Ogród na glinie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomocy ogród na glinie

Post »

Iryseq pisze:...Zorientuje się jakie są koszty żwirku, ale nie jest chyba tani.. działkę mam ogrodzona pow. Ok 1400m2...
Jolu moja działka ma ponad 50arów, ale zapewniam cię, że koszty padłych roślin po sadzeniu w nieprzygotowany odpowiednio grunt są bardzo wysokie. A i tak po jakimś czasie życie pokaże, że musisz 'coś' z tą gliną zrobić. Ja niestety to przerabiałam, straciłam mnóstwo kasy. Ale to co najbardziej boli to stracony czas- przez te lata walki z naturą ile by drzewka urosły.
Jolu nie wiem jakie są ceny u was, ja płacę ok. 250zł za samochód (12t albo 15 ton nie pamiętam dokładnie). Zamawiam taki do drenażu, a jak nie mają to taki do murowania (ostry).
Na jaką głębokość mieszać- maksymalnie dużą. Jak pisałaś tej gliny jest prawie dwu metrowa warstwa. Im głębiej tą warstwę będziesz rozluźniać tym lepiej, ale jednocześnie tym więcej żwiru. Jak 'poprószysz' żwirem po wierzchy i zaorzesz na pół metra to nic to nie da. Na pewno niesie to za sobą koszty, ale jak już pisałam- warto, i piszę to z własnego, bolesnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Aniu powiedz mi czym to mozna wymieszac?Glina jest zbita i ciezko tak głęboko kopać. Kultywator siegnie tak gleboko?Pod trawnik to chyba moge plycej?
anka_
ZBANOWANY

Post »

Jolu ja tam gdzie nie mogłam wpuścić ciężkiego sprzętu kopałam ręcznie. Wiem, że ciężko, tym bardziej, że trzeba ten sam kawałek kilka razy. Tam gdzie 'gołe pole' najlepiej zaorać i dopiero kultywator.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Glinę należałoby kopać na głębokość dwóch szpadli, mieszając z innym rodzajem gleby lub kompostem... Mam to u siebie i szczerze żałuję osoby, która sobie coś takiego sama zafundowała.
Na glinie szalenie ciężko utrzymać byliny - jeśli się jej nie kopie co roku, to tworzy się zbita skała i po bylinach.
Trzeba kopać, dodawać kompostu ile wlezie, siać poplony, przedplony, robić wysokie grządki itd. I nie ma co liczyć, że w rok się to zniweluje. Przekopanie na ostrą skibę na jesień nieco poprawia strukturę (w sensie że wiosną można coś robić, a nie tylko siedzieć i płakać).

Na pocieszenie powiem, że niektórzy sądzą, że drzewka owocowe lubią glinę... hmmm...
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Powiem Wam,że mam juz metlik w glowie. Za 2 tyg będę miala ziemie i tyle czasu do myslenia mam. Glebogryzarka nie wymiesza mi gliny na glebokosci 30-50 cm a recznie to nie robota taka dzialka. Na żwirek stac mnie tylko na 10t. Chyba sama glina mieszana z ziemia na gleb. Ok 20 cm chyba nic nie da. A moze sciagnac w jednym miejscu, gdzie ma byc trawa, 20 cm gliny i nasypac 30 cm ziemi inzostawic tak na wiosne. 30cm pod trawnik to chyba duzo?
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pod trawnik powinno być OK, jeśli woda nie będzie tam stała; warto sobie rozplanować resztę, tak aby wiedzieć gdzie mogłyby być byliny, warzywnik itd. bo to będzie potem wymagało pracy z taką glebą.

Jeśli chcesz mieć takie rośliny oprócz trawnika, to dobrze Ci radzę zaplanować DUŻY kompostownik, żadne tam plastiki tylko porządny, drewniany i dwukomorowy: przy glinie kompost to skarb i ratunek...
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Bixxx póki co mam skoszona z lata mokra trawe na kupie ale widzialam ze cos na gorze rosnie. Mam w planach zbic z palet kompostownik mam nadzieje ze sarenki i kuny nie zjedza mi resztek, no w ogrodzeniu nie mam gdzie, chyba ze ogrodze lesna siatka,
anka_
ZBANOWANY

Post »

No ja specem nie jestem ale według mnie jak wybierzesz glinę, zasypiesz ziemią pod trawnik to zrobi się grzęzawisko po deszczu (przecież pod spodem i po bokach będzie sama glina, będzie trzymać wodę). Jak fajnie napisała Emilia- te warstwy muszą się 'przegryźć", robienie przekładańca moim zdaniem nie jest dobrym pomysłem. No i niestety bez sprzętu, albo wielu godzin ręcznego kopania się nie obędzie.

Kompostu i wszelkiej maści materia organiczna baaardzo wskazana. Musisz 'zaprosić' faunę glebową, pomoże mieszać i rozluźniać ziemię.
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Raz probowalismy mieszac 10cm ziemi z glina i glebogryzarka wykrzywila sie..to czym mieszac
anka_
ZBANOWANY

Post »

Pług lub mocny szpadel :D Przy czym pierwsza opcja zdecydowanie lepsza. ;:173
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koleżanka Anka ma rację, jak wybierzesz część gliny i wsypiesz ziemię to się zrobi oczko wodne, czy też ... bagienne. Wystarczy przerobić wierzchnią warstwę na głębokość tych 30 cm, oraz kombinować gdzie spad, gdzie dren a gdzie dyskretny rowek odprowadzający nadmiar wody...

Przypominam o zostawieniu na zimę skopanego terenu w ostrej skibie, mróz naprawdę pomaga.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Mamy płóg do traktora... hmmm porozmawiam z mezem. Czyli sciagamy troche gliny, wysypujemy 30cm humusu i jedziemy pługiem . Czekamy i na wiosne dodajemy inne dodatki i znowu pług tak?

-- 13 lis 2014, o 16:37 --

Nie moge nawiezc 30 cm nie sciagajac nic bo bedzie za wysoko.Musze zdjac tyle ile nawioze.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że bez ściągania wierzchniej warstwy - chyba że to najwyższy punkt działki...
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Mam porobione spadki od ogrodzenia, wiec powinno byc dobrze z Wasza rada o wymieszaniu plugiem.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastanawiam się, czy nie dobrze byłoby walnąć przed orką też tę ściętą trawę, zawsze to materia organiczna, jakby sobie przemarzła przez zimę, trochę strukturę gliny zmieni...
Zielonym do góry!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”