Osłona sadu

Drzewa owocowe
x_r-t

Re: Osłona sadu

Post »

Przypominam o istotnej sprawie, jaką jest sąsiedztwo drugiego żywiciela. Sadząc osłonę od wiatru, możemy sprowadzić ryzyko zachorowań na choroby grzybowe, rdzę, zgorzel.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A także - zapewnić siedlisko nader cennych owadów drapieżnych, zwalczających szkodniki :D
Jak ktoś ma miejsce, warto posadzić rząd luźnych, nieformowanych a wysokich krzewów. Bez czarny, lilak, trzmielina, kalina (nie ozdobny buldeneż, mszyce!) , jaśminowiec, dereń (jadalny też, dereniówka dobra rzecz ;) ), także jarzębina (tez istnieją jadalne), morwa, w wilgotniejszych siedliskach czeremcha. Leszczyna też, a użyteczna. Natomiast śliwy (ałycza, tarnina), jałowce sabińskie, berberysy itp - niewskazane...
Nie wiem jak świdośliwa - ale są smaczne odmiany ;)
:wit
x-xm-a
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

a ja potrzebuję tylko tych wysokich :( a wychodzą tuje..a ja nie chcę ich :( bo mam właśnie trochę takich krzewów, które wymieniłeś..może by co innego? ale wiatrochron oczywiście
Rossynant

Post »

Żywopłot pleciony z głogu - układany w kratownicę. Rewelacja i nikt takiego nie ma :D
Nie mam czasu teraz pisać instrukcji, ale ...
Prowadzi sie pędy głogu pod kątem 45', przeplatając i wiążąc na łączeniach, dla dobrego układu można wiązać do poziomych witek. Powiedzmy co 30-50 cm. Pędy się po kilku latach zrastają, tworząc trwały płot, kolczasty i chroniący przed bydlęciem (dwunożnym też ;) ), kwitnący ślicznie, solidny a wysoki. U dziadka miał ze 4 metry...

Poszukaj książeczki:
Żywy płot z głogu białego. Przez Jerzego Schenka. We Lwowie 1844
?Dokładna nauka, jak niewielkim kosztem samorodny, przeszło 200 lat trwać mogący płot z głogu białego zasadzić, pielęgnować oraz utrzymywać i tym sposobem ogrody i gospodarstwa wiejskie od znacznych uszkodzeń uchronić, tudzież pozbyć się na zawsze zwłaszcza na wsi niemiłego widoku, który sprawują płoty z suchego chrustu, parkany, a nawet sztakiety znaczne wydatki za sobą pociągające, oraz jak otrzymać głóg biały z nasienia?.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Tyle że ten żywopłot musisz albo- włączyć do ochrony sadu... albo osobno pryskać. Toż to różowate...
Zaraza ogniowa, mączniak prawdziwy, plamistość liści, rdza... a i szkodniki te same.
Dla mnie bez sensu...
Rossynant

Post »

Panowie, bez jaj, nie przesadzajmy.
Owszem, niby tak, dlatego na liście krzewów osłonowych nie wymieniłem, ale...
Głogi w sadzie mi rosną - dla lepszej równowagi biologicznej, właśnie żeby nie trzeba było pryskać :D
x-xm-a

Post »

dzięki ci dobry człowieku :D zwłaszcza, że głogu to trochę u mnie jest (nawet całkiem wieeelkie okazy), tylko nie tam, gdzie bym teraz chciała. Poczytam, pokombinuję
a jałowiec chiński?
Rossynant

Post »

A jałowca chińskiego nie znam osobiście ;)
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

x-xm-a

Post »

o żesz :evil: sądziłam, że nie wszystkie..
Rossynant

Post »

monika pisze:o żesz :evil: sądziłam, że nie wszystkie..
Żywotnik zachodni (Thuja occidentalis L.) nie jest żywicielem rdzy.
Jałowiec sabiński (Juniperus sabina L.) zaś jak najbardziej.
U mnie rośnie o metr od grusz - owszem, na Klapsie jest rdza... no i co? Nie jest przez to mniej smaczna :wink:
A na innych nie ma 8-)
x-xm-a

Post »

Rossynant, ale ja ma wybór :D mogę mieć z rdzą ale nie muszę
Myślałam o jałowcu chińskim 'Obelisk', ale jak nie to nie..
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nieee... :D tyle że przy bardzo silnym porażeniu skutkującym opadnięciem liści dwa miesiące przed końcem wegetacji na skutek powtarzającej się infekcji i osłabienia drzewa z powodu redukcji powierzchni asymilacyjnej możesz sobie nie pojeść...
A moj post dotyczył jałowca chińskiego, nie tui przecież. Na którym to rdzę osobiście widziałem i wycinałem. Również występuje na x media
Rossynant

Post »

Nie, jak któryś ma mieć rdzę, to po co ten kłopot?
Poza tym robić żywopłot z bliżej niesprawdzonych egzotów to ryzyko. Ojciec miał śliczny klombik różnych jałowców i cyprysików ozdobnych, aż do ciężkiej zimy - chyba połowa zmarzła, nawet jeśli częściowo to i tak kompozycję diabli wzięli :?
Najzwyklejsza tuja, świerk, modrzew, głóg albo krzewy nasze rodzime. Wiadomo że przeżyją bez biegania za nimi z zabiegami. Chyba że ktoś biega dla zdrowia :lol:
x-xm-a

Post »

no dobra, będę cytować
http://www.drzewakrzewy.pl/ciekawe_arty ... oby-roslin

..patogeny które atakują zarówno drzewa i krzewy ozdobne jak i sadownicze..
pochodzenia bakteryjnego.
zaraza ogniowa-jabłoń, grusza, aronia, pigwa/głóg, jarząb, irga, ognik, pigwowiec, świdośliwka, pięciornik, róża.
rak bakteryjny drzew owocowych-wiśnia, czereśnia, brzoskwinia, morela/lilak, forsycja

Choroby grzybowe
Rdza wejmutkowo-poprzeczkowa-porzeczka czarna/sosna wejmutka, limba, rdza gruszy-jałowiec/ grusza, rdza śliwy-zawilec żółty/śliwa, rdza jarzębu-jałowiec/jarząb,
Grzyby powodujące powstawanie na różnych drzewach i krzewach objawów takich jak zgorzele, zrakowacenia i zamieranie pędów na jabłoni, gruszy/jesionie, brzozie, buku, wiązie, dębie, topoli, świerku, sośnie, jałowcu.
Srebrzystość liści drzewa owocowe/ buki, dęby, klony, lilaki, lipy i topole
Opieńkowa zgnilizna korzeni podatne są żywotniki, jałowce, cyprysiki, świerki, sosny, jodły, brzozy, buki, dęby i różaneczniki.
Wybieram opieńkową zgniliznę - za parawan będzie robić żywotnik :( (na razie)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”