moje storczyki - Aneta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: moje storczyki - Aneta
Ładne kwiatki. Super zakupy! 

Witaj Anetko.
Śliczne kwiatuszki.
Śliczne kwiatuszki.
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
- anetka12
- 100p
- Od: 4 kwie 2013, o 12:32
Witajcie
Dziękuję bardzo za odwiedziny
Kilka zdjęć tego co właśnie rozkwitło:
Miltonia różowa, bardzo ładnie rozrośnięta, niestety nie z każdej bulwy puszcza pęd:
Oncidium: mnóstwo kwiatów
cieżko mu zrobić foto, bo aparat na nim wariuje i widzi tylko żółtą plamę:)
różowa hybryda właśnie rozkwitła, jeszcze jej tutaj nie pokazywałam
Phal. Sun Passat w pełni kwitnienia, w słońcu pachnie:
Niezmordowane dendrobium, znów rozkwitło i widać kolejne pęknięcia na bulwach, będą nowe pączki
A ta hybrydka przedłużyła pędzik, ma jeszcze więcej kwiatów i są naprawdę duże:

Cymbidium, 3 przyrosty już całkiem spore:
i na koniec pędzik na dendrobium phal. Zasuszył mi już kilka pędów, mam nadzieję, że ten się utrzyma

Miłego oglądania

Kilka zdjęć tego co właśnie rozkwitło:
Miltonia różowa, bardzo ładnie rozrośnięta, niestety nie z każdej bulwy puszcza pęd:

Oncidium: mnóstwo kwiatów

różowa hybryda właśnie rozkwitła, jeszcze jej tutaj nie pokazywałam

Phal. Sun Passat w pełni kwitnienia, w słońcu pachnie:

Niezmordowane dendrobium, znów rozkwitło i widać kolejne pęknięcia na bulwach, będą nowe pączki

A ta hybrydka przedłużyła pędzik, ma jeszcze więcej kwiatów i są naprawdę duże:

Cymbidium, 3 przyrosty już całkiem spore:

i na koniec pędzik na dendrobium phal. Zasuszył mi już kilka pędów, mam nadzieję, że ten się utrzyma

Miłego oglądania

of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
Cudowne kwitnienia
mam takiego samego różowego Miltoniopsisa, Tobie tak ślicznie zakwitł, a ja z moim się nie mogę dogadać. Zdradź jak o niego dbasz, może ja coś robię źle...
Pomaziana hybrydka z wielkimi kwiatami jest przecudowna, uwielbiam takie nieregularne wzorki, wyglądają jakby pędzlem malowane

mam takiego samego różowego Miltoniopsisa, Tobie tak ślicznie zakwitł, a ja z moim się nie mogę dogadać. Zdradź jak o niego dbasz, może ja coś robię źle...
Pomaziana hybrydka z wielkimi kwiatami jest przecudowna, uwielbiam takie nieregularne wzorki, wyglądają jakby pędzlem malowane
-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
wow! co za bujne kwitnienia! gratuluje! 

-
- Od: 16 sty 2013, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Anetko szaleją te twoje kwiatki
.

Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
Pozdrawiam Iza
- anetka12
- 100p
Dziękuję wszystkim za odwiedziny
Meiss, no właśnie za bardzo o niego nie dbam:) Pierwszy jakiego miałam ten ciemnoróżowy (jest na wcześniejszych zdjeciach) za bardzo o niego dbałam i zgniły mu korzenie. Potem go przesuszyłam i zniszczyły się nowe przyrosty... Rosną 2 lata, a nadal nie są w pełni wykształcone. Tego jasnoróżowego mam kilka miesięcy, kupiłam przekwitniętego. Stoi sobie na północnym oknie, ma jasno ale nie ma bezpośredniego słonka, namaczam go średnio co około 5 dni, jak tylko doniczka robi się lekka. Wodę biorę zwykłą kranówę odstaną, dodaję troszeczkę nawozu i rosną:)
Zauważyłam, że miltonie muszą mieć wilgotno, źle reagują na przesuszenia. Nie dość, że skręcają się nowe przyrosty, to jeszcze środkowe listki ciągną za sobą pędy kwiatowe, które łamią się przez te harmonijki:( Ten ciemnoróżowy zakwitł mi tylko jednym kwiatkiem, bo pędzik był złamany w 2 miejscach, wisiał na włosku dosłownie.
Jeszcze do końca się z miltoniami nie dogadałam, ale jakoś rosną i może z czasem się dowiem czego im trzeba
A tak poza tym, to Twój jest ładniejszy, ma fajniejszy wzorek
Miałam nadzieję, że mój będzie biały, ale niestety znów różowy 

Meiss, no właśnie za bardzo o niego nie dbam:) Pierwszy jakiego miałam ten ciemnoróżowy (jest na wcześniejszych zdjeciach) za bardzo o niego dbałam i zgniły mu korzenie. Potem go przesuszyłam i zniszczyły się nowe przyrosty... Rosną 2 lata, a nadal nie są w pełni wykształcone. Tego jasnoróżowego mam kilka miesięcy, kupiłam przekwitniętego. Stoi sobie na północnym oknie, ma jasno ale nie ma bezpośredniego słonka, namaczam go średnio co około 5 dni, jak tylko doniczka robi się lekka. Wodę biorę zwykłą kranówę odstaną, dodaję troszeczkę nawozu i rosną:)
Zauważyłam, że miltonie muszą mieć wilgotno, źle reagują na przesuszenia. Nie dość, że skręcają się nowe przyrosty, to jeszcze środkowe listki ciągną za sobą pędy kwiatowe, które łamią się przez te harmonijki:( Ten ciemnoróżowy zakwitł mi tylko jednym kwiatkiem, bo pędzik był złamany w 2 miejscach, wisiał na włosku dosłownie.
Jeszcze do końca się z miltoniami nie dogadałam, ale jakoś rosną i może z czasem się dowiem czego im trzeba

A tak poza tym, to Twój jest ładniejszy, ma fajniejszy wzorek

moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
Kurcze to może ja też mojego zacznę "olewać" i się jakoś wykuruje, bo miałam problem z pleśniejącym nowym podłożem i mu dość zaszkodziło, a nie chcę go stracić. Ma pęd kwiatowy wielkości ok. 4 cm, ale stanął w miejscu od ponad miesiąca, zwalam winę na przeprowadzki.
Twój ma subtelniejszy czerwony wzorek, a mój taki bardzo "zakrwiawiony"
Białe są baaaaardzo ładne, ale jeszcze nigdy w sklepie nie widziałam, a też mnie kusi.
Szkoda, że są takie piękne, ale trudno im dogodzić czasem...
Twój ma subtelniejszy czerwony wzorek, a mój taki bardzo "zakrwiawiony"

Białe są baaaaardzo ładne, ale jeszcze nigdy w sklepie nie widziałam, a też mnie kusi.
Szkoda, że są takie piękne, ale trudno im dogodzić czasem...
- anetka12
- 100p
Może właśnie to podłoże jest dla nich najważniejsze, ten jasnoróżowy jest w tym podłożu, w którym go kupiłam taka drobniutka kora, a ten starszy w czymś takim:

To gotowe podłoże z Reala chyba, drobna kora z jakimiś kamyczkami, na zdjęciu jest świeżo po podlaniu wygląda na zbite, ale to tylko pozornie. Fajnie przepuszcza wodę i długo pozostaje wilgotne, rośnie mi w nim brassia, miltonie, cambrie i nawet kilku phalkom spasowało.
A to zatrzymywanie wzrostu to chyba u nich norma, moje też tak mają zatrzymują pędy i przyrosty a potem nagle ruszają. Być może to reakcja właśnie na zmiany w otoczeniu, nie wiem jeszcze się na tyum nie znam

To gotowe podłoże z Reala chyba, drobna kora z jakimiś kamyczkami, na zdjęciu jest świeżo po podlaniu wygląda na zbite, ale to tylko pozornie. Fajnie przepuszcza wodę i długo pozostaje wilgotne, rośnie mi w nim brassia, miltonie, cambrie i nawet kilku phalkom spasowało.
A to zatrzymywanie wzrostu to chyba u nich norma, moje też tak mają zatrzymują pędy i przyrosty a potem nagle ruszają. Być może to reakcja właśnie na zmiany w otoczeniu, nie wiem jeszcze się na tyum nie znam

moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
Teraz mam też coś drobnego z chipsami kokosowymi i małymi kulkami keramzytu, ale może trochę za drobne, bo to resztka już była. Zobaczymy co to będzie, trzeba jakoś wyczuć roślinkę ^^
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 cze 2014, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj!! Nie no, piękna kolekcja
jestem zauroczona
ciekawa jestem jakie będą dalsze fotki

- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Biały midi zwykły,ale mimo to piękny.Lubię średniej wielkości storczyki,Na te większe lubię popatrzeć u kogoś
Fioletowy to ma sporej wielkości kwiaty

Fioletowy to ma sporej wielkości kwiaty

- anetka12
- 100p
Dawno mnie nie było, dziękuję wszystkim za odwiedziny
U mnie nadal sporo kwitnie, sporo też niestety już przekwita
Zakwitło dendrobium phal. czekałam na kwitnienie 2 lata, ciągle zasuszał pędy. Nareszcie się udało
i idzie drugi pędzik
U Nelly chyba przesadziłam z nawozem, ma strasznie ciemne kwiaty. Idą jej jeszcze 2 nowe pędy i nowe przyrosty, mam tylko nadzięję, że pójdzie trochę w korzonki bo ma strasznie słabe:(
Oncidium, jedna wielka żółta kulka
Zdjęcie nie oddaje jego uroku, pęd ma około pół metra, kwiatków jest dobrze ponad 100, mnóstwo rozgałęzień, uwielbiam je

Na koniec różowy w pełnym rozkwicie, niestety mama ułamała mu kilka kwiatów
W ogóle czego się nie dotknie to musi ono ucierpieć. Przy przenoszeniu pourywała mi pąki z hibiskusa, zapomniała podlać mi niektóre kwiatki jak byłam na wakacjach ehh

Dziś krótko, miłego oglądania

U mnie nadal sporo kwitnie, sporo też niestety już przekwita

Zakwitło dendrobium phal. czekałam na kwitnienie 2 lata, ciągle zasuszał pędy. Nareszcie się udało

U Nelly chyba przesadziłam z nawozem, ma strasznie ciemne kwiaty. Idą jej jeszcze 2 nowe pędy i nowe przyrosty, mam tylko nadzięję, że pójdzie trochę w korzonki bo ma strasznie słabe:(

Oncidium, jedna wielka żółta kulka

Na koniec różowy w pełnym rozkwicie, niestety mama ułamała mu kilka kwiatów

Dziś krótko, miłego oglądania

moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
Piękne kwiatunie
Moja Nelcia też była w tym roku bardziej bordowa niż czerwona.Dendrobium phalaenopsis chyba mają w tym roku pospolite ruszenie bo moje obydwa też wypuszczają po kilak pędów.Gratuluję tylu pędzików na Nelci
Moja zawsze kwitnie tylko 5-6 kwiatkami na jednym
I to słoneczne oncidium
.Moje rośnie jak głąb...