Mam ten świerk. Wiek 23 lata ,wysokość prawie 5 m, szerokość prawie 3 m. Ładny, gęsty, teraz przyrost na wysokość ledwie 5 cm rocznie.Ave pisze:a może świerk serbski ? np. Picea omorika 'Nana' - piszą że urośnie do 4m ...
Pozdrawiam ! Bolek
Mam ten świerk. Wiek 23 lata ,wysokość prawie 5 m, szerokość prawie 3 m. Ładny, gęsty, teraz przyrost na wysokość ledwie 5 cm rocznie.Ave pisze:a może świerk serbski ? np. Picea omorika 'Nana' - piszą że urośnie do 4m ...
Bluszcz się uda pod warunkiem że będzie to najbardziej zwyczajny Hedera Helix, mam okaz 20 letni kwitnący.Odmiany bardziej ozdobne po kilku latach w surowe zimy wymarzały. Posadzony przy tym jałowiec będzie kompletnie goły od strony bluszczu. Rozumiem że Hedera ma być czasowo, do wyrośnięcia jałowców. Jednak w pasku 50 cm nie uda się tego pomysłu zrealizować. Efekt osłony chcesz mieć szybko a jednocześnie spokój na lata. Jedyne rozsądne rozwiązanie jakie mi się nasuwa to kratka z fasolą ozdobną i cisy jako rozwiązanie na lata.Artur89 pisze:Wpadłem na inne, alternatywne rozwiązanie. Drewniana krata ogrodowa z pnącym się po niej bluszczem pospolitym (jakaś skompresowana odmiana). Koszty ok. 1500zł za 12 segmentów. Sama konstrukcja nie zajmuje wiele miejsca, bluszcz ma zimozielone liście, szybko przyrasta![]()
Opcjonalnie chemia 2? razy w sezonie i sadzę jałowce (J. communis 'Mayer'). Systemiczne sam też stosuje we własnym zakresie
Sadząc żywoplot na kilkadziesiąt lat nie licz kosztów. Im staranniej to zrobisz tzn. drożej tym taniej wychodzi licząc po latach. Na opryski zwalczające miseczniki wystarczą dwa środki układowe.Cis ma wspaniałą zdolność do odbudowy nawet z grubych gałęzi. Przesadzałem cisy ok. 15 letnie, przyjęcia 100 %. Wzrost na nowej glebie lepszy jak na starej. Czerwone owoce odmiany wymienionej w poprzednim poście są wspaniałą ozdobą i pokarmem zimowym dla drozdowatych. Trzeba tylko sprawdzić czy w pobliżu są choćby dwa krzewy męskie, jeśli nie ma to wsadzić. W. Twoim przypadku ze względu na ważność nasadzeń po posadzenie podlej środkiem na fytoftorozę.kropka77 pisze:Mając cisy musisz też niestety dbać o systematyczność oprysków- kochają je miseczniki.
Ale warto, bo zadbany żywopłot z Hicksii jest naprawdę piękny.