Fiołki afrykańskie - moja przygoda
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda
Śliczne sadzonki a odmiany w ukorzenianiu to cudeńka. Do niektórych nie mam szczęścia, próbowałam kilka razy i padały. Może jak Tobie wykluje się więcej sadzonek to się wymienimy ?
Pozdrawiam Ela
-
- 100p
- Od: 24 lut 2014, o 17:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale masz piękną kolekcję sadzonek
Uwielbiam fiołki

Uwielbiam fiołki

To już przemysł nie hobby a tak poważnie -jak to się rozrośnie
ale będzie widok 

- Izolek
- 200p
- Od: 26 lut 2014, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne fiołki wrzuca fotki jak zakwitną 

Pozdrawiam
Mój wątek,moje kwiatki
Mój wątek,moje kwiatki
- Krychna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2010, o 19:27

Brawo

-
- 500p
- Od: 18 wrz 2013, o 12:41
Ilonko piękna plantacja!
tylko pozazdrościć takich okazów
mi na kilka miesięcy ustąpiła fiołkoza
, ale wiosną znów zaczynam marzyć o kolejnych roślinkach
a myślałam, że na dobre przerzuciłam się na skrętniki ...
POWODZENIA z tymi roślinkami

tylko pozazdrościć takich okazów

mi na kilka miesięcy ustąpiła fiołkoza

a myślałam, że na dobre przerzuciłam się na skrętniki ...

POWODZENIA z tymi roślinkami

Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Fajny pomysł z piaskiem...
Ciekawe, czy zamiast niego można by użyć wilgotnego perlitu.
Ja mam suche powietrze i wysoką temperaturę w mieszkaniu, więc pleśni brak. Ale często ukorzeniam fiołki na działce w budynku i tam czasami jest pleśń...muszę pomyśleć o tym rozwiązaniu
Ciekawe, czy zamiast niego można by użyć wilgotnego perlitu.
Ja mam suche powietrze i wysoką temperaturę w mieszkaniu, więc pleśni brak. Ale często ukorzeniam fiołki na działce w budynku i tam czasami jest pleśń...muszę pomyśleć o tym rozwiązaniu

O jejjjjjj. Ja mam "tylko" 14 okazów, parę odmianowych chyba ze 3 a reszta to kundelki. A mówią mi, że to dużo
Ale widzę że jednak się mylą bo illonka ma plantację całą. Ale będziemy oko cieszyć jak wszystkie zakwitną
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
Dziękuje za miłe słowa, z niecierpliwością czekam na pierwsze kwiaty 
A póki co, niektóre sadzoneczki podrosły na tyle, że należało by je rozsadzić do osobnych doniczek. Zapraszam do przesadzania

Do tej pory sadziłam do ziemi uniwersalnej ale teraz postawiłam zrobić eksperyment z perlitem i wermikulitem. Zakupiłam mieszankę i dodałam do uniwersalnej ziemi w proporcji ok 2 części ziemi, 1 cześć perlit + wermikulit. Wyszło tak:

Przygotowałam doniczki - kubeczki plastikowe o pojemności 80 ml, kochany mężuś zrobił dziurki rozgrzanym gwoździem
Jako drenażu używam styropianu, jest cieplutki, zapewnia dostęp powietrza do korzeni i nie gromadzi w sobie wody i szkodliwych substancji jak keramzyt.

Wywalamy dzieciaki z doniczki, delikatnie rozdzielamy i mamy dwie siostrzyczki

Staram się usunąć jak najwięcej starej ziemi z korzeni. Do doniczki sypię łyżeczkę ziemi, umieszczam po środku sadzonkę i przysypuje dookoła ziemią delikatnie przyklepuję i wyrównuję. Nie ugniatam. Nie dodaje też tym razem piasku na wierzch, może teraz już nie będzie konieczny? Zobaczymy.

Przy okazji bałaganu bierzemy na warsztat sadzonkę, która wygląda trochę marnie. Młode listki rosną bardzo blisko siebie, są jakby podkurczone i lekko zdeformowane. Przyczyną może być zbyt ścisłe i zasolone podłoże (bo mam nadzieję, że to nie roztocz
) Przesadzimy biedulkę.

Wrażenia po dodaniu perlitu i wermikulitu bardzo pozytywne, ziemia wydaje się być lekką i puszystą, jest ogromna różnica po dodaniu tej mieszanki, aż mam ochotę poprzesadzać wszystkie moje fiołkowe roślinki
Mam nadzieje, że sadzoneczkom spodobają się nowe domki. Trzymajcie kciuki za moją biedulkę, oby dobrze jej się teraz rosło 

A póki co, niektóre sadzoneczki podrosły na tyle, że należało by je rozsadzić do osobnych doniczek. Zapraszam do przesadzania

Do tej pory sadziłam do ziemi uniwersalnej ale teraz postawiłam zrobić eksperyment z perlitem i wermikulitem. Zakupiłam mieszankę i dodałam do uniwersalnej ziemi w proporcji ok 2 części ziemi, 1 cześć perlit + wermikulit. Wyszło tak:

Przygotowałam doniczki - kubeczki plastikowe o pojemności 80 ml, kochany mężuś zrobił dziurki rozgrzanym gwoździem

Wywalamy dzieciaki z doniczki, delikatnie rozdzielamy i mamy dwie siostrzyczki

Staram się usunąć jak najwięcej starej ziemi z korzeni. Do doniczki sypię łyżeczkę ziemi, umieszczam po środku sadzonkę i przysypuje dookoła ziemią delikatnie przyklepuję i wyrównuję. Nie ugniatam. Nie dodaje też tym razem piasku na wierzch, może teraz już nie będzie konieczny? Zobaczymy.

Przy okazji bałaganu bierzemy na warsztat sadzonkę, która wygląda trochę marnie. Młode listki rosną bardzo blisko siebie, są jakby podkurczone i lekko zdeformowane. Przyczyną może być zbyt ścisłe i zasolone podłoże (bo mam nadzieję, że to nie roztocz

Wrażenia po dodaniu perlitu i wermikulitu bardzo pozytywne, ziemia wydaje się być lekką i puszystą, jest ogromna różnica po dodaniu tej mieszanki, aż mam ochotę poprzesadzać wszystkie moje fiołkowe roślinki

- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
Witam, piękne fiołki
Czy ktoś z Was pomógł by mnie uświadomić jak to jest z takimi odmianowymi fiołkami. Skąd ma się pewność że kupując sadzonkę czy listka, że to jest odmianowy, a nie tylko "podobny do..." jak określacie te z marketów? Czy wystawiane są jakieś certyfikaty itp ? chyba nie... więc posiadanie odmianowych fiołków (czy innych gatunków) to tak na prawdę będzie kwestią zaufania do dostawcy??? Jak to działa ???

Czy ktoś z Was pomógł by mnie uświadomić jak to jest z takimi odmianowymi fiołkami. Skąd ma się pewność że kupując sadzonkę czy listka, że to jest odmianowy, a nie tylko "podobny do..." jak określacie te z marketów? Czy wystawiane są jakieś certyfikaty itp ? chyba nie... więc posiadanie odmianowych fiołków (czy innych gatunków) to tak na prawdę będzie kwestią zaufania do dostawcy??? Jak to działa ???

mmudant
Jest dokładnie tak jak mówisz, trzeba mieć zaufanego dostawcę. Ze swojej strony nie polecam zakupów na all... chyba, że masz właśnie kogoś zaufanego. Ja sama się nacięłam, zaryzykowałam i kupiłam sadzonkę i niestety nie jest to zamówiona odmiana.

Jest dokładnie tak jak mówisz, trzeba mieć zaufanego dostawcę. Ze swojej strony nie polecam zakupów na all... chyba, że masz właśnie kogoś zaufanego. Ja sama się nacięłam, zaryzykowałam i kupiłam sadzonkę i niestety nie jest to zamówiona odmiana.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Pięknie pokazana sesja z przesadzania maluszków
Ja dodaję tylko - perlit ( plus ewentualnie odrobina "startego" styropianu). Na dno pojemniczków też daję "grubszy" styropian, keramzyt lub potłuczoną cegłę.
Jestem ciekawa, jak będą rosły Twoje maleństwa - oby pięknie
Macie rację - trzeba mieć sprawdzonych dostawców liści i sadzonek.
Ja się nie nacięłam na Oszustów - ale kupuję, jedynie u trzech, czterech Sprzedawców i się tego trzymam.

Ja dodaję tylko - perlit ( plus ewentualnie odrobina "startego" styropianu). Na dno pojemniczków też daję "grubszy" styropian, keramzyt lub potłuczoną cegłę.
Jestem ciekawa, jak będą rosły Twoje maleństwa - oby pięknie

Macie rację - trzeba mieć sprawdzonych dostawców liści i sadzonek.
Ja się nie nacięłam na Oszustów - ale kupuję, jedynie u trzech, czterech Sprzedawców i się tego trzymam.
- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Kontakt:
Wspaniała kolekcja fiołków
Są to świetne roślinki , potrafią odwdzięczyć się pięknymi kwitnieniami
Ciekawy sposób ukorzeniania listków nam pokazałaś

Ciekawy sposób ukorzeniania listków nam pokazałaś