tysonka Sprawdź owoce :d jak będą smaczne i pachnące można zbierać ;)) Mi to żadnej odmiany nie przypomina, ale odmian jest tyle że ciężko b było wszystko zapamiętać. A się dopiero z ostrościami oswajam ;)) Mi to wygląda na jakieś rozszczepienie genów albo jakąś krzyżówkę ? Może nasionko było nie bardzo.. ?
Ja w tym roku też tak miałam.. miało być Jalapeno Orange a wyszło jakiś podłużny prostokąt z "żebrami" w dodatku z cienką skórką i gorzki ;P Oba krzaki poszły w kosz. Trudno.. takie życie ;)) Jeżeli masz lub miałaś krzaki spełniające kryteria odmiany to ten może odpuścić na jedzenie albo przetworzenie ;))
O.. tutaj jest podobna
http://www.refiningfirechiles.com/edevi ... llery.html Ecuadorian -'s Breath

Znaliście coś takiego?
Ale z takim pozpoznawaniem to też nie wiadomo

Z ostrego forum w naszym języku znalazłam tylko informacje że jest uzyskana z Bhut Jolokii - czyli mocno ostra

owoc o długości 5-7 cm, w kolor od zielonej do czerwonej, czasem pomarańczowa, krzak wysoki bo do 100cm, określona jest jako "95 dniowa" ;) Można poszukać jej korzeni w rodzinie papryk "chinense"
Skosztuj to będziesz wiedzieć, ale miej w pogotowiu szklankę mleka lub jogurtu ;) Albo coś na ostro - jakaś wódeczka?