Ziemiórki jakie preparaty stosować

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nomolt na ziemiórki

Post »

ixeska pisze:Pojawiły się u mnie ziemiórki ... :evil: :evil: :evil:
Gdzie mogłabym kupić nomolt? Pytałam w Obi, ale mówiła kobitka, że jest już wycofany...
Czy to prawda?
A może jest jakiś inny sprawdzony sposób??
Też miałem problem w tamtym roku z ziemioródkami i czytałem ,że niema lepszego na nie preparatu niż Nomolt.Niestety myślałem,że go wycofali tak jak i Ty.

Po pierwsze nie licz na zakupy w Obi bo to jeden z najgorzej doposażonych marketów,lepiej już pytać w Liroju bo mają największy asortyment.Druga sprawa mamy takie czasy,że wpisuję nomolt i na pierwszej stronie wyszukiwarki mi go znajduje w sklepie,zwykłą przesyłką nie kosztuje majątek więc można poświęcić z 5zł na list polecony i kupić online.Po trzecie,widzę,że agrecol to konfekcjonuje,więc wejdź na ich stronę i zobacz na mapie najbliższego dystrybutora.Jeśli nie masz pewności gdzie dostać można zadzwonić do nich aby podali kontakt do regionalnego przedstawiciela,on będzie wiedział jaką ma siatkę sprzedaży w twoim regionie.Nie będę się więcej rozpisywał bo mam ten komfort,że mój kolega pracuje w hurtowni ogrodniczej i takie pierdoły mam po groszach albo z gratisów za free.
Co do latających meszek,much i innych owadów to polecam płytkę na owady.I tu masz do wyboru albo :Bros albo Globol(lepsza).Koszt chyba koło 14złotych,skutecznie działą ok.3m-cy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
LEGENDS NEVER DIE
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ixeska na ziemiórki możesz równie dobrze zastosować Actellic 500 EC, dawka 1 ml na 0,5 l wody. :wink:
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

vinetou80 faktycznie nomolt wystarczy wystarczy wrzucić do sieci i jest pełno ale jak się wchodzi na poszczególne strony to brak w ofercie, produkt wycofany itd. a niestety nie każdy ma przyjaciela z hurtownią :(

NOMOLT 150 SC
Termin ważności zezwolenia: 2011.12.11
Termin dopuszczenia środka do unieszkodliwiania, składowania i stosowania: 2012.06.11
Adam
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p
Od: 18 lut 2013, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wlasnie wyczytamam z jakiegos innego forum take o to sposoby domowe , co o nich sadzicie? Szczegolnie ciekawi mnie ptk. 3

".....jeśli juz mam ziemiorki to zwalczam je skutecznym, domowym sposobem.
1 - Rozkruszam 1-2 papierosy/nie mentolowe!/ do pojemniczka i zalewam wrzatkiem ok.1l/moze troche mniej,tak zeby zrobil sie dosc "ciemny" wywar/.Przykrywam i po wystygnieciu-podlewam tym roslinki..tak raz-dwa razy w tygodniu.Trzeba pamietac,ze nawet jak po kuracji nie bedzie widac szkodnikow-to z ich jajek pozostawionych w ziemi-wylegna sie nowe.Dlatego trzeba kuracje powtorzyc.Wystarczy pozniej raz w tygodniu - profilaktycznie podlac.
Trzeba jednak uwazac..tyton to autentyczna trucizna..wiec moze zaszkodzic ziolom uprawianym w doniczkach oraz - nie przesadzac ze zbyt czestym podlewaniem wywarem -roslinek.

2 - Dobrze tez dziala na wszelkie robale / proponuje do ziol ,ktore uprawiamy w doniczkach/ -woda czosnkowa..
2-3 zabki czosnku -rozkruszamy w 1 litrze letniej wody.Po jakiejs godzinie-mozna tym podlewac lub spryskac roslinki/np.jeśli sa mszyce,roztocza itp../.

3 - Zeby w naszych doniczkach nie zagniezdzaly sie tego rodzaju pasozyty - dobrze jest przed zasadzeniem roslinki ,nasypac na dno doniczki, ziemie zmieszana z kilkoma lyzeczkami /2-3/
...zmielonej,prawdziwej kawy.
Jakims dziwnym sposobem-robale jej nie znosza... "

Napiszcie prosze co sadzicie o tej kawie?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

kaskasz moim zdaniem przypadek i żadna z metod nie dość skuteczna. :wink:
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

Potwierdzam podlewałam ziemię mydłem ogrodniczym czosnkowym - brak rezultatu. A tytoń - zapach przerażający smród w całym domu może palaczy to nie przeraża ale mi to śmierdziało i śmierdziało dobrze że to lato było można było wietrzyć a ziemiórki jak się później okazało i tak zostały.
Czosnek w doniczkach urósł -ziemiórki były dalej.

Kawa wzmocni roślinki ale mi na w doniczkach pojawiła się pleśń a ziemiórki były dalej

Skuteczna jest tylko chemia!!!
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p

Post »

szkoda,bo mialam nadzieje ze istnieje jakas metoda domowa na te paskudy ;:218
W takim razie czy ktos moze doradzic jakis preparat ktory nie szkodzi?-chodzi mi o to ze w domku sa malutkie dzieci.
I chyba problemem jest tez to ze mieszkam w uk,a tu niby nikt nic nie wie i nie moze w skepach doradzic.
Nie wierze w to ze tu nikt nigdy nie mial problemu z ziemiorkami ;:306
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Ziemiórki - moje "ulubione" robaczki doniczkowe. Praktycznie co roku mam z nimi problemy, a ile mi rozsady powypadało dzięki nim... Znam na nie 2 sposoby:

- mniej podlewać - przezroczyste larwy ziemiórek potrzebują wilgoci w glebie. U mnie ta metoda nie działa ze względu na moją nadgorliwość...
- żółte tablice lepowe lub... pojemniczek z żółtą cieczą - zostawiwszy kiedyś zieloną herbatę na parapecie uzyskałem "pyszny" napój proteinowy... W tym roku spróbuję wody z żółtą farbką, może te paskudy bardziej lubią pływać niż niszczyć rośliny.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Z przykrością stwierdzam, że przez 10 dni rozkładania kartofli, czosnku i podlewania różnorakimi miksturami nie osiągnęłam żadnych efektów w zwalczaniu uprzykrzonych ziemiórek ;:223 . W czwartek machnęłam ręką na ekologię i popsikałam roślinki muchozolem. Jak ręką odjął, nie ma much :heja . Czekam teraz jak larwy się przepoczwarzą i znów Muchozol będzie potrzebny ;:134 .
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p

Post »

whitedame - jakiego muchozolu uzylas,jeśli mozna wiedziec?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muchozol w aerozolu Organika-Azot z Jaworzna. Czarna butelka z czerwoną nakrętką. Wczoraj znowu widziałam 2 muszki i znowu je poczęstowałam. ;:130
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

whitedame pisze:Muchozol w aerozolu Organika-Azot z Jaworzna. Czarna butelka z czerwoną nakrętką. Wczoraj znowu widziałam 2 muszki i znowu je poczęstowałam. ;:130
Taaa...truj muszki i się muchozolem.
Ja inteligentnym polecę to: http://www.globol.pl/produkt,53,pl.htm
Jedynie o dziwo pająków nie zabija:)
LEGENDS NEVER DIE
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ją przed sobą (tzn. płytkę Global )faktycznie vinetou80 samo zdrowie. W składzie: Dichlorfos 48/100gr + żywica epoksydowa. Oznaczenia: produkt szkodliwy i produkt niebezpieczny dla środowiska.
Powiem ci jeszcze coś kiedyś w sklepie spożywczym, w którym pracowałam właściciel zapłacił mandat Sanepidowi za używanie tej płytki.
Włącz wyobraźnię Muchozol działa kilka sekund potem np. 2 godziny na całkowite odparowanie a tu masz kontakt z trucizną przez 4 miesiące.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

kaskasz pisze:szkoda,bo mialam nadzieje ze istnieje jakas metoda domowa na te paskudy ;:218
W takim razie czy ktos moze doradzic jakis preparat ktory nie szkodzi?-chodzi mi o to ze w domku sa malutkie dzieci.
I chyba problemem jest tez to ze mieszkam w uk,a tu niby nikt nic nie wie i nie moze w skepach doradzic.
Nie wierze w to ze tu nikt nigdy nie mial problemu z ziemiorkami ;:306
Odpowiem tak... Mając małe dzieci i cztery koty, chemia odpadała, jeśli chodzi o domowe... I ziemniak działa !!! Tylko trzeba go konsekwentnie stosować... Jakiś miesiąc trwa wyleczenie z larw ziemiórek, ale działa... Stosowałam to w Fiołkach (Sępolie) i działa... Czas jest długi , ale i efekt też jest... Nawet jak kot zje, czy podgryzie liścia, nic mu nie jest... Przy chemii, tej pewności nie ma... A przy dzieciach, też jest problem... Moje skutecznie wkładały ziemniaki w doniczki i zabawy przy tym miały co nie miara... A skuteczność jest... Jestem tego pewna, bo testowałam....
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorosłe owady nie są niebezpieczne dla roślin... Problem stanowią larwy. Normalnie nie jedzą one roślin ale gdy ziemia przeschnie od razu wgryzają się w soczyste korzonki. Dla starszych roślin larwy nie stanowią dużego zagrożenia. Niestety dla młodych roślin, siewek ziemiórki stanowią poważne zagrożenie...Teraz wiosną,gdy rozpoczynamy wysiewy ,ziemiórki są strasznym zagrożeniem dla delikatnych korzonków siewek.
To jest właśnie mój problem 25 doniczek z młodziutkimi siewkami. I dlatego nie mogłam dłużej czekać na efekty rozkładania ziemniaków, czosnku i innych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”