Papryka Rokita
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka Rokita
Ja też szukałem czegoś lekko pikantnego. Z opisu wydawała się super a okazało się że nic a nic nie jest ostra czy pikantna. Jak dla mnie z pikanterii po prostu nie jest słodka, jest trochę nijaka. Mam ją co prawda pierwszy raz ale raczej ostatni.
Jadłem zielone, czerwone, małe i duże z 10 krzaków żadna mnie nie zaskoczyła.
Jadłem zielone, czerwone, małe i duże z 10 krzaków żadna mnie nie zaskoczyła.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Z większych spróbuj anaheim, pasilla bayo, cyklon, big jim. Dwie ostatnie oprócz pikanterii posiadają również dobry smak papryki słodkiej. Z mniejszych lekko pikantnych polecam ciliega picante, del piquillo, hungarian black.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- tenebri
- 50p
- Od: 11 cze 2016, o 21:52
Pierwsza papryczka zjedzona i tak jak wcześniej było pisane nie czuć tu żadnej ostrości. Średnio soczysta taka właśnie nijaka.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już zrobiłem swoją rokitę marynowaną w zalewie octowej. Wyszły 3 słoiki. Gdyby nie ten grad miesiąc temu to było by więcej.
Mam tę moc - Sylwek
- tenebri
- 50p
Coraz więcej papryczek robi się czerwonych.... Chyba też zrobię je w marynacie octowej, ale to jeszcze trochę.
- pekaesik
- 50p
- Od: 12 kwie 2019, o 13:24
Ja cały czas czekam na mój jedyny strąk z jedynego krzaka papryki Rokita. Dopiero zaczyna się czerwienić. Mam nadzieje, że dojrzeje i jeśli będzie dobra, to zbiore nasiona.
- pekaesik
- 50p
No i mój jedyny strąk dojrzał. Ma zero ostrości, nawet z nasionami. W przyszłym roku nie będę miał tej odmiany.
- tenebri
- 50p
Dziś zerwałem wszystkie papryki, wykopałem krzaczki na ten rok koniec z Rokitą. Krojąc ja w domu nieźle mnie zaskoczyła. Ta papryka jest ostra!!!:) Nie wiem może ona po prostu musi porządnie dojrzeć aby nabrać ostrości. Wcześniej jak ja zrywałem też była niby czerwona ale zero ostrości, może musi na maxa wisieć na krzaczku. W przyszłym roku z pewnością ja powtórzę bo jest plenna i jak się okazało ostra.
- pekaesik
- 50p
Może faktycznie za wcześnie ją zebrałem, przez co nie zdążyła nabrać "ostrości". Chyba jednak spróbuje ponowie w przyszłym sezonie.
Witam wszystkich.
Odświeżę wątek w tym sezonie ;)
Czy moglibyście podzielić się ze mną swoim doświadczeniem czy ten gatunek papryki wymaga przycinania lub obrywania zalążków? Znalazłem sprzeczne informacje na ten temat począwszy od takich ogólnopaprykowych (wymagane cięcie, prowadzenie, obrywanie zbyt dużej ilości zawiązujących się owoców) do takich, że Rokita należy do papryk ostrych, których nie należy ruszać bo one same o siebie dbają.
Jak dbaliście o swoje Rokitki?
Póki co tylko podlewam, walczę z mszycami i cieszę oczy z nowych owocków ;)
Pozdrawiam!
Odświeżę wątek w tym sezonie ;)
Czy moglibyście podzielić się ze mną swoim doświadczeniem czy ten gatunek papryki wymaga przycinania lub obrywania zalążków? Znalazłem sprzeczne informacje na ten temat począwszy od takich ogólnopaprykowych (wymagane cięcie, prowadzenie, obrywanie zbyt dużej ilości zawiązujących się owoców) do takich, że Rokita należy do papryk ostrych, których nie należy ruszać bo one same o siebie dbają.
Jak dbaliście o swoje Rokitki?
Póki co tylko podlewam, walczę z mszycami i cieszę oczy z nowych owocków ;)
Pozdrawiam!