forumowicz napisał po jakim czasie NPK roślina pobierze przez liście. Ja moim też zrobiłam daszek i już zasiliłam nawozem fosforowym.
A ta dziura w liściu to może być uszkodzenie mechaniczne lub głodny robal

Tak zrobię, dziękuję. A, i nie o dziurę mi chodziło, tylko o te brązowe plamkipilosula pisze:annika, te plamy to też z powodu zimna, u mnie jest identycznie. Jeśli masz daszek i nie pada na pomidory możesz zasilić je dolistnie, najlepiej nawozem z większą ilością fosforu.
forumowicz napisał po jakim czasie NPK roślina pobierze przez liście. Ja moim też zrobiłam daszek i już zasiliłam nawozem fosforowym.
A ta dziura w liściu to może być uszkodzenie mechaniczne lub głodny robalAle może wypowie się ktoś bardziej kompetentny
DziękujęComcia pisze:Annika - konstrukcja genialna w swej prostocie, szkoda jednak że pomidorki jednak podmarzły.
Mimo wszystko sam pomysł wart zapamiętania i powielania.
Ja nie mogłam znaleźć nawozu typowo fosforowego ale kupiłam w Tesco nawóz do kwiatów na obfite kwitnienie, ma 51 % fosforu.
Jeśli to jest Florovit uniwersalny i chcesz nim dostarczyć fosfor, to daremny trudannika pisze:Zrobię ten oprysk florovitem, bo tylko taki posiadam.
Widzisz tu fosfor, bo ja nie.Florovit zawiera zestaw makroskładników pokarmowych oraz mikroelementów w postaci schelatowanej.
Azot (N) ? 3,0% (postać amidowa ? 2,3%; postać azotanowa ? 0,7%); potas (K) ? 2,0%; miedź (Cu) ? 70 mg/l;
żelazo (Fe) ? 400 mg/l; mangan (Mn) ? 170 mg/l; molibden (Mo) ? 20 mg/l; cynk (Zn) ? 150 mg/l oraz wapń
(Ca), magnez (Mg), siarka (S), a także substancje błonkotwórcze. pH roztworu 3,3-4,3
Popatrz na mapę radarową chmurostatnia szansa pisze:Skąd masz te wiadomości o przymrozkach? O jakich "dzielnicach" piszesz?forumowicz pisze:Tej nocy zanosi się na przymrozki w pasie dzielnic południowych. Najprawdopodobniej tu ,tym razem, noc będzie bez zachmurzenia...
forumowicz pisze:Jeśli to jest Florovit uniwersalny i chcesz nim dostarczyć fosfor, to daremny trudannika pisze:Zrobię ten oprysk florovitem, bo tylko taki posiadam.
Widzisz tu fosfor, bo ja nie.Florovit zawiera zestaw makroskładników pokarmowych oraz mikroelementów w postaci schelatowanej.
Azot (N) ? 3,0% (postać amidowa ? 2,3%; postać azotanowa ? 0,7%); potas (K) ? 2,0%; miedź (Cu) ? 70 mg/l;
żelazo (Fe) ? 400 mg/l; mangan (Mn) ? 170 mg/l; molibden (Mo) ? 20 mg/l; cynk (Zn) ? 150 mg/l oraz wapń
(Ca), magnez (Mg), siarka (S), a także substancje błonkotwórcze. pH roztworu 3,3-4,3
Są wynędzniałe bo są zbyt długo w tych kubeczkach i są przed wszystkim głodne.AmeliaL pisze:Staram się teraz wyczytać co ważniejsze rzeczy,ale wygląd owych pomidorków nie daje mi spokoju.Jakieś takie wynędzniałe,z plamami,wątłe.No i teraz nie wiem:czegoś im brakuje,mają za dużo czy to jakieś choróbsko??