Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi
No właśnie,jakie masz plany,co chcesz posadzić? bo widzę trawnik i drzewka ? masz już jakąś koncepcję ?
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Kasiu, ja już sporo wysiałam: marchewkę, pietruszkę, sałatę, rzodkiewkę,rukolę, szpinak, cebulę, szczaw i buraczki 
Na wierzchu są; rukola, sałata, szczaw i rzodkiewka.
Nie mam foliaczka...
Posadziłam też dymkę i groszek
(on również zaczyna kiełkować)
Dorotko, będą dominować warzywa, bo jestem ich smakoszem.
Ale coś dla oka też- kwiatki...

Na wierzchu są; rukola, sałata, szczaw i rzodkiewka.

Posadziłam też dymkę i groszek

Dorotko, będą dominować warzywa, bo jestem ich smakoszem.

- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łaaaałłł to sporo juz posiałaś
. Ja się dziś obudziłam , że nie mam jeszcze kupionych żadnych nasion warzw
zajęłam sie sianiem kwiatków , pomidorków na domowe parapety a nasiona warzyw jeszcze w sklepie 

zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- dorcia7
To zupełnie odwrotnie niż u mnie,4 grządeczki warzywne-konieczne minimum,reszta dla oka -smakoszem warzyw też jestem-ale to już markety mi załatwiają,niestety
- Wolusia
- 1000p
Mieszkam w małej miejscowości- tylko ,,Biedronka" i ,,Netto". Jednak swoje lepiej smakuje, zwłaszcza jak się przy nich narobię.
Sfotografuję Wam moje wysiewy...niektóre rzeczy już na wierzchu, a ja uwielbiam je doglądać.
Ze 3 km mam na działkę w jedną stronę...samochodu brak, rowery wyniesione z piwnicy przez złodziei, więc na dwóch nóżkach na spacerek idziemy.
M na rencie musi się troszkę ruszać, a moja praca szarga nerwy i wyczerpuje psychicznie. Syn raz w miesiacu przyjedzie ze studiów, a działka kojarzy mu się
chyba tylko z grillowaniem

- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36

- Wolusia
- 1000p
Dzień dobry ann_30. Miło mi Cię gościć
Kawa gotowa, a i kawałek piernika pozostał
Uwielbiam maliny, ale - jak sama doświadczyłaś- są kłopotliwe. Dlatego myślę o agreście i czarnej porzeczce
Wysiałam tez truskawki Temptation ( pnące), bo działka nie jest z gumy. Szukam pomysłu, jak poprowadzić wspomniane truskawki. Może Ty rozwiązałaś to u siebie?

- dorcia7
Zawilca gajowego przypomina ale głowy nie dam
- ann_30
Niestety nie mam doświadczenia z pnącymi truskawkami ale polecam porzeczkę i agrest.W swoim ogródku staram się mieć wszystkiego po trochu tak by spełniała funkcję użytkową ale też cieszyła oczy kwiatami.Krzewy owocowe mają to do siebie,że zajmują mniej miejsca niż drzewa a po kilku latach potrafią wydać niemałe plony.Ja mam wspomniane maliny,agrest biały i czerwony,borówki amerykańskie,porzeczki białe,czerwone i czarne a wczoraj dosadziłam pigwowca.Na razie są to dość młode rośliny ale już owocowały i jestem z nich zadowolona.Przepyszne są takie prosto z krzaczka jak i na przetwory.
- dorcia7
A propos krzewów-agresty mam w formie piennej,drzewka zajmuja zdecydowanie mniej miejsca niz krzewy,na jednym obrzeżu działki mam porzeczki czarne i czerwone ,aronia była ale została posadzona w inne miejsce,a na drugim obrzeżu szpaler malin i borówka amerykańska
- ann_30
Wielkość drzewek i krzewów pewnie zależy od tego na ile pozwoli im się urosnąć.Ja na działce zastałam orzecha który już dawno przerósł dom,dwie grusze,brzoskwinię i kilka śliwek węgierek których nigdy nie przycinano a mają ponad 20 lat.Przy takim zagęszczeniu została nam możliwość dosadzania krzewów bo więcej drzew zabrało by zbyt dużo miejsca.
- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Wolusia te kwiatki to zawilce, bynajmniej tak wyglądaja, Maliny mam posadzone przy ogrodzeniu, tam sobie rosną i nie zabierają miejsca, wsadzałam 2 lata temu a w tamtym roku już miałam sporo swoich, około 10 l malin zebrałam na przetwory, reszta szla na bieżąco
- Wolusia
- 1000p
ann_30, dorcia7 dziękuję za wizytę w moim ogrodzie i podpowiedzi. Czytam wpisy i widzę, że są różne (czasem nawet sprzeczne) opinie na temat krzewów

- ann_30
Z mojego doświadczenia wynika,że owoce szybciej dojrzewają w miejscu słonecznym.Starałam się tak sadzić krzewy,żeby miały dużo słońca.Niestety porzeczki rosną przy granicy a sąsiad postanowił postawić betonowy płot na trzy pełne płyty i tym sposobem prawie cały czas są w cieniu.Poradziłam sobie z tym tak,że po prostu co roku przerzedzam część gałązek,żeby liście nie zasłaniały dojrzewającym owocom całego słońca.Z agrestem nie będzie łatwo ale jeśli będę miała odrosty czarnej porzeczki to będę o Tobie pamiętać