Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Pędzik(?) na ciętej róży
witam wszystkich:) nie udało mi się znaleźć podobnego wątku więc muszę stworzyć nowy. Przyznam, że absolutnie nie znam się na różach i dlatego mam pytanie: na ciętej róży znalazłam wyrastający z łodygi jakby pędzik. Przepraszam za marną jakość zdjęć, (musiałam robić komórką)

czy da się jakoś przenieść ten pędzik (jeżeli to w ogóle jest pędzik) do doniczki i coś z niego wyhodować? a jeśli tak to jak to zrobić?
pozdrawiam,
Basia

czy da się jakoś przenieść ten pędzik (jeżeli to w ogóle jest pędzik) do doniczki i coś z niego wyhodować? a jeśli tak to jak to zrobić?
pozdrawiam,
Basia
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyłącznie z tego małego raczej nie.
Można próbować ukorzeniać, ale kawałek "starego" pędu.
Nigdy tego nie robiłam, ale niektórym się udaje w ten sposób wyhodować sadzonkę
Kawałek pędu do ukorzeniacza, a potem do doniczki.
A na to coś nałożyć np. słoik albo plastikową butelkę (żeby zrobić taką mini-szklarenkę).
Można próbować ukorzeniać, ale kawałek "starego" pędu.
Nigdy tego nie robiłam, ale niektórym się udaje w ten sposób wyhodować sadzonkę

Kawałek pędu do ukorzeniacza, a potem do doniczki.
A na to coś nałożyć np. słoik albo plastikową butelkę (żeby zrobić taką mini-szklarenkę).
-
- 500p
-
- 500p
Ukorzenianie róż
Zauważyłam u mojej szlachetnej róży piękną dziczkę, którą będę musiała usunąć. Przydałaby mi się bardzo w ogrodzie rosa multiflora, która według mojej wiedzy wykorzystywana jest jako podkładka do szczepień. Czy mogłabym jakoś ukorzenić tę oderwaną dziczkę? Jak?
Pięknie się kłaniam. Ema.
Pięknie się kłaniam. Ema.
Ukorzenianie róż
czy róże ukorzenione na własnym gruncie można sadzić w wełnie mineralnej?
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma aż tak dużej różnicy pomiędzy różą ukorzenioną na własnym korzeniu a cudzym.
Jeśli u Ciebie róża na cudzym korzeniu rosnie na wełnie mineralnej, to róża na własnym
też będzie rosnąć.
Trochę informacji o wełnie mineralnej: http://pl.wikipedia.org/wiki/We%C5%82na_mineralna
Jeśli u Ciebie róża na cudzym korzeniu rosnie na wełnie mineralnej, to róża na własnym
też będzie rosnąć.
Trochę informacji o wełnie mineralnej: http://pl.wikipedia.org/wiki/We%C5%82na_mineralna
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki