przykopana na zimę zielona masa zabierze pozostały po uprawach w glebie azot zapobiegając jego wymyciu przez wody opadowe w okresie jesień- zima- wiosna. Na wiosnę ten zakumulowany azot ulegnie uwolnieniu ze skompostowanej zielonej masy.
- poplony ozime/ siane jesienią a przykopywane wiosną/ przed przekopaniem muszą być nawiezione azotem bo inaczej zabiorą azot z gleby co dla młodych roślin może być fatalne. Przed siewem poplonu ozimego kwaśne gleby należy zwapnować/ wtedy nie wolno dawać nawozów fosforowych/ a jeżeli nie są kwaśne wprowadzić nawóz fosforowy i niedużą dawkę potasu lub niskoazotowy nawóz wieloskładnikowy. Na glebach ilasto- gliniastych potasu pod poplon ozimy można nie dawać. Dać wiosną razem z azotem przy przykopywaniu poplonu ozimego. Przykopując wiosną żyto lepiej zieloną masę przeznaczyć na paszę lub skompostować.

Pozdrawiam

PS Nie zapominać na glebach lekkich i piaszczystych o nawożeniu magnezem. Ważne przy hodowli pomidorów, by uniknąć ostrych niedoborów tego składnika jak to często doswiadczyli forumowicze w tym roku. Jeżeli stosujemy wapnowanie to dolomitem , jeżeli nie wapnujemy- siarczan magnezu.
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy jest jeszcze sens siać w szklarni jako poplon łubin czy jest już na niego za późno?? :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tu masz odpowiedź :
Łubiny 1 IV - 1 VIII piaszczysta do gliniastej 20 2-6 nie

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1lwq/ekoogrodnict ... z1ZYW68g6E
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

;:138 a ja zaszalałem i 4 dni temu wysiałem gorczycę wraz ze zbożem jarym . Wiem że już jest stanowczo za późno ale codziennie wieczorem podlewam go wodą rozcieńczoną z gnojówką i już wczoraj zauważyłem pierwsze kiełki ;:138 Mam tylko nadzieję że cały październik ciepły będzie To może coś urośnie . Trochę się spóźniłem z tym siewem ale gorczycy mam 3 worki 25 kg. a zboże można liczyć w tonach :heja
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
hbinko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 paź 2007, o 10:21

Post »

Miałam ci ja takie materace z gorczycą w środku (co by grzały stare kości) chyba z 10 lat. Wypróżniłam je i posiałam gorczycę jako poplon. Wzeszła i wszystko byłoby ok, gdybym doczytała dokładniej: zamiast ściąć tą 20 - centymetrową gorczycę - przekopałam zakrywając ziemią. Pewno za chwilę zacznie wyrastać dalej, ale co tam, wtedy ją zetnę, żeby tylko nie zakwitła.
mary
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

A u mnie gorczyca maj już 1 cm :heja i zaraz idę ją podlać ;:138 .
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

W bieżącym roku uprawiałam warzywa na ok. 3 arach i tem kawałek mam zorany. W kolejnym roku chcę ograniczyć uprawę do ok. 1,5 ara (za duzo przetworów w piwnicy :wink: ).
Nie chce zapuścic tego nieuprawianego kawałka. Potrzebuję porady: Jakie rosliny posiać aby nie dały rosnąć trawie i dodatkowo wzbogaciły glebę?
Jak sie domyślam, powinnam posiać jakiś poplon wiosną, przyryć i kolejny raz posiać "drugą turę".
Proszę o polecenie mi poplonu, który nada sie na wiosnę i wytłumaczenie jak to praktycznie zrobić aby było jak najlepiej.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”