Cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
Re: Różne sposoby uprawy cebuli
Pozwólcie,że dopytam się jeszcze o siew cebuli,Z tego co tu napisaliście rozumiem,że jeżeli nasiona cebuli posieję dosyć rzadko,to powinny urosnąć mi cebule dosyć spore,nadające się do spożycia,no i jeśli taką cebulę posadzę na następny rok,powinnam zebrać z niej nasiona,i pominę w ten sposób "fazę" dymki,która dla mnie jako drobnego działkowca ma znaczenie tylko jeśli kupuję ją gotową w sklepie,ale jeśli kupuję nasiona jakiejś odmiany,to chciałabym skrócić czas oczekiwania na cebulę o rok,czyli o okres wyhodowania dymki.Tylko nie wiem czy tak można robić bez szkody dla nasion.Nadmienię jeszcze,że parę razy siałam już cebulę,ale ani razu mi jeszcze nie wzeszła,więc chyba coś źle robiłam podczas siewu.Może za późno siałam,może za mało podlewałam.Spróbuję jeszcze raz, podpierając się waszym doświadczeniem,może w końcu i mnie się uda.
Ulka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ugot uprawa cebuli z siewu to najprostszy i najtańszy sposób uprawy. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych sprawach. Nasiona cebuli kiełkują już w temperaturze 3-6 stopni C(choć optymalna wynosi ok. 20) i stosunkowo dobrze znoszą krótkotrwałe przymrozki ale wczesne wysiewy marcowe są ryzykowne gdyż przy nawrocie chłodów nasiona mogą być masowo porażane przez choroby grzybowe. Przeważnie wysiewa się je na początku kwietnia. Opóźnienia siewów powodują gorsze wschody a cebule są drobniejsze. Nasiona stosunkowo szybko tracą zdolność kiełkowania i dlatego warto wysiewać świeże nasiona. Nasiona nie powinny być wysiewane zbyt głęboko:0,5-1cm gleby cięższe i maksymalnie do 2cm gleby lżejsze. Nasiona cebuli kiełkują ok.18-21 dni i dlatego warto wysiać z nimi nasiona sałaty lub rzodkiewki do wyznaczenia rzędów. Po wysiewach lekko ugniatamy glebę ale tylko w rzędach. Nie powinno się ugniatać całego zagonu gdyż wzmaga to zaskorupianie i wysuszanie gleby. Gleba powinna być przekopana jesienią. Cebula do wykiełkowania potrzebuje gleby uleżałej a wiosenne przekopanie dodatkowo zwiększa ryzyko zbyt głębokiego siewu. Jak nie wychodzi z siewu to proponuję uprawę z rozsady.
przmek1136 siałam w kwietniu i dodawałam trochę sałaty,ale przyczyną fiaska było widać wiosenne kopanie ogrodu.No cóż,teraz to i tak musztarda po obiedzie,bo kopanie też zostawiłam na wiosnę.Ale z tego co mi napisałeś rozumiem,że mogę nasionka wysiać do skrzynek i przepikować później do ogrodu?I mogę to zrobić z szalotką i np.cebulą Wolską?Wysiać mam tak jak pora,czy raczej każde ziarenko do innej takiej naleńkiej doniczki?
Ulka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można wysiewać od połowy lutego do połowy marca w skrzynkach, inspektach lub do wielodoniczek. Po ok. 2 miesiącach (50-60 dni) nadaje się do sadzenia. Możesz wysiać tak jak pora ale odmiany o dużych cebulach chyba jednak lepiej wysiewać do doniczek.
wielkie dzięki,
jutro już luty,więc podejmę próbę wysiania cebuli do skrzynek a o efektach będę powiadamiała

Ulka
Patrz na datę pakowania, a nie na termin ważności. Jeśli nasiona były pakowane w zeszłym roku IX-XII, to powinno dobrze wschodzić. Ja w zeszłym roku kupiłem nasiona cebuli z terminem wysiewu do tego roku. Z całej torebki wzeszło mi tylko kilka nasion.
wodnik
Witam.Chciałgym w tym roku uprawiać cebulę z rozsady,wiem że dobrą rozsadę w warunkach domowych ,na parapecie jest bardzo trudno wychodować ,dlatego proszę o jakieś wskazówki ,morze ktoś ma doświadczenie to chętnie skorzystam.Co do podrabiania nasion to przekonałem się na własnej skórze ,kupiłem parę lat temu szczypiorek sałatkowy o nazwie Sprint w orginalnym opakowaniu U.S.A które miałem na dwa lata szczypiorek był super ,w następnych latach kupowałem tą samą odmianę w krajowym opakowaniu,ale moim zdaniem to już nie to samo.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozsadę cebuli najłatwiej zrobić w tunelu lub inspekcie , wysiew w końcu marca .
Ja sieje razem z rozsadą kapusty , parapetowe siewki najczęściej są "powybiegane".
Ja sieje razem z rozsadą kapusty , parapetowe siewki najczęściej są "powybiegane".
Moje wysiłki z wysianiem nasion cebuli niestety nie powiodły się.Wprawdzie cebula wzeszła,ale bardzo rzadko i teraz zastanawiam się co z tym zrobić,czy między nią coś posadzić,czy całe rządki zlikwidować i wysiać coś na nowo.Dymka piękna,sianie gorzej niż marne.Do tego sprawę pogarszają ciągłe deszcze.
Ulka
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak wzeszła rzadko to będzie duża, będzie się nadawać do jedzenia a które będą małe to będziesz miał dymkę na przyszły rok.Masz wszystko dobrze, niepotrzebnie chcesz to likwidować 

- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
Cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
co będzie lepsze
mi zależy aby była wcześnie i żebym mógł ją wyrywać z grządki do przymrozków (jeśli jest to możliwe)
PS:mogę mieć trzy odmiany np:
-wczesna
-średniowczesna
-pożna
pozdrawiam

PS:mogę mieć trzy odmiany np:
-wczesna
-średniowczesna
-pożna
pozdrawiam

Re: cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
Niestety, są to oczekiwania sprzeczne.
Jeżeli wsadzisz dymkę na pewno cebula będzie wcześniej do zbioru niż jesienne przymrozki. Jeżeli wsiejesz cebule/ nie w każdym rejonie Polski i nie na każdej glebie można uprawiać cebulę z siewu/to do ewentualnej konsumpcji będziesz musiał poczekać do lata. By spełnić swoje oczekiwania musisz jednocześnie :
- wysadzić dymkę i to dwu kalibrową/ małą i dużą/ i z niej będziesz mógł wyrywać cebulę i w całości konsumować
- wysiać lub wysadzić z rozsady i ta cebulę możesz konsumować aż do przymrozków i jeszcze dłużej.
Pozdrawiam
Jeżeli wsadzisz dymkę na pewno cebula będzie wcześniej do zbioru niż jesienne przymrozki. Jeżeli wsiejesz cebule/ nie w każdym rejonie Polski i nie na każdej glebie można uprawiać cebulę z siewu/to do ewentualnej konsumpcji będziesz musiał poczekać do lata. By spełnić swoje oczekiwania musisz jednocześnie :
- wysadzić dymkę i to dwu kalibrową/ małą i dużą/ i z niej będziesz mógł wyrywać cebulę i w całości konsumować
- wysiać lub wysadzić z rozsady i ta cebulę możesz konsumować aż do przymrozków i jeszcze dłużej.
Pozdrawiam
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
Re: cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
a dzięki za odpowiedź
rzeczywiście jest tu sens!

rzeczywiście jest tu sens!